Hangos recept (archívum)

jún
27
2006

Uraim, 50 év után irány az urológus!

Természetes, hogy női klimax van, hogy a változókor 45 év körül kezdődik, hogy különböző tünetekkel – izzadság, fejfájás, hőhullám – jár, de az urak klimaxáról valahogy hallgatunk. Sőt! Amikor izzadnak, amikor potencia zavarokkal küszködnek úgy 50 körül, még arra is hajlamosak, hogy kikérjék maguknak, hogy a változó korba léptek volna. A férfi klimax tehát együtt járhat potencia zavarokkal is, amit persze a prosztata jó és rosszindulatú  betegségei is okozhatnak.

máj
9
2006

Előzd meg a stroke-ot!

Becslések szerint a szélütéses betegek száma 2020-ra megduplázódik az Európai Unió tagországaiban. Talán az aggasztó számok miatt alakították meg Brüsszelben a Stroke Szövetség Európáért nevű szervezetet, aminek Magyarország is a tagja. Tegyük hozzá, nálunk sokkal rosszabb a helyzet, mint a többi európai országban.

márc
8
2005

Ha nem megy a szex…

Gondolták volna, hogy a szeretkezések száma függ a vagyoni helyzettől? Az alsó 25 százalék, vagyis a szegényebbek körében 2,4, míg a felső 25 százalékban hetente 3,4 az átlag. A szexuálisan aktív magyarok körében átlagosan 33 percig tart a szeretkezés, ebből 15 perc az előjáték. A budapestiek és a legalább érettségizettek 5 perccel több időt fordítanak a szeretkezésre, mint a vidékiek, vagy a kevésbé iskolázottak.

okt
28
2003

Zavarja a fülzúgás?

Szokott ön visszakérdezni? Gyakran kéri beszélgetőpartnerét arra, hogy ismételje meg amit mondott? Előfordult már, hogy kényelmesebb volt szájról olvasnia, mint meghallani a másikat? Ha igen, romlik a hallása. Hol kezdődik a csend birodalma, és hol az elviselhetetlen szinte fájdalmas zaj? A hallásromlás és a hallásjavítás a  mai Hangos recept témája. B.Király Györgyi vendégei: Dr. Z. Szabó László egyetemi tanár és Dr. Liktor Bálint fül-orr-gégész  főorvos.

szept
16
2003

Ne hagyd, hogy fájjon!

2000-ben a Rákellenes Liga készített egy felmérést a magyarországi fájdalomcsillapítás helyzetéről. Az eredmény drámai. A 95 százalékban megszüntethető fájdalom ellenére a betegek 83 százalékának mégis voltak fájdalmai. Az ezer megkérdezett több mint fele tudja úgy, hogy a rákos beteg fájdalma nem csillapítható.  Mert a beteget nem világosítja fel senki, hogy a fájdalom nem a rákos betegség velejárója, nem kell tehát tűrni, és azt a tévhitet sem oszlatja el az orvos, hogy a gyógyulás fájdalomcsillapítás nélkül hatékonyabb.

jan
7
2003

Gyógyíthat-e a hit?

Hit, remény, szeretet. Vajon hol lelhető fel a három kapcsolódó fogalom szerepe a gyógyításban? Miben hisz a beteg, és miben az orvos? Én, a beteg honnan tudhatom, hogy kiben bízhatok, ki a hiteles? Mit mutatnak a nagy nemzetközi vizsgálatok arról, hogyan befolyásolja a vallásos hit és a vallásgyakorlás a morbiditást és a mortalitást, vagyis a megbetegedést és a halálozást?

Partnereink