vissza

Beszámoló a Kor Kontroll Társaság 2011. évi közhasznú tevékenységéről

2011  során a  Kor Kontroll Társaság közhasznú tevékenységből származó bevétele 2 456 000 Ft. volt, durván 7 millióval kevesebb, mint az előző évben, azaz a gazdasági válság keményen érinti a civil szervezeteket, köztük minket is. A közhasznú tevékenység ráfordításai: 3 622 000 Ft. Ebből  anyagi jellegű: 2.622 000 személyi jellegű ráfordítás: 928 ezer. A tárgyévi közhasznúsági eredmény: - 1 166 E Ft, ami miatt természetesen nem kell kétségbeesni. Ennek egyik oka, hogy évekkel ezelőtt - szintén a veszteségek elhárítása végett a könyvvizsgáló "ötletét" alkalmazva - saját előállítású alkotásokat / filmeket/ aktiváltunk összesen 6 400 E Ft értékben, ezek a Hálózat és a Duna Televízióban futottak. Azok után évente el kell számolni az éves értékcsökkenést, aminek a teljes összege 928 E Ft és sajnos a bevételek összege is elmaradt az előző évekhez képest. 2011-ben sajnos tagdíjat sem könyveltünk, ami persze nem oldaná meg a veszteséget, de csökkenthetné azt. Így kénytelenek vagyunk elfogadni, hogy rendezvényeinkre, filmjeinkre ennyivel költöttünk többet.

I. Rendezvények:

Győzd le a rákot! / 2011. Április 21 /
rendezveny.jpgA Kor Kontroll Társaság és az Országos Onkológiai Intézet közös rendezvénye felhívta a figyelmet arra, hogy a rossz statisztikák ellenére a rák nem a halálos betegség szinonimája, hiszen az esetek többségében akkor válik halálos betegséggé, ha nem ismerik fel időben. Igaz, hogy a szűréssel nem lehet kiküszöbölni a daganatos megbetegedéseket, viszont számos daganattípus esetében olyan stádiumban lehet felfedezni az elváltozásokat, amikor azok még jó eséllyel gyógyíthatók, nem képeztek áttéteket, nem igénylik az életminőséget rontó szervcsonkítást. Elmondtuk, hogy a daganatos betegek 50 %-a meggyógyul! Sok tumorfajta ma már egyáltalán nem számít halálos kórnak, ami azt jelenti, hogy egyre nagyobb azoknak a száma, akik hosszú időn keresztül élhetnek együtt a betegséggel, vagy éppen meg is feledkezhetnek róla. Nyílt napunkon beszélünk a szűrővizsgálatok jelentőségéről, valamint a korszerű terápiák egyre szélesedő palettájáról- többek között a sugárterápiáról és a célzott- intelligens- gyógyszerterápiáról is.
A rendezvényen ott volt: Dr. Kásler Miklós intézetvezető, Dr. Gödény Mária főorvos, Dr. Géczy Lajos főorvos, klinikai onkológus, Dr. Horváth Zsolt onkológus, Dr.Embey-Isztin Dezső fájdalom-specialista, Dr. Borbély Katalin neurológus és még sokan mások.

 

Mozogj és számolj! / 2011. Május 18/
Budafoki Klauzál Művelődési Ház

mozogj.jpgEgészségnapot szerveztünk a Budafoki Klauzál Művelődési Házban. Volt személyes orvosi tanácsadás, tombola, Karda Bea koncert, valamint stressz mérés, vércukor és koleszterinmérés is!
Beszámoltunk arról, hogy tetszik, nem tetszik a 2-es típusú diabétesz: világjárvány, amit, meg lehet próbálni elkerülni. Elmondtuk, hogy megfelelő életmód-változással (testsúly csökkentése, fizikai aktivitás növelése) a cukorbetegség kialakulásának kockázata 58%-kal csökkenthető! Már a testsúly 5-7%-os csökkentése is mérsékli a kockázatot! Az egészségesebb életmód nem csak a cukorbetegség, hanem számos más súlyos betegség, például a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának valószínűségét is csökkenti. Magyarországon a cukorbetegek fele nem tud betegségéről, jó lenne, ha mi nem tartoznánk közéjük. Elmondtuk, és bemutattuk, hogyan lehet kiszűrni egy egyszerű teszt alapján a nagy kockázatúakat. A portálunkon is megtalálható FINDRISK teszt kitöltésével bárki megtudhatja, mennyi a kockázata annak, hogy 10 éven belül cukorbetegség alakul ki nála. Aki a teszt alapján magas kockázati csoportba tartozik, annak ajánlott felkeresnie háziorvosát további vizsgálatok elvégzéséért.
Akikkel a résztvevők találkozhattak: Dr. Barkai László a Magyar Diabetes Társaság leendő elnöke, Dr. Balogh Sándor az OALI főigazgatója, Dr. Nagy Erzsébet diabetológus, Dr. Barna Mária táplálkozási szakértő, Schmidt Judit dietetikus, Szentgyörgyi Rómeó aerobic világbajnok.

 

Ne hízz el! / 2011. november 28/
Aesculap Akadémia

has.jpgAz elhízást a WHO 1998-ban idült betegségnek nyilvánította, a metabolikus szindrómával együtt, napjainkra valóságos járvánnyá vált. A legtöbb magyar vagy kövér, vagy elhízott, a felnőtt lakosság kétharmada 61, 8 százalék tartozik ebbe a kategóriába! Az elmúlt években a kövér gyermekek aránya is megháromszorozódott, ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy egyre több a magas vérnyomásban szenvedő fiatal!
A MOMOT / Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság/ valamint a Kor Kontroll Társaság azt helyezte fókuszába, hogy az elhízás, a kövérség nem vicc, sokkal több, mint esztétikai hiba! Kiváló szakértők számoltak be a kövérség, a hipertónia, a 2-es típusú diabétesz, a magas koleszterinszint, vagyis a halálos négyes összefüggéseiről a statisztikák tükrében. 2000-ben például a KSH 820 ezer, házastársát eltemetni kényszerült feleséget regisztrált Magyarországon, azóta némi túlzással az özvegyek országa lettünk. Lehet, hogy azzal tesszük el a férfiakat láb alól, hogy agyonetetjük őket? Erre is választ kaptak a résztvevők.
Résztvevők: Dr. Bedros J.Róbert a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság elnöke , a Szent Imre Kórház főigazgatója
Dr. Pados Gyula a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság főtitkára, Dr. Balogh Sándor az OALI főigazgatója, Dr.Borbényi Erika főorvos, Dr. Simonyi Gábor a MOMOT titkára, Dr Farsang Csaba a Magyar Hypertónia Társaság tiszteletbeli elnöke és Dr. Alföldi Sándor
főorvos

 

II.Filmek:

1. Győzd le a rákot! Összeállítás az onkológiai napról
2. Mozogj és számolj! Összeállítás a diabétesz napról a Hálózat televízióban
3. Ne hízz el! Összeállítás az obezitas napról

 

III.Portál:

Folyamatosan frissítjük egészségmegőrző témájú tudósításokkal, melyeket újságíróink Bozsán Eta és Bulla Bianka készítenek
Így például megjelent beszámoló az Ízes Itália című a mediterrán konyha rejtelmeit bemutató periodika indulásáról, valamint az étkezést forrdalmasító „Úgy egyél, hogy jól legyél „című könyv sajtótájékoztatójáról is, amit az Európai Űrügynökség kutatóorvosa Filippó Ongaro írt. Ez azért is izgalmas, mert az űrhajósok számára 6 űrben töltött hónap 10 földi esztendőnek felel meg, így Ongaro a visszafiatalítás titkait is ismeri.

 

IV.NCA elszámolás

Tavalyelőtt bevételeinkhez képest minimális működési költséget 500.000 forintot kaptunk, amiről tavaly számoltunk el. Elképesztően macerás az elszámolási rend, Réder Erika könyvelővel együtt napokat töltöttünk a szakmai és a gazdasági beszámoló elkészítésével, ennek ellenére több hiánypótlásra szólítottak fel bennünket. Idén már nem pályáztunk NCA támogatásért, mert annyit kell dolgozni az elszámolással, és a beszámolással, hogy egész egyszerűen nem éri meg.

A pénzügyi beszámolót, valamint a társaság elnökének beszámolóját a
közgyűlés egyhangú szavazatokkal elfogadta.

2012. március 29.