vissza

Beszámoló a Kor Kontroll Társaság 2017. évi közhasznú tevékenységéről

A Kor Kontroll Társaság 2018 május 31-én tartott közgyűlésén- elfogadta a felügyelő bizottság elnökének pénzügyi beszámolóját, valamint a társaság elnökének B. Király Györgyinek a beszámolóját a társaság közhasznú tevékenységeiről, továbbá vezetőséget választott.

I. Szakmai beszámoló rendezvényeinkről

1. Főzz másképpen!  Országos receptverseny kiírása kifejezetten egészséges ételek elkészítésére a
Magyar Elhízástudományi Társasággal közösen/ május 10./
Kénytelenek vagyunk tudomásul venni, hogy a túlsúly/elhízás a hazai felnőtt lakosság 70%-át érinti, a hozzá kapcsolódó rizikófaktorok miatt pedig a 10 legsúlyosabb betegség közé tartozik! 2025-re a felnőttek 24 százaléka, vagyis 1 866 000 ember válhat  elhízottá Magyarországon! Az sem szívderítő, hogy ugyancsak 2025-re  369 ezer lesz a túlsúlyos vagy az elhízott gyerekek száma! Ezt a rémisztő statisztikát a The Lancet orvosi hetilap hozta nyilvánosságra, kiegészítve azzal, hogy az elhízással járó társbetegségek / különböző szívbetegségek, cukorbetegség, májbetegség és a rák több típusa/ kezelése pedig rengetegbe kerül.
Ezért írt ki országos receptversenyt ír ki a Kor Kontroll Társaság, valamint a Magyar Elhízástudományi Társaság. Receptversenyünk abban különbözik a megszokottól, hogy a testsúlyukat megőrzőknek, fogyni vágyóknak és diabéteszeseknek szól! Olyan testsúlymegőrző ételek receptjeit keressük, melyek segítséget nyújthatnak a testsúly csökkentéshez, vagy megőrzéséhez.
A zsűri elnöke: Dr. Halmy Eszter a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke
Társelnök: B. Király Györgyi kommunikációs szakember, a Kor Kontroll Társaság elnöke
A zsűri tagjai: Antal Emese, a TÉT Platform szakmai vezetője, Dr. Borbényi Erika klinikai főorvos a KKT alelnöke, Bulla Bianka életmódtréner, Dr. Böszörményi Nagy Klára a Springmed Kiadó igazgatója, Kubányi Jolán az MDOSZ elnöke, Dr. Lugasi Andrea a Budapesti Gazdasági Egyetem  Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar dékánja, Paor Lilla a Hatoscsatorna főszerkesztője, Jákfalvy Kata a Bonum tévé felelős szerkesztője, Dr. Rurik Imre, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság elnöke, a MET alelnöke,és Dr. Tóth Tamás, a MET főtitkára

http://korkontrolltarsasag.hu/hu/cim:Receptverseny-Fozz-maskeppen

2. Fókuszban a női rákok!/ november 7./

A Kor Kontroll Társaság az Országos Onkológiai Intézettel (OOI) közös nyílt napot tartott, hogy felhívja a figyelmet a nőgyógyászati daganatok megelőzésének, illetve korai stádiumban történő felismerésének jelentőségére.
Vigyázz magadra! – a rendezvény mottója arra utal, hogy könnyebb az egészségünket megőrizni, mint azt visszaszerezni. Ám ennek az egyszerű alaptézisnek a gyakorlatba ültetése gyakran azért feneklik meg, mert a félelem miatt sokan homokba dugják a fejünket – fejtette ki a nyílt nap háziasszonya, Bulla Bianka.
A rendezvény fővédnöke Dr. Szentes Tamás helyettes államtitkár, országos tiszti-főorvos köszöntőjében méltatta a rendezvényt, hiszen „ olyan problémára fókuszál, amelynek megoldására nagy energiát kell fordítanunk annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátórendszer képes legyen kielégíteni a lakosság szükségleteiből fakadó igényeket.”

Ne félj a mammográfiától!
Kásler Miklós professzor a panelbeszélgetésben elmondta: arra a legbüszkébb, hogy az elmúlt évtizedekben olyan szellemiséget, humánus szemléletet sikerült megteremteni az intézményben,
amelynek révén az ott dolgozó orvosok szeretettel, segítő szándékkal fordulnak a beteg emberek felé, hogy enyhítsék szenvedésüket, és vissza tudják adni, illetve meg tudják hosszabbítani az életüket. Az intézet több mint 160 onkológiai módszert vezetett be Magyarországon, és hat olyan kezelési modalitás van, amelyet ez az intézet alkalmazott elsőként az egész világon.
Dr. Gődény Mária radiológus professzor kifejtette, hogy a technika fejlődésének köszönhetően a radiológia eszköztára kiszélesedett, ezért ma már az orvosi képalkotás nyer egyre nagyobb teret az orvoslásban. A képalkotó vizsgálatok jelen vannak a daganatok kimutatásában, a stádium-meghatározásban, a terápia hatékonyságának követésében és a betegség lefolyásának monitorozásában is. A mammográfiáról sokat hallani, hogy káros, hogy sugárterheléssel jár. Ezekre a tévhitekre reagálva kifejtette, hogy a vizsgálat igen alacsony sugárterheléssel jár, és nincs káros hatása.
Dr. Varga Szilvia sugárterapeuta főorvos azok megnyugtatására, akik tartanak a sugárkezeléstől, elmondta, hogy a radioterápia igen modern gépekkel, CT-alapú tervezéssel és számítógép által vezérelten történik, aminek köszönhetően a kezelés igen biztonságos. Alkalmazása során előfordulhatnak mellékhatások, ám megfelelő bőrápolással jól uralhatók.
Dr. Sárosi Zsuzsanna nőgyógyász hangsúlyozta, hogy a XXI. században a méhnyakráknak egyáltalán nem lenne szabad előfordulnia, hiszen a szűrőmódszer teljes mértékben kifejlesztett és mindenki számára elérhető. A szűrésen való részvételi arány Magyarországon mindössze 37 százalék, miközben minden évben 1200-1300 új méhnyak-daganatot ismernek fel!
Dr. Mátrai Zoltán emlősebész szerint a tények azt mutatják, hogy a Magyarországon élő nőknek 1:10 az esélye az emlőrákra. A Daganatsebészeti Központ főorvosa elmondta, hogy az országban először az Országos Onkológiai Intézetben alakítottak ki egy nyugati mintájú emlősebészeti osztályt , ahol az onkoplasztikai ellátás rendszerszintűvé válhatott, azaz a betegek szép, új mellet kapnak. Arra kérte a jelenlévő fiatal lányokat, hogy szánjanak öt percet az önvizsgálatra, váljon ez a tevékenység olyan természetessé az életükben, mint a napi tisztálkodás.

Ne hagyd ki a szűrővizsgálatokat!
A rendezvény második blokkja rendhagyó divatbemutató indította- Dr. Tóthné Lacza Zsuzsanna vezetésével- bizonyítva, hogy a mellrák legyőzhető. A mosolygós modellek – koruktól és testsúlyuktól függetlenül – a nyilvánosság előtt vállalták a betegségüket és azt, hogy nők akartak és tudnak maradni mellműtét után is. Többeket a kilencvenes évek elején operáltak, ami ékes bizonyítéka annak, hogy a rákot 20-30 évvel a diagnózis és a műtét után is túl lehet élni.
Dr. Újhelyi Mihály sebész elmondta, hogy mivel a daganat a két szűrővizsgálat közötti időszakban is kifejlődhet: fontos, hogy minden nő havonta megvizsgálja magát, és ha addig nem tapasztalt, idegen dolgot érez a mellében, azonnal forduljon orvoshoz, és ne dőljön be az interneten olvasható álhíreknek!
Az önvizsgálat lépéseit plakáton és szórólapokon mutatta be a rendezvényen kiállító Mellrákinfo Egyesület, melynek vezetője, Halom Borbála maga is átesett a mellrákon. A napokban ünnepelte, hogy az intézetben megszabadították a ráktól, öt éve gyógyult, ez a dátum pedig mérföldkő egy daganatos beteg életében. Egyesülete olyan önkéntesekből áll, akiknek célja, hogy minél több nőnek segítsenek átvészelni a betegséget az első sokkoló pillanattól kezdve egészen a rehabilitációig.
Elhangzott, hogy az Országos Onkológiai Intézetben indult meg hazánkban elsőként a korszerű emlőrekonstrukció Dr. Gulyás Gusztáv professzor vezetésével. Jó hír, hogy az emlőműtétek során a sebészek mindig az emlő eredeti formájának tökéletes helyreállítására törekednek, és a másik mell szimmetrizációját is elvégzik.
A szűrővizsgálatok fontosságának hangsúlyozásával a Kor Kontroll Társaság  nemcsak a rendezvényen részt vevő fiatalokhoz, de családtagjaikhoz, és You Tube nézőihez is eljutva befolyásolhattuk az érdeklődőket a rák korai diagnosztikájára, illetve életük meghosszabbítására.
http://korkontrolltarsasag.hu/hu/cim:Fokuszban-a-noi-rakok

3. Díjátadó  a  „Főzz másképpen !” receptverseny díjainak átadására/ december1./

A komarnoi Magyar Roland nyerte meg a Magyar Elhízástudományi Társaság és a Kor Kontroll Társaság receptversenyét, és vehette át a  kétszemélyes wellness hétvégére invitáló vouchert a Hotel Vécsecity ajándékaként! A díjakat a két társaság elnöke: Halmy Eszter és B. Király Györgyi adta át a  MET 25. jubileumi kongresszusán a budapesti Magyar Sport Házában.
Receptversenyünkkel az elhízott magyar családok étkezési szokásait, ezzel pedig testsúlyának alakulását befolyásoljuk, hiszen győzteseink önmagában is nagy létszámú kollektívák tagjai.

http://korkontrolltarsasag.hu/hu/cim:Szlovakiai-nyertese-van-a-Fozz-maskeppen-receptversenynek

4. „Az év praxisa a Kárpát-medencében„ pályázat támogatójaként aktualitások folyamatos megjelentetése a portálunkon/ kezdő dátum: december 5./

II. Vezetőségválasztás
A Kor Kontroll Társaság 2018 május 31 -én megválasztott vezetőségének tagjai:

Elnök: B. Király Györgyi újságíró , a V and B Kommunikációs Kft igazgatója
Alelnök: Dr. Borbényi Erika onkológus főorvos Semmelweis Egyetem
Dr. Szűcs Miklós urológus-onkológus Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika
Titkár: Várhegyi Andrea újságíró
Elnökségi tagok: Böszörményi Klára a Springmed Kiadó igazgatója
Bulla Bianka egészségügyi újságíró, életmódtréner
Dr. Borbély Katalin neurológus professzor
Dr. Hargittay  Mária prevenció- egészségfejlesztés szakértő
Csongrádi Kata író, színésznő
Felügyelő bizottság
elnök: Végvári László  kereskedelmi igazgató
tagok: Dr. Hargittay Mária prevenció- egészségfejlesztés szakértő
Seregély Zsuzsanna Serymoon Kft.
Stratégiai vezető Dr. Jakab Anna
Pr. vezető: Csapó Ágnes


I. SZÁMVITELI ISMERTETŐ A BESZÁMOLÓHOZ

1. A Mérleghez kapcsolódó kiegészítések
A „Követelések” sorban szerepel a 2017. évi ÁFA bevallások alapján levonható adó összege 390 E Ft értékben, amely az adófolyószámlával megegyezik.
A „Pénzeszközök” között a bankszámla és a pénztár záró egyenlege szerepel, amelynek együttes összege 1 927 E Ft.
A „Tőkeváltozás” sor tartalmazza az alakulástól számított évek halmozott eredményét, amelynek az összege 3 850 E Ft.
A „Tárgyévi közhasznú eredmény” összege - 1 583 E Ft.
Az előző két tétel alapján a „Saját tőke” összege 2 267 E Ft.
A „Rövidlejáratú kötelezettségek” sorban a mérleg fordulónapján fennálló szállítói tartozások szerepelnek 50 E Ft értékben, amely tartozásokat a tárgyévet követő hóban teljesítettünk.
A Társaságunknál nincsenek olyan nyilvántartott kötelezettségek, amelyeknek a hátralévő futamideje több mint öt év, illetve nincsenek olyan kötelezettségeink, amelyek összegét zálogjoggal vagy hasonló jogokkal biztosították volna.
A Szt.-ben nem szabályozott tételeket nem tartunk nyilván.
A Mérleg főösszege 2 317 E Ft.
2. Az Eredmény-kimutatáshoz kapcsolódó kiegészítések
Az „Értékesítés nettó árbevétele” sor tartalmazza a közhasznú tevékenységek alapján kiszámlázott szolgáltatásokból származó nettó (általános forgalmi adót nem tartalmazó) bevételeket 1 520 E Ft összegben. Ebből egészségügyi rendezvényszervezésre 1 220 E Ft-ot, portál szerkesztésre 300 E Ft-ot kapott a Társaság.
Az „Egyéb bevételek” sorban szerepel a tárgyévben megkapott 2016. évi szja 1%, 3 E Ft felajánlott összege, amelyet az Adóhivatal átutalt a bankszámlára, és kerekítési különbözetként elszámolt 1 E Ft. Így az egyéb bevételek összesen 4 E Ft.
Az „Összes bevétel” 1 524 E Ft, amely egyúttal a közhasznú tevékenység bevétele is.
Az „Anyagjellegű ráfordítások” sorának összege 2 077 E Ft, ebből igénybe vett szolgáltatások költségei 2 058 E Ft és egyéb költségek 19 E Ft.
Az „Értékcsökkenési leírás” között számoltuk el az elévült és a nyilvántartásból, vezetői határozat alapján kivezetett immateriális javak után elszámolt összeget 1 030 E Ft értékben.
Az „Összes ráfordítás” összege 3 107 E Ft, amelyből a közhasznú tevékenység ráfordításai 1 473 E Ft.
A „Tárgyévi eredmény” összege - 1 583 E Ft.
A Kor Kontroll Társaság elnöksége

Partnereink