vissza

Beszámoló a Kor Kontroll Társaság 2016. évi közhasznú tevékenységéről

I. Szakmai beszámoló rendezvényeinkről

1. Rák a kulcscsont és a fejtető között/ október 13./
Zsúfolásig megtelt a Kék Golyó utcai intézet 3.épületének aulája, számos érdeklődő, szakmabeli, egyetemista és középiskolás volt kíváncsi az előadókra az Országos Onkológiai Intézet és a Kor Kontroll Társaság októberi nyílt napján. A rendezvénnyel a szervezők fel kívánták hívni a figyelmet, arra, hogy a kulcscsont és a fejtető között keletkező daganatok száma a világon talán Magyarországon a legnagyobb, s – ez volt a szimpózium másik kapcsolódó témája –, a szájüregi és gégedaganatok fő okozója a dohányzás, illetve a ráépülő alkoholizmus.
Kasler Miklós professzor, az országos intézet főigazgatója a rendezvény védnökeként már bevezetőjében felhívta a figyelmet arra, hogy a fej-nyaki daganatok számát tekintve nem európai, hanem ázsiai szinten állunk. Ez a daganatcsoport sajnos a magyar férfilakosság körében a harmadik leggyakoribb daganatos halálok a tüdőrák, a vastag- és végbélrák után. Nemcsak Európában, de világviszonylatban is Magyarországon hal meg a legtöbb férfi és nő a fej-nyak rosszindulatú daganatai miatt! A leggyakoribbak a szájüregi és a gégedaganatok, előbbiek az összes fej-nyaki daganat közel felét, utóbbiak egyharmadát teszik ki. A főigazgató elismerően szólt arról, hogy a nyílt nap kiemelt témája a „cigi és az alkohol” . Rámutatott, hogy e két tényező hosszú távú hatása negyvenszeresére növeli a rák valószínűségét, ami ellen, ha megvan hozzá az akarat, tudatosan lehet védekezni.
Dr. Hitre Erika onkológus főorvos – maga is két kamaszfiú édesanyja- érvekkel vette védelmébe a kemo- és a sugárterápia együttes alkalmazását, különös tekintettel az interneten terjedő rendkívül veszélyes kemoterápia ellenességre. Különleges esetként mesélte el, hogy egyik harmincas éveiben járó páciensénél azért alakult ki a nyelv és az ajakrák, mert mint kárpitos, munka közben a szájában tartotta a szegeket.
A szakemberek egyetértettek abban is, hogy a megelőzéshez érdemes a fogorvosok észrevételeit komolyan venni, mert ő tudják, hogy az elhanyagolt fogaktól függetlenül milyen változások utalnak rákra.
Dr. Tóth Erika patológus arról is beszélt, mi a különbség a vírus terjesztette rák és a nikotin okozta tumor között. A hallgatóság érdeklődve hallgatta beszámolóját arról, hogy a műtét során, amíg a beteg alszik, a patológus elvégzi a szövettani vizsgálatot, és egyben azt is eldönti, hogy befejezhető az operáció, vagy a tumoros sejtek jelenléte miatt újabb területeket kell kimetszeni.
Hogyan lehet felismerni, ha baj van, melyek a faj-nyak-rák tünetei? Takácsi főorvos a többi közt a felső légúti panaszokat említette. Ha hetek múlva sem múlik a rekedtség, az orrdugulás,a nyelési nehézségek: célszerű szakorvoshoz fordulni.
Mészáros Krisztina foniáter bemutatta a Beszélni nehéz! klub tagjait, akik ott ültek az első sorokban. Olyan gége nélküli betegek ők, akik komoly szenvedések árán, de megtanultak beszélni. A klub minden évben fellép az Erkel Színházban a Hang Világnapján, tavaly Bródy Jánossal énekelték el a „ Ha én rózsa volnék” című dalt. Fellépésüket megőrizte a videó, amit le is vetítettek. A filmbejátszás után sokan magukba roskadva ültek, mások szemem bepárásodott, a műsorvezető pedig könnyeivel küszködve képtelen volt megszólalni. Ahogy megszólalt az élet szépségét igenlő, hangszál nélküli énekesek kórusa, iskolapéldáját láttuk annak, hogy bármi történik is velünk az életben fel lehet állni, túl lehet élni, csak akarni kell.
Bár a médiában méltatlanul kevés szó esik a fej-nyak tájon kialakuló rákfélékről, a nyílt nap hangsúlyossá tette az aránytalanul kevés publicitást kapó daganatok diagnosztikáját, terápiáját, megelőzésének lehetőségeit, és a tünetekre, valamit a szűrővizsgálatok fontosságára is felhívta a figyelmet.

2. Főzz másképpen! Receptverseny / november/
Mivel a túlsúly/ elhízás a hazai felnőtt lakosság 70%-át érinti, a hozzá kapcsolódó rizikófaktorok miatt pedig a 10 legsúlyosabb betegség közé tartozik, országos receptversenyt írt ki novemberben a Magyar Elhízástudományi Társaság, valamint a Kor Kontroll Társaság. Receptversenyünk abban különbözött a megszokottól, hogy a testsúlyukat megőrzőknek, fogyni vágyóknak és diabéteszeseknek szólt, a határidő idén májusban lezárult.  Olyan testsúlymegőrző ételek receptjeit kerestük, melyek segítséget nyújthatnak a testsúly normalizálásához, így a már kialakult betegségek, például a diabétesz egyensúlyban tartásához is.
Az elbírálás szempontjai voltak: az étel az egészséges táplálkozás ajánlásainak megfeleljen, mégis vegye figyelembe a hagyományos magyar konyha szokásait. Növényi eredetű zsiradékot használjon az állati helyett, minél kevesebb sót tartalmazzon, felesleges kalóriától mentes, könnyen és gyorsan elkészíthető legyen, és ne legyen költséges! A receptek hozzávalóit 4 főre kérjük megadni, a recept után kérjük, írja le a sütés-főzés során használt fűszer, összetevő / összetevők/ pozitív hatásait, és egyéb érdekességeket, amit fontosnak tart, az ön által készített ételről!
A zsűri elnöke: Halmy Eszter a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke
Társelnök: B. Király Györgyi kommunikációs szakember, a Kor Kontroll Társaság elnöke
A zsűri tagjai: Antal Emese, a TÉT Platform szakmai vezetője, Dr. Borbényi Erika klinikai főorvos a KKT alelnöke, Bulla Bianka életmódtréner, Dr. Böszörményi Nagy Klára a Springmed Kiadó igazgatója, Kubányi Jolán az MDOSZ elnöke, Dr. Lugasi Andrea a Budapesti Gazdasági Egyetem  Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar dékánja, Paor Lilla a Hatoscsatorna főszerkesztője, Dr. Rurik Imre, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság elnöke, a MET alelnöke,és Dr. Tóth Tamás, a MET főtitkára

2. A Kor Kontroll Társaság Kecskeméten/ 2016. november 20.
A Bács-Kiskun Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat idén két naposra tervezte a Tudomány ünnepét, a második napot a Kor Kontroll Társaság kapta.
Fuss, vagy harcolj, avagy mit kezdjünk a stresszel ? címmel Dr. Borbényi Erika a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának főorvosa, a Kor Kontroll Társaság alelnöke adott emberszabású tanácsokat arról, hogy miként győzhetjük le olykor egekbe szökő adrenalin szintünket.
Vízház, avagy a fenntartható építészet új útjai
B. Király Györgyi Gutai Mátyás építésszel beszélgetett Skype-on, aki Tajvanról számolt be napjáról, és munkájáról, / a Feng Chia Egyetemen tanít/ , a fenntartható építészet új útjait járva ő tervezte a világ első energiatakarékos vízházát, a prototípust pedig Kecskeméten húzták fel. A szabadalom igazi sikersztori, vízház áll már Tajvanon is/ nem fújta el a tájfun/ és most épül az újabb Budapest agglomerációjában.
Egészségedre! Főzőklub a zöldségekről
Bulla Bianka életmódtréner, újságíró főzőklubot vezetett, tehette hiszen tavaly a MOMOT és a Kor Kontroll Társaság közös receptversenyén bekerült a legjobb tíz közé. Miközben a háziak segítségével megfőzte és megsütötte a Színes zöldségkavalkád fetasajttal című finomságot, arról is beszámolt, hogy a zöldségek, gyümölcsök színét biztosító fitotápanyagok melyik szervünkre, és milyen betegségekre hatnak. A citrom- és narancssárga színanyagok például az éleslátást, az egészséges emésztést, és a kiegyensúlyozott immunműködést támogathatják. a máj kedvenc színe a zöld, a lilás-kékes zöldségek, gyümölcsök (lila hagyma, áfonya, lila káposzta, stb.) többek között gyulladás gátló, étvágyszabályzó hatásúak.

A program a Kor Kontroll Társaság TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1444 azonosító számú projektjének fenntartási időszakában valósult meg.

II. SZÁMVITELI ISMERTETŐ A BESZÁMOLÓHOZ

1. A Mérleghez kapcsolódó kiegészítések
Az „Immateriális javak” sorban szereplő 954 E Ft a Hálózat Televízióban 2009. évben elkészített és bemutatott forgalomképes alkotások közvetlen önköltségen aktívált könyv szerinti értékei szerepelnek. Mivel ezek az alkotások elévültek, vezetői döntés alapján a jövőben kivezetésre kerülnek a nyilvántartásból.
A „Tárgyi eszközök” sorban egy 2013-ban vásárolt laptop könyv szerinti értéke szerepel 76 E Ft értékben.
A „Követelések” sorban szerepel a 2016. évi ÁFA bevallások alapján levonható adó összege 397 E Ft értékben, amely az adófolyószámlával megegyezik.
A „Pénzeszközök” között a bankszámla és a pénztár záró egyenlege szerepel, amelynek együttes összege 2 432 E Ft.
Az „Aktív időbeli elhatárolások” között számoltuk el azokat a tárgyévben keletkezett költségeket, amelyek a tárgyévet követő évet terhelik, ezek összege 11 E Ft.
A „Tőkeváltozás” sor tartalmazza az alakulástól számított évek halmozott eredményét, amelynek az összege 4 950 E Ft.
A „Tárgyévi közhasznú eredmény” összege - 1 100 E Ft.
Az előző két tétel alapján a „Saját tőke” összege 3 850 E Ft.
A „Rövidlejáratú kötelezettségek” sorban a mérleg fordulónapján fennálló szállítói tartozások szerepelnek 20 E Ft értékben, amely tartozásokat a tárgyévet követő hóban teljesítettünk.
A Társaságunknál nincsenek olyan nyilvántartott kötelezettségek, amelyeknek a hátralévő futamideje több mint öt év, illetve nincsenek olyan kötelezettségeink, amelyek összegét zálogjoggal vagy hasonló jogokkal biztosították volna.
A Szt.-ben nem szabályozott tételeket nem tartunk nyilván.
A Mérleg főösszege 3 870 E Ft.

2. Az Eredmény-kimutatáshoz kapcsolódó kiegészítések
Az „Értékesítés nettó árbevétele” sor tartalmazza a közhasznú tevékenységek alapján kiszámlázott szolgáltatásokból származó nettó (általános forgalmi adót nem tartalmazó) bevételeket 950 E Ft összegben. Ebből egészségügyi rendezvényszervezésre 650 E Ft-ot, portál szerkesztésre 300 E Ft-ot kapott a Társaság.
Az „Egyéb bevételek” sorban szerepel a vállalkozásoktól kapott támogatás 700 E Ft értékben és a tárgyévben megkapott 2015. évi szja 1%, 9 E Ft felajánlott összege, amelyet az Adóhivatal átutalt a bankszámlára. Így az egyéb bevételek összesen 709 E Ft.
Az „Összes bevétel” 1 659 E Ft, amely egyúttal a közhasznú tevékenység bevétele is.
Az „Anyagjellegű ráfordítások” sorának összege 2 709 E Ft, ebből igénybe vett szolgáltatások költségei 2 686 E Ft és egyéb költségek 23 E Ft.
Az „Egyéb ráfordítások” között számoltunk el két szervezetnek adott adományt 50 E Ft értékben.
Az „Összes ráfordítás” összege 2 759 E Ft, amelyből a közhasznú tevékenység ráfordításai 2 209 E Ft.
A „Tárgyévi eredmény” összege - 1 100 E Ft.

A Kor Kontroll Társaság elnöksége

Partnereink