vissza

Beszámoló a Kor Kontroll Társaság 2014 évi működéséről

I. Szakmai működés

1. TÁMOP projekt
Március 18-án lezárult társaságunk féléves az egészséges életmód kialakítását szorgalmazó kecskeméti pályázati projektje. Keretében az „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programok - lokális színterek” című TÁMOP pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében szerveztünk előadásokból, sportvetélkedőkből, főzőklubból, egészségnapból, egészséghétből álló programokat. A projekt során számos olyan program valósult meg- mint például állapotfelmérés, majd 30 előadás kiváló klinikai orvosoktól, 10 alkalmas főzőklub, gyalogtúra, asztalitenisz verseny - amelyek alkalmasak voltak az életmód pozitív irányú befolyásolására.
Gyógyító ételek, a mentális analfabétizmus kiküszöbölése,a rendszeres mozgás, szűrővizsgálatok fontossága. Ezeket hangsúlyozták pszichiáter, kardiológus, belgyógyász, onkológus, életmódtréner előadóink a legkülönbözőbb kecskeméti helyszíneken, középiskolákban, a megyei kórházban, a városi egészségközpontban, az idősek otthonában, a TIT székházában egyaránt féléven keresztül. Állapotfelmérésünk a program elején és végén, valamit tesztjeink jól tükrözték a rendezvényeinek résztvevők változtatási szándékát.
A táplálkozásról mozgásról, stresszoldásról szóló programokkal kapcsolatos információk folyamatosan megjelentek a médiában, elsősorban a helyi rádióban, televízióban és az interneten. Ennek hatására a célcsoport olyan új tudásra és kompetenciákra tett szert, amely lehetővé teszi az időskori egészségügyi problémák megelőzését, kezelését, egy egészségesebb életmód követését.

2. Ciki a cigi!
Rendeztünk két egészségnapot, elsősorban középiskolásoknak, mert ők tudnak leginkább változtatni életmódjukon. Ciki a cigi! címmel, az Országos Onkológiai Intézet orvosaival karöltve a dohányzás és a füvezés sokszor halálos kockázatainak bemutatásával az elsőt. A cím sajnos nem igaz- sem itthon, sem világszerte - de egyszer talán majd az lesz. És akkor nem kell évente 10000 tüdőrákos megbetegedést regisztrálni Magyarországon. Hazánk sajnos az egyetlen európai ország, ahol az emlőrák halálozást megelőzi a tüdőrák halálozás, amiben világelsők vagyunk, hiszen évi 8000 embert elvisz a betegség.
Unásig ismételjük, hogy a tüdőrák és a dohányzás között szoros összefüggés van, a betegek 85 százaléka dohányos, vagy korábban cigarettázott. A tüdődaganatosok gyógyulási esélyeit javíthatná, ha korai stádiumban fedezhetnék fel a bajt, például az erősen veszélyeztetett csoportban, az idős dohányosok körében célzott szűrővizsgálatokat végeznének.
Egy újabb adat: a tüdőrák a nők körében- bármennyire is hihetetlen-  451%-al nőtt az elmúlt 30 évben! Bár a húszas évekig nem volt divat egy hölgy számára rágyújtani, a női szerep változásával, sajnos átalakult ez a szokás is, ironikusan szólva a női függetlenség szimbólumává vált. Minden negyedik 18 éven aluli lány dohányzik, a negyedikes gimnazisták 28%-a szívja a füstölgő bűz rudacskát. Soha nem látott méreteket ölt a tüdőrák hazánkban, ezzel párhuzamosan soha nem látott beavatkozásokat hajtanak végre az Országos Onkológiai Intézet Mellkas-sebészeti Osztályán. Olyan XXI. századi kihívásoknak felelnek meg, mint a kulcslyuk, vagy éppen a lézersebészet, ráadásul közeleg az első hazai tüdő transzplantáció időpontja is. Az előadók az országos intézet legjobb sebészei, onkológusai, tüdőgyógyászai voltak.

3. Ne légy szívtelen!
Ez volt a második rendezvény mottója az Országos Kardiológiai Intézettel rendezett egészségnapé, ahol szívbetegségek megelőzésére tettük a hangsúlyt.
Témánk a halálozási listán, első helyen álló szív- és-érrendszeri betegségek elleni védekezés, a prevenció, illetve, ha már megvan a baj: kezelése a legkorszerűbb terápiákkal. Igaz, hogy feleannyi beteg hal meg infarktusban Magyarországon, mint tíz évvel ezelőtt, és az is jó hír, hogy a várható élettartam meghosszabbodott 5 esztendővel! Ebből több mint két és fél évet a szív- és érrendszeri betegségek hazai kezelésében elért színvonalnak köszönhetünk. Persze azért nem érdemes hátradőlni a fotelben, inkább oda kell figyelni saját felelősségünkre a plusz kilók, a diabétesz kialakulásában, vagy éppen a fiatalok körében előszeretettel használt szívritmuszavart okozó energiaitalok fogyasztására.
Egészségnapunk következetes üzenetei Ne hízz el! Diétázz, hogy ne légy cukorbeteg!
Az Országos Kardiológiai intézet remek szívátültető munkatársai, továbbá az újszívesek a két nyílt napon kerekasztal beszélgetések, interaktív dialógusok, szűrővizsgálatok során sikeresen meggyőzték a részvevőket arról, hogy érdemes csökkenteni a kockázatokat, a rizikófaktorokat, és így a szívhalálok száma is csökkenhet.

4. Jön második szakácskönyvünk!
Országos egészséges receptversenyt hirdettünk szeptemberben, melynek átadója átnyúlt a következő esztendőre. A Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társasággal/ MOMOT/ közösen immáron harmadszor írtuk ki receptversenyünket 2014 szeptemberében. A „Főzz másképpen! A felszólítás diétás, ámde finom, a hazai konyha ízeit nem nélkülöző ételekre utal, a hatmillió hazai felnőtt túlsúlyos és elhízott és a mintegy egymillió cukorbeteg számára.
Már az első két alkalommal is bíztunk abban, hogy a receptek laikus szerzői figyelnek kalória szükségletükre, és a kevesebb kalóriát tartalmazó ételeket részesítik előnyben, miközben nem marad ki étrendjükből a tészta, a hús, és a finom desszertek sem. A receptek a Vajdaságból, Finnországból és Szlovákiából is érkeztek a hazaiak mellett.
A beérkezett testsúlycsökkentő, és testsúlykarbantartó receptekből szakácskönyvet adunk ki. Szakácskönyvünk a verseny győzteseinek receptjeiből áll majd, illetve a zsűritagok/ Prof. Bedros J Róbert, dr. Borbényi Erika, Csongrádi Kata, G. Németh György, Dr. Simonyi Gábor, B. Király Györgyi / interjúival színesítjük.

II. A társaság pénzügyi működéséről
A Társaság működése – rendelkezésre álló bizonylatok alapján – az előző évekhez hasonlóan kiadási szempontból túlnyomórészt rendezvényszervezésből, felvilágosító tevékenységből, az ehhez kapcsolódó médiaszolgáltatási és egyéb jellegű kiadásokból áll.
Bevételi oldalon túlnyomórészt adományok, szponzori és egyéb hozzájárulások, reklámtevékenységből, médiamunkából származó bevételek találhatóak.
Ez a struktúra megfelel a Társaság eredeti célkitűzéseinek, és a közhasznúság kritériumainak.
Az éves beszámoló adatai alapján a Bizottság megállapította, hogy a Korkontroll Társaság a 2014 évben pénzügyi működés tekintetében, mind a főkönyvi adatok, mind pénztár tekintetében pozitív évet zárt. Mind a bejövő, mind a kimenő tételek tekintetében rendezetlen, hosszú, illetve rövid távú követelés, tartozás nem található. Pénzügyi működése –a rendelkezésre álló adatok alapján – megfelel a vonatkozó előírásoknak, és a Társaság célkitűzéseinek, valamint a közhasznú működés feltételeinek.
A KKT felügyelő Bizottsága Bizottság megállapította, hogy a 2014 évi eredmény 1.066.063.- Ft, tehát a mérleg pozitív.
Ez a jelenlegi gazdasági viszonyokat, tendenciáit tekintve mindenképpen elismerésre méltó eredmény. Különösen azt figyelembe véve, hogy a Társaság a 2014 évben az előző éveket jelentősen meghaladó költségvetéssel dogozott.

Összegezve a Korkontroll Társaság Felügyelő Bizottsága a Társaság 2014 évét pénzügyi szempontból eredményesnek ítéli meg. A pénzügyi, számviteli rend megfelel a vonatkozó törvényeknek, előírásoknak. A működés bizonylati, szerződéses háttere megfelelő. A társaság közgyűlése a szakmai és a pénzügyi beszámolót elfogadta.

2015. április 29.

B.Király Györgyi
Elnök
Végvári László
a Felügyelőbizottság elnöke

 

Partnereink