vissza

Közhasznúsági beszámoló 2013

A Kor Kontroll Társaság 2014 május 21-én tartott közgyűlésén- helyszín: BKIK Krisztina krt. 99- elfogadta Végvári Lászlónak a felügyelő bizottság elnökének pénzügyi beszámolóját, valamint a társaság elnökének B. Király Györgyinek a beszámolóját a társaság közhasznú tevékenységeiről.

2013-as aktivitásaink


Egészségnapok, könyvbemutató, féléves TÁMOP projekt

1. Egészségedre! Szakácskönyv bemutató
2013. Szeptember 18.

Szomorú tény, hogy a túlsúly – elhízás a hazai felnőtt lakosság 60%-át érinti, a hozzá kapcsolódó rizikófaktorok miatt pedig a 10 legsúlyosabb betegség közé tartozik! Hogy az elhízás mennyi bajt okozhat, azt már lassan minden kisiskolás tudja. Ilyen a cukorbaj, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, de még az ízületi bántalmak is. Ezért testsúlycsökkentő illetve testsúlymegőrző ételek receptjeit kerestük, melyek segítséget nyújthatnak a testsúly normalizálásához, így a már kialakult betegségek- például a diabétesz - kordában tartásához is. Bíztunk abban, hogy a receptek szerzői figyelnek kalória szükségletükre, és a kevesebb kalóriát tartalmazó ételeket részesítik előnyben, miközben nem marad ki étrendjükből a tészta, a hús, és a finom desszertek sem. A szeptember 18-i rendezvényen bemutattuk a MOMOT és a Kor Kontroll Társaság tavalyi első országos receptversenyének válogatásából készült szakácskönyvünket, amely a Springmed Kiadó gondozásában jelent meg. A pályázók a MOMOT diétás ajánlásának szempontjai alapján állították össze receptjeiket. A legfontosabb szempont a kalória bevitel, az állati eredetű zsírok és a gyorsan felszívódó, hizlaló szénhidrátok csökkentése, valamint a fehérjebevitel és a rostok mérsékelt növelése volt. Bárki pályázhatott- szakmai megkötés nélkül, hiszen a zsűri az ételeket, és nem a beküldőket pontozta. Így aztán nemcsak a laikusok, hanem dietetikusok, orvosok is jelentkeztek, többek között az elhízással foglalkozó Szent Imre Egyetemi Oktató Kórház obezitológiai orvosai és dietetikusai is küldtek be – méghozzá díjazott – fényképekkel dokumentált recepteket.

Rendezvényeinken megkapta: 500

2. Figyelj a kilókra! Egészség nap a MOMOT- tal közös szervezésben

Helyszín: Aesculap Akadémia (Budapest XI. Halmi u. 20-22)
Időpont: 2013. szeptember 18. 10. h.

A résztvevők fogyni tanulhattak és megismerkedhettek a túlsúly következményeivel!!
Mert az elhízás nem csupán esztétikai probléma, hanem számos betegség kialakulásának forrása: cukorbetegség, magas vérnyomás, szív- és- érrendszeri betegségek ízületi bántalmak stb. Sajnos a sok-sok plusz kilo nemcsak Lambertre volt jellemző, mára világjárvánnyá nőtte ki magát az elhízás. A magyar lakosság kétharmada túlsúlyos vagy elhízott; tízből hat embert kell kezelni az elhízás valamelyik következményével. Az elmúlt 5 esztendőben nem fogytunk, hanem híztunk. A felnőttkori elhízás is súlyos probléma, ennél már csak a gyermekkori elhízás a veszélyesebb. A fiatalok kedvence a gyorsétterem. Azt már nem tudják, hogy egy hamburger elfogyasztása után nagyjából 80-90 perc fizikai aktivitásra volna szükségük, hogy ne gyarapodjon a súlyuk! Többek között erről beszéltek a MOMOT belgyógyászai, kardiológusai, lipidológusai Bedros J. Róbert professzor vezetésével.

A rendezvényen részt vett: 200

3. A MOMOT és a Kor Kontroll Társaság újabb receptversenyének meghirdetése

Második éve rendezi meg a MOMOT és a Kor Kontroll Társaság közösen az egészséges, kalóriaszegény receptek versenyét. 2013-ban több mint 150 recept érkezett.
Reprezentatív környezetben, neves szakemberek részvételével került sor a MOMOT és a Kor Kontroll Társaság nevével fémjelzett receptverseny díjkiosztására, hiszen a MOMOT XII. kongresszusának záróeseményeként volt meghirdetve.

4. Indul a kecskeméti TÁMOP projekt!

Pirosban a Szívünk napján Kecskeméten!
2013. Szeptember 29.

A Szívünk Napján – szeptember utolsó vasárnapján – a Kecskemét főterén megtartott rendezvényen a szervezők-  többek között a Nemzeti Szív Alapítvány és a Kor Kontroll Társaság -  az életmódváltást népszerűsítették.
A Magyar Nemzeti Szívalapítvány, a Bács-Kiskun Megye Kórházáért Alapítvány, a Szívbetegekért, a Szívinfarktus Megelőzésére Alapítvány, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve, a Magyar Vöröskereszt immár hagyományos program a  „Pirosban a Nőkért - Séta az egészségért” menettel kezdődött. Pirosba öltözött egészségvédők sétáltak végig a megújult Rákóczi úton, a főtéren kialakított „sátorvárosig”. Ahol Dr. Nagy András, a Magyar Nemzeti Szívalapítvány, valamint B. Király Györgyi, a Kor Kontroll Társaság elnökei nyitották meg az eseményt.
Az egészségügyi és felvilágosító programok Kor Kontroll sátrainál hosszú sorok várakoztak, olyan nagy volt Kecskeméten az érdeklődés a Szívünk Napja iránt. Nem csak az idősebbek vettek részt a vasárnap délutáni programon, hanem egész családok is érkeztek a főtérre, hogy részt vegyenek az ingyenes szűrővizsgálatokon. „
Azt már mi tesszük hozzá a hírekhez, hogy a Kor Kontroll sátorban a látogatók egészségi állapotukra vonatkozó szubjektív kérdőívet töltöttek ki, amiben sokan névvel vállalták, hogy magas a vérnyomásuk, hogy dohányoznak, hogy nem mozognak, hogy elhízottak. Számosan tettek ígéretet arra, hogy számos rendezvényünkön részt vesznek, ami segít kibillenteni őket ebből az állapotból, illetve tippeket, ötleteket ad arra vonatkozóan, hogyan tovább és hogyan másként, az egészségesebb életmód érdekében. Bulla Bianka életmód tréner előadására is sokan voltak kíváncsiak, - szó esett gyógyító ételekről, meg persze arról is, mit érdemes ennünk, ha szeretnénk leolvasztani a kilókat.

Részvevők száma : 1000

„Egészségre nevelő és szemléletformáló lokális színterű életmód program Kecskeméten”
TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1444

A program megvalósításában közreműködő munkatársak:
B. Király Györgyi, Csapó Ágnes, Csapó György, Dr. Jakab Anna, Seregély Zsuzsa, Seregély István, Bulla Bianka, Dr. Borbényi Erika, Dr. Szűcs Miklós, Antal Emese, dr. Nagy András, Dr. Kalmár Sándor, Oláh Annamária, Réder Erika, és több, meghívott előadó, szakértő

A PROJEKT RÖVID LEÍRÁSA
A tervezett projekt Kecskemét lakosságát próbálja elérni, és olyan közösségeknek, gyermekeknek és fiatal felnőtteknek szóló programokat, foglalkozásokat és rendezvényeket kíván megvalósítani, amelyek az elhízás társult betegségeivel / magas vérnyomás, magas koleszterin, kettestípusú diabétesz, szívinfarktus, stroke/ szemben, az egészséges életmód divatját népszerűsítik.
Kecskemét és környéke hazánk azon régiójában található, ahol a kardiovaszkuláris megbetegedések aránya magas. Ennek a helyzetnek a javítása igényli a jól szervezett, szisztematikusan felépített prevenciós stratégia kidolgozását helyi szinten, amiben a civil mozgalmak is segíthetnek.
Az infarktus okozta halálesetek száma hazánkban százezer lakosra vetítve négyszerese az unió átlagának. A heveny koszorúér-elégtelenség, azaz a szívizom infarktus esetében életet menthet a gyorsaság, előadásaink, egészségnapunk, egészséghetünk, sportvetélkedőink egyik szlogenje, éppen ez lesz. A főbb betegségcsoportok - sorrendben a hipertónia, a mozgásszervi betegségek, a diabetes, a szív- és érrendszeri betegségek- nem térnek el az országos átlagtól. Kialakulásukban jelenetős szerepet játszik az elhízás, hiszen a felnőtt magyar lakosság közel kétharmada (61,8%) a testtömeg index alapján túlsúlyos vagy elhízott. Minden harmadik felnőtt túlsúlyos és további 28,5% elhízott. Sok a hipertóniás, és a diabéteszes elhízott gyerek, éppen ezért külön foglalkozunk a fiatalkori elhízás kezelésével, a fokozott fizikai aktivitás jelentőségével. Bemutatjuk a programunkban résztvevőknek a témával kapcsolatos legújabb kutatási eredményeket, illetve azt, miként segíthet a testsúly csökkentésében a mozgás, valamint a magas cukor, zsír, szénhidrát és a magas sótartalmú ételek csökkentése a háztartásokban.
Programunkkal szeretnénk erősíteni az eddigi egészségügyi, vagy önként szerveződő szakmai közösségek munkáját, kiegészítve azzal, hogy tervezett tevékenységeinkkel hosszú távon javíthassuk közösen, együtt a kecskemétiek egészségét, alakítsuk az egészségkultúrát, és hosszú távon is teremtsünk divatot.
A tervezett program nem törekedhet teljességre, de célzottan próbálja az egészséges életmód valamennyi elemét használni, hogy szakmai szinten is támogatható lehessen.
Szakmai programjaink jellegük szerint előadások, csoportos és egyéni tanácsadások, a mozgáskultúra fejlesztését célzó sportlehetőségek, egészségnap, és egészséghét, az egészséges ételek készítését preferáló foglalkozások.

Témáink a teljesség igénye nélkül:

 • Mit tegyünk a felnőttkori cukorbetegség kialakulása ellen? Mire jó a FINDRISK teszt?
 • Mitől alakul ki a magas vérnyomás? Hogyan tartsd karban? Trükkök praktikák
 • Mire jó az Ornish módszer? / Nobel díjas professzor genetikára épülő diétája szív – érrendszeri megbetegedések ellen
 • Az leszel, amit, megeszel! /gyógyító ételek/
 • Edd magad derűsre! /kedélyjavító és stressz-oldó ételek/
 • Színezd magad egészségesre! /Növényi színanyagok fontossága, szerepe az egészségmegőrzésben/
 • Mennyire vagy rosszmájú? /Az alkohol előnyös és hátrányos hatásairól/
 • Fuss az egészségedért!
 • Gondolkozz pozitívan, kacagj, kocogj, érints!

A program futamideje: 2013. szeptember 01. – 2014.március 05.

EGYÜTTMŰKÖDÉSRE FELKÉRT INTÉZMÉNYEK, SZERVEZETEK:

 • Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata,
 • Kecskeméti Megyei Kórház
 • Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága
 • Nemzeti Szív Alapítvány
 • Szent-Györgyi Albert Középiskola
 • Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület
 • Egészségporta Egyesület
 • TIT –Bács megyei Egyesülete
 • Vizisport Klub
 • Kecskemét Spartacus Sportkör és Közösségi tér
 • Sport Egyesületek Országos Szövetsége

Résztvevők száma: 7-800

5. Előzd meg a tüdő betegségeit!
Helyszín: Budapest Országos Korányi Intézet Pihenő u 1.
2013. Október 18.

Megszívlelendő mottó a Kor Kontroll Társaság és az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet nyílt napjához, melynek fő témája az a furcsa nevű betegség volt, amiről keveset hallottunk, s amit inkább áruházláncnak vélnek az emberek, mint betegségnek. Bár jelenleg a 4. helyen áll a WHO halálozási listáján, Magyarországon, kevéssé ismerjük a COPD-t. Az egészségnap folyamán többször is elhangzott, hogy egy pályázatot kellene kiírni, a betegség fogalmának pontos leírására, illetve nevének magyarosítására.
A rendezvény fővédnöke, Dr. Szentes Tamás főpolgármester- helyettes volt.
Dr. Kovács Gábor az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főigazgatója beszámolt arról, hogy 2014. a COPD éve lesz, a betegség lakosság körében történő megismertetéséről szól majd, s reméli, hogy lakossági és szakmai rendezvények során teret nyer az egészségtudatos gondolkodás. Rendkívül fontos a megelőzés, a korai tünetek felismerése, az életmódot is átalakító folyamatosan fenntartott terápia. Már az első blokkból kiderült, hogy 500-600 ezer embert érintő népbetegségről van szó, akik közül még sokan a kezdeti stádiumban vannak, és nem tudják, hogy kezelés nélkül súlyos helyzetbe kerülhetnek.

Részvevők száma: 150

Újdonságok a rák terápiájában!
Helyszín: Országos Onkológiai Intézet
2013. Október 28.

A Kor Kontroll Társaság az Országos Onkológiai Intézettel (OOI) közös nyílt napot tartott, hogy felhívja a figyelmet a két leggyakoribb daganattípus – a tüdő- és a méhnyakrák – megelőzésének, illetve korai stádiumban történő felismerésének jelentőségére. Az esemény jó alkalom volt arra is, hogy a nagyközönség közelebbről megismerhesse az intézet mellkas-sebészeti és nőgyógyászati osztályának munkáját, valamint a közelmúltban elérhetővé vált legújabb diagnosztikai és terápiás lehetőségeket.
A nyílt nap programjának összeállításakor azért esett a választás a tüdőrákra, mert ennek a daganattípusnak rendkívül magas az előfordulása hazánkban.  A szomorú uniós listát Magyarország vezeti, a férfiak tüdőrákos halálozásában pedig nemcsak az Európai Unió, de az egész világ legrosszabb statisztikáját produkáljuk. Holott a tüdőrák a korszerű diagnosztikai eszközökkel már viszonylag korai stádiumban felismerhető, amikor a betegség még eredményesen kezelhető. A program másik fő témája a méhnyakrák, amelynek évente még mindig 420-520 asszony esik áldozatául hazánkban, miközben ez a betegség – korai stádiumban történő felismerés esetén – ma már gyógyítható. - Igen szomorú – fejtette ki Kásler Miklós professzor –, hogy a populáció szintű országos szűrőprogram részvételi aránya még soha nem haladta meg a 15%-ot.

Résztvevők száma : 150


A beszámolók elfogadása után sor került az új vezetőség megválasztására.

A Kor Kontroll Társaság 2014 május 21-én megválasztott vezetőségének tagjai:

Elnök: B. Király Györgyi újságíró , a V and B Kommunikációs Kft igazgatója
Alelnök: Dr. Borbényi Erika onkológus főorvos Semmelweis Egyetem
Dr. Szűcs Miklós urológus-onkológus Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika
Titkár: Várhegyi Andrea újságíró
Elnökségi tagok: Böszörményi Klára a Springmed Kiadó igazgatója
Bulla Bianka egészségügyi újságíró, életmódtréner
Dr. Borbély Katalin neurológus professzor
Dr. Balogh Sándor az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója
Dr. Hargittay  Mária prevenció- egészségfejlesztés szakértő
Csongrádi Kata író, színésznő
Felügyelő bizottság
elnök: Végvári László  kereskedelmi igazgató
tagok: Dr. Hargittay Mária prevenció- egészségfejlesztés szakértő
Seregély Zsuzsanna Serymoon Kft
Stratégiai vezető Dr. Jakab Anna
Pr, vezető: Csapó Ágnes

 

Partnereink