vissza

Szöveges beszámoló a 2008. évi közhasznú tevékenységről

A Kor Kontroll Társaság 2009 április 2-i közgyűlésén elfogadta az elnök tartalmi beszámolóját, valamint a számvizsgáló bizottság elnökének jelentését, illetve jóváhagyta a társaság 2008-as  gazdálkodásának eredmény kimutatását .  Megváltoztatta továbbá  az elnökség összetételét. A társaság alelnöke a továbbiakban Dr. Papp Renáta, a társaság titkára: Góczán András,  az elnökség új tagja  Dr.Hargittai Mária. A közgyűlés a számvizsgáló bizottság nevét felügyelő bizottságra változtatta. A közgyűlés megszavazta a társaság székhelyének megváltozását is.

Szöveges beszámoló a 2008..évi közhasznú tevékenységről

A Kor Kontroll Társaságot / KKT/ a Fővárosi Bíróság 2006. február.6-án a 11.Pk.61/ 142/2005/2 számú végzésével 11842 sorszám alatt a társadalmi szervezetet nyilvántartásba vette , egyben közhasznú jogállásúvá minősítette.
Az egyesület a közhasznú szervezetekről szóló 1997.évi CLVI.Törvény26§c.) pont 1. alpontja szerint a társaság a következő közhasznú tevékenységeket folytatja:

  • egészségmegőrzés, betegségmegelőzés, gyógyító-egészségügyi rehabilitációs tevékenység
  • nevelés, oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés
  • kulturális tevékenység
  • környezetvédelem
  • sport, a munkaviszonyban és a polgári jogviszony keretében megbízás alapján folytatott sporttevékenység kivételével

A KKT célközönsége a 45 felettiek. A társaság  annak a generációnak próbál életvezetési tanácsokat adni, melynek aránya évről-évre fokozatosan növekszik. Már csak azért is mert ma Magyarországon minden ötödik ember hatvan feletti. Ha ehhez a durván kétmillió lakoshoz hozzátesszük az ötven és hatvan közöttieket- 1,7- 1, 9 millió- máris négymillió lakosnál tartunk.
Velük előbb –utóbb számolnia kell a munkaerőpiacnak- hiszen az európai társadalmak, így Magyarország is elöregedőben- a fogyasztói piacnak, itt már látszanak a jelei a szellemileg és fizikailag topon lévő ötvenesek megcélozásának.
A Kor Kontroll Társaság jövőképe a minőségi élettel párosuló idősödés, tehát életvezetési, életmód változtatási tanácsokkal látja el mindazokat, akik partnerei az egészség divatjának terjesztésében.A Kor Kontroll Társaság tagja lehet mindenki, aki elfogadja az egyesület alapszabályát.A Kor Kontroll Társaságnak munkaviszonyban, vagy a Ptk. szerint szerződéses jogviszonyban foglalkoztatott alkalmazottja nincs.
A Kor Kontroll Társaság egy olyan testi és lelki egészség-megőrzési modellt kíván megalkotni, ami a jó életminőségben eltöltött évek meghosszabbítására, az életkor kitolására, a szívinfarktus, a stroke, a csontritkulás és egyéb betegségek kivédésére törekszik. Mindezt televíziós műsorokkal, internetes portállal, DVD kiadásával, a Pallas Páholyban tartott összejövetelekkel, illetve fővárosi és vidéki rendezvényekkel próbálja elérni.
2008  során a  Kor Kontroll Társaságnak 23. 786 000  Ft. bevétele volt.
A társaság közhasznú tevékenységből származó bevétele 22 735 .000     Ft, tagdíjból származó bevétele   25.000  aktivált saját teljesítmények értéke 1.000 .000 Ft, .
A közhasznú tevékenység ráfordításai: 23.622 .000 Ft. Ebből  anyagi jellegű ráfordítás 22 834 .000 Ft, személyi jellegű ráfordítás  439 000 Ft,  egyéb ráfordítás 300.000 Ft.  
A tárgyévi közhasznúsági eredmény 164.000 ft.

Bevételeinkből az alábbi programok megvalósítását finanszíroztuk 2008-ban

I.Országos rendezvények, sajtótájékoztatók

1. Ne add fel!  /2008. január 25. /
Dializált és transzplantált vesebetegek nyílt napja a Duna Palotában!
A Kor Kontroll Társaság és az IGP Nemzetközi Prevenciós Társaság szervezésében

A plenáris ülésen kiderült, hogy vesebetegek száma évről évre 6-7 százalékkal növekszik. Oka a demográfiai trend változása, az európai társadalmak elöregedése, ami együtt jár a hypertóniások és a diabéteszesek számának emelkedésével..A vesebetegek egyharmada az első, másik harmada a második betegcsoportból kerül ki. Csakhogy a vesebetegek számának növekedésével párhuzamosan nem növekszik együtt kezelőhelyek, dializáló központok száma. Bár a hazai dialízis ellátás európai színvonalú, vannak még finanszírozási anomáliák. Ezekről vitatkoztak a nyílt nap résztvevői.

A nap vendégei között ott volt Hevesi Tamás., illetve a vidéki / pécsi, debreceni, nyíregyházi stb.  dialízis központok igazgatói, orvosai, illetve a transzplantációs szakemberek és a vesebetegek, valamint a transzplantáltak beteg egyesületei is. A nyílt nap üde színfoltját jelentette Macskássy Izolda képének licitálása.  A licitálás 150.000 forintról indult, a kép végül 250.000 forintért Zoltán György a Fresenius ügyvezető igazgatója tulajdonába került. A pénzt egy nyíregyházi vesebeteg családjának ajánlotta fel, akit a helyi vesebeteg egyesület javasolt.  Horn Péter a b/ Braun vezérigazgatója megduplázta az összeget, ugyanis felajánlotta, hogy cége ugyanennyivel járul hozzá a család boldogulásához.

2.  Ne légy a rabja! /2008 április 25./legy.rabja.jpg
A Kor Kontroll Társaság és a Springmed Kiadó dohányzásmentes nyílt napja
A leghatározottabban a cigaretta eldobására- illetve arra, hogy kézbe se vegye-, szólította fel a résztvevőket az egészséges életmódot propagáló a Kor Kontroll Társaság és a Springmed Kiadó. A káros szenvedély egyre jobban terjed nemcsak a felnőttek, hanem a középiskolások körében is. Ma nálunk 3,5 millió ember fújja, 6,5 millió pedig szívja a dohányfüstöt.  Hazánkban évente 28 000 ember hal meg dohányzás következtében. A magyar férfiak tüdőrák-halálozásában világelsők vagyunk, a női tüdőrák-halálozásban miénk az európai második hely. Mit tehetünk ellene? Hogyan előzhetjük meg?  Milyen lehetőségei vannak a szülőnek, és milyenek az orvosnak?  Ezekre a kérdésekre válaszolt a Duna Palotában nagy sikerrel megrendezett / Karda  Bea koncert, jótékonysági árverés, leszoktató módszereket bemutató nap/

3. Ön mennyire rosszmájú? /2008. május 28./mennyire.rosszmaju.jpg
A Kor Kontroll Társaság és a Magyar Májkutatási Társaság Nyílt napja a Duna Palotában
Egész nap ingyenes szűrővizsgálatok!
 koleszterin vércukor  vérnyomás  testzsír   szemvizsgálat

Részlet a meghívóból: „ Gondol –e ön  arra, hogy évente világszerte 14 millió ember hal meg alkoholos máj miatt? Nyilván nem és különösen akkor nem, amikor éppen jóízűen legurít egy pohárka bort, vagy konyakot. Ha valóban csak ennyit és nem többet, nem is kell ezen nagyon elmélkednie.   Viszont hazánkban a mértéktelen italfogyasztás néha valóságos társasági virtus, ennek következtében növekszik a májcirrózisban és májkarcinómában, vagyis májzsugorban és májrákban megbetegedettek száma. Az alkoholfogyasztás nálunk 12 liter évente lakosonként. Ausztriában és Németországban sem kevesebb, ennek ellenére náluk kevesebben betegszenek meg és kevesebben halnak meg. Oka: a mi alkoholfogyasztásunk zömében tömény ital, ők viszont ebből jóval kevesebbet fogyasztanak.  A májzsugorra és a májrákra irányította a figyelmet a teltházas rendezvény .

4.  FUSS az Egészségedért! /2008. június 28. (szombat)/
Családi Egészségnap a Bókay Kertben (1181 Bp. Szélmalom u. 33.)

A Kor  Kontroll Társaság  a z  A.T.S.A Fittness  és a Pestszentlőrinc –Pestszentimre Egészségügyi Szolgáltató Kft.  családi egészségnapot rendezett  a  16 hektáros Bókay kertben, ahol  számos fesztivált szerveztek  már tízezrek számára.
Rendezvényünk célja volt felhívni a figyelmet a mozgás fontosságára, arra, hogy életünk elkerülhetetlen, kihagyhatatlan részévé kell válnia gyermek és felnőttkorban is, ha sokáig meg akarjuk őrizni egészségünket, csontjaink, izületeink, erein, szívünk  jó állapotát. A résztvevőket megpróbáltuk aktívan  bekapcsolni   sportprogramjainkba/ futás, Nordic Walking , aerobic, tenisz, úszás/  melyek  minden korosztály számára vonzó lehetőségeket kínálnak. Ehhez csatlakozott  a „Jó Egészséget Pestszentlőrinc-Pestszentimre! ” program, melynek egyik kiemelt rendezvénye  volt a Családi Egészségnap, olyan résztvevőkkel, mint Koltai Róbert, Tahi-Tóth László, Csák József, Dr. Balogh Sándor, dr Kiss Róbert, Szentgyörgyi Rómeó és sokan mások.

5. NYERJ ÉLETET!

Ismét Egészségnap Gyomaendrődön
/Ne hanyagold el a szűrővizsgálatokat!/

gyomaendrod.jpg

*a Kor Kontroll Társaság
Nyílt Napja*

Helyszín: Gyomaendrőd
Közösségi Ház
Blaha Lujza u. 21.

Időpont: 2008. október 18. (szombat)
10.00 - 15.00-ig

Harmadik gyomaendrődi egészségnapunk a rákszűrés fontosságára hívta fel a figyelmet.  Évente 500 nő hal meg  például Magyarországon  csak méhnyak rákban, miközben egynek sem kellene, ha időben kiderülne  a baj. Ehhez persze el kell menni szűrővizsgálatra ennek ellenére a szűrővizsgálati meghívó legtöbbször a szemétkosárban landol.  
Sajnos így van ez a nőknél leggyakrabban előforduló daganattal,  az emlőrákkal is.  Pedig a betegség annál jobban kezelhető, minél kisebb a daganat, minél korábban ismeri fel az orvos vagy a beteg. Nem véletlenül hangsúlyozták onkológusaink / dr. Ottó Szabolcs, dr Kopper László,dr Nagy Zsuzsanna/  a beteg szerepét,  hiszen nagyon fontos a mell önvizsgálata. Szó esett arról is, hogy elképesztően keveset tudunk a rák gyógyításáról, nem tudjuk például, hogy  a daganatos betegek 50 százaléka meggyógyul, hogy emlőrák műtét és kezelés után évtizedekig élhet még valaki, hogy nemcsak az elsődleges daganat, de még a máj- metasztázis is eltüntethető!

6. Mi már számolunk az ötvenesekkel!
Sajtótájékoztató a társaság által kiadott DVD-ről az Uránia Film Színházban

A KKT első DVD-je  a Kor Kontroll Percek címet viseli, hasonlóan a Duna, majd a Hálózat Televízióban futó műsorunkhoz. Ezekben felhívjuk a figyelmet az életkor növekedésével járó betegségek- szívinfarktus, csontritkulás, stroke, időskori diabétes, macula degeneráció stb.- megelőzésére, illetve ha már beütött a baj szakszerű kezelésére.
Válogatásunkban nyíltan beszél életéről , szorongásairól, örömeiről Koltai Róbert, Csala Zsuzsa, Karda Bea, Pálos Zsuzsa, Oszvald Marika, Aradszky László és persze olyan remek professzorok, orvosok, mint Dr. Csiba
 László, Dr Kiss Róbert, Dr. Kiss István, dr. Süveges Ildikó,  Dr.Füredi János, Bagdy Emőke, vagy éppen Bíró György akadémikus.

II. 2008-2009 folyamatosan  zajló tevékenységek:

1.Havonta szervezett összejövetelek a Pallas Páholyban, minden hónap első csütörtökén / a társaság céljaihoz illeszkedő témákkal/
2.Partner hálózat kiépítése kedvezményes szolgáltatásokkal
3.Internetes portál működtetése www.korkontrolltarsasag.hu  2008-től  megújult portállal. új szolgáltatásként fórummal, és partner listával
4.Kor kontroll percek.   Ismeretterjesztő műsor  2008 januárjától a Hálózat Televízióban folyamatosan

2009-ben tovább folytatjuk összejöveteleinket a Pallas Páholyban, tovább készítjük televíziós műsorainkat a Hálózat Televízióban, legalább 4 további országos rendezvényt tervezünk, rendszeresen frissítjük internetes portálunkat, valamint újabb  DVD-t adunk ki eddigi televíziós műsorainkról.

Budapest.2009. március 29.

B.Király Györgyi
elnök