vissza

Előzd meg a stroke-ot!

máj
9
2006

Becslések szerint a szélütéses betegek száma 2020-ra megduplázódik az Európai Unió tagországaiban. Talán az aggasztó számok miatt alakították meg Brüsszelben a Stroke Szövetség Európáért nevű szervezetet, aminek Magyarország is a tagja. Tegyük hozzá, nálunk sokkal rosszabb a helyzet, mint a többi európai országban.

Hazánkban ugyanis ha hinni lehet a statisztikának, évente 40 ezren kapnak szélütést, 20 ezer  halnak  meg  agyi, keringési betegségben, ez a szám pedig szintén többszöröse a nyugat-európai átlagnak.
Egy képen  Churchill, Roosevelt és Sztálin alakja.  Hármuk közül kettő – Roosevelt és Sztálin – átesett szélütésen, látszik a kezük tartásán. Roosevelt elnök vérnyomását egyébként rosszul kezelték. Ez pedig szélütést okozhat.  Tegyük mellé egy plakát feliratát: „Tudja, hogy a stroke gyakran bénaságot okozhat? Hogy ez érintheti az arcot, a kezet, a kart és a lábat? A megelőzés leghatásosabb módja, ha ellenőrzi a vérnyomását.”: Hazánkban az esetek több mint kétharmada mögött a rosszul karbantartott magas vérnyomás áll. Hogyan lesz a hipertóniából szélütés, hogyan hat a magas vérnyomás az érfalra? Megtudhatja a Hangos recept adásából.
A szélütés következménye rokkantsághoz vezető bénulás, a beszédkészség elvesztése, és ami a legsúlyosabb: halál. A stroke tehát nemcsak öl, hanem mozgáskorlátozottá, beszédképtelenné, önmagát ellátni képtelenné teheti az embert. Ez is drámai, ennél már csak az a drámaibb, hogy sajnos nemcsak az idős kor betegsége, egyre több fiatalt terít le.
 A helyzeten változtatni a megelőzéssel lehet. Legfontosabb, hogy ön és családtagjai tudjanak erről a betegségről, hogy ismerjék a jeleit, hiszen csak látszólag igaz, hogy villámcsapásként jelentkezik. Milyen jósló tünetekre kell odafigyelnünk? Mi az oka annak, hogy egyre fiatalabbakat ér el a stroke? Meg lehet-e előzni a villámcsapásszerű betegséget, és ha igen, hogyan? Erre válaszolnak vendégeim: dr. Csiba László, a Magyar Stroke Társaság elnöke és dr. Káposzta Zoltán, országos szakfelügyelő főorvos.

Partnereink