vissza

Beszámoló a Kor Kontroll Társaság 2018. évi közhasznú tevékenységéről

A Kor Kontroll Társaság 2019.április 15-én tartott közgyűlésén- elfogadta a felügyelő bizottság elnökének pénzügyi beszámolóját, valamint a társaság elnökének B. Király Györgyinek a beszámolóját a társaság közhasznú tevékenységeiről.

I. Szakmai beszámoló rendezvényeinkről, programjainkról

1. Főzz másképpen!
Országos receptverseny szervezése az egészséges táplálkozás érdekében/ májustól-decemberig/

2.Sugárkezeléssel a rák ellen!
Prevenciós egészségnap az Országos Onkológiai Intézetben fiatalok számára / október/

3.Legyen szívügyed!
Prevenciós egészségnap az Országos Kardiológiai Intézetben fiatalok számára / november/
4. Adományozás Az év praxisa a Kárpát medencében” nyertesei számára


1. Főzz másképpen! / receptverseny
A túlsúly és az elhízás együttesen a hazai felnőtt lakosság több mint kétharmadát érinti napjainkra! Különösen figyelmet kell fordítanunk a gyermekkori elhízás egyre nagyobb mértékére is, hiszen minden negyedik-ötödik  gyermek túlsúlyos vagy elhízott Magyarországon. Nem véletlen, hogy  a WHO már 1998-ban krónikus visszatérő betegségnek nyilvánította az elhízást, ami semmiképpen nem tekinthető esztétikai kérdésnek. A receptversenyre beérkezett ötletek a testsúly csökkentésében, karbantartásában, bizonyos betegségek megelőzésben és szinten tartásában segítenek.

Verseny kiírása, értékelése, díjátadó videofelvétellel a MET kongresszusán, oklevelek készítése a nyertesek számára


2.Sugárkezeléssel a rák ellen!
A nyílt napon bemutatkoztak az Országos Onkológiai Intézet legújabb sugárterápiás módszerei, az intézet kiváló szakembereinek segítségével. A rendezvény fiatal résztvevői számára megpróbáltuk divattá tenni az egészséges életvezetési szokásokat a betegségek megelőzése, illetve karbantartása érdekében. Kiemelt téma volt a szűrővizsgálatokon való részvétel fontosságának megismertetése, a szenvedélyek elkerülésének modellezése / alkohol , cigaretta redukálása, mozgás mindennapivá tétele/ a prevenció érdekében. Az onkológiai napon októberben az volt a legfontosabb üzenetünk, hogy mindenkinek távol kellene tartania magát azoktól a rizikófaktoroktól, amik hosszú távon daganatot okozhatnak, szűrővizsgálatra pedig annak is el kell mennie, aki tünetmentes.


3. Legyen szívügyed!
Szívünk érdekében fontos, hogy figyeljünk egymásra, és tanuljuk meg hogyan segíthetünk bajba jutott embertársainkon! Az egészségnapon újraéleszthető baba segítségével tanulták meg a középiskolások 2018 novemberében: mi a teendő, ha ájult, eszméletlen embert találnak az utcán.

A kardiológiai egészségnap szakemberei felhívták a figyelmet arra is, hogy a kövér embereket segíteni kell az egészséges életmódra való váltásban, meg kell értetni velük a saját felelősségüket. Ha ezt megteszik, nem kell felnőttkorukban azzal szembesülniük, hogy súlyos érbetegség miatt amputálják a lábukat, amire Magyarországon évente 7.800 esetben kerül sor.


4. Az év praxisa a Kárpát-medencében”
Vitaminok adományozása „ Az év praxisa a Kárpát-medencében” nyertesei számára

A felvidéki, az ukrajnai, az erdélyi, és a vajdasági magyar orvosok is bekerülhettek a díjazottak közé, így szeptember 3-án a pályázat díjátadó gáláján a Vigadóban köszönthettük az esztendő legjobb háziorvosait határon innen és határon túl. A Béres Alapítvány megajándékozta társaágunkat 3.5 millió értékű vitaminnal, amit a hazai és a határon túli orvosoknak adományoztunk.

 

I. SZÁMVITELI ISMERTETŐ A BESZÁMOLÓHOZ

1. A Mérleghez kapcsolódó kiegészítések
A „Követelések” sorban szerepel 758 E Ft, ebből a 2018. évi ÁFA bevallások alapján levonható adó összege 123 E Ft, amely az adófolyószámlával megegyezik, és 635 E Ft fennálló vevőkövetelés, amelyet a partnerekkel egyeztettünk. A követeléseket 2019. januárjában a vevők átutalták.
A „Pénzeszközök” között a bankszámla és a pénztár záró egyenlege szerepel, amelynek együttes összege 2 329 E Ft.
A „Tőkeváltozás” sor tartalmazza az alakulástól számított évek halmozott eredményét, amelynek az összege 2 267 E Ft.
A „Tárgyévi közhasznú eredmény” összege 820 E Ft.
Az előző két tétel alapján a „Saját tőke” összege 3 087 E Ft.
A Társaságunknál nincsenek olyan nyilvántartott kötelezettségek, amelyeknek a hátralévő futamideje több mint öt év, illetve nincsenek olyan kötelezettségeink, amelyek összegét zálogjoggal vagy hasonló jogokkal biztosították volna.
A Szt.-ben nem szabályozott tételeket nem tartunk nyilván.
A Mérleg főösszege 3 087 E Ft.


2. Az Eredmény-kimutatáshoz kapcsolódó kiegészítések
Az „Értékesítés nettó árbevétele” sor tartalmazza a közhasznú tevékenységek alapján kiszámlázott szolgáltatásokból származó nettó (általános forgalmi adót nem tartalmazó) bevételeket 2 072 E Ft összegben. Ebből egészségügyi rendezvényszervezésre 2 000 E Ft-ot, portál szerkesztésre 72 E Ft-ot kapott a Társaság.
Az „Egyéb bevételek” sorban szerepel a vállalkozásoktól kapott támogatás 3 496 E Ft értékben és a tárgyévben megkapott 2017. évi szja 1%, 5 E Ft felajánlott összege, amelyet az Adóhivatal átutalt a bankszámlára. Így az egyéb bevételek összesen 3 501 E Ft.
Az „Összes bevétel” 5 573 E Ft, amely egyúttal a közhasznú tevékenység bevétele is.
Az „Anyagjellegű ráfordítások” sorának összege 1 657 E Ft, ebből igénybe vett szolgáltatások költségei 1 640 E Ft és egyéb költségek 17 E Ft.
Az „Egyéb ráfordítások” között számoltuk el „Az év praxisa a Kárpát medencében” program keretében adományként átadott 2000 db Bérescsepp Extra 30 ml kiszerelésű terméket 3 096 E Ft értékben. Ez a karitatív adomány a Béres Alapítvány a Teljes Életért Közhasznú Szervezettől érkezett.
Az „Összes ráfordítás” összege 4 753 E Ft, amelyből a közhasznú tevékenység ráfordításai 4 249 E Ft.
A „Tárgyévi eredmény” összege 820 E Ft.


A Kor Kontroll Társaság elnöksége