vissza

Uraim, 50 év után irány az urológus!

jún
27
2006

Természetes, hogy női klimax van, hogy a változókor 45 év körül kezdődik, hogy különböző tünetekkel – izzadság, fejfájás, hőhullám – jár, de az urak klimaxáról valahogy hallgatunk. Sőt! Amikor izzadnak, amikor potencia zavarokkal küszködnek úgy 50 körül, még arra is hajlamosak, hogy kikérjék maguknak, hogy a változó korba léptek volna. A férfi klimax tehát együtt járhat potencia zavarokkal is, amit persze a prosztata jó és rosszindulatú  betegségei is okozhatnak.

 A férfiak daganatos megbetegedései közül érdemes kiemelni a prosztatarákot. Azért is, mert balesetben elhunyt 45-60 közötti férfiak boncolásakor derült ki, hogy egynegyedüknek prosztatarákja volt, amiről az illető nem is tudott. Ebből az következik, hogy a betegség  hosszú évek alatt alakul ki, és hogy nagyon sokáig nem okoz panaszt.
Amikor viszont okoz, akkor már nagy a baj, ezért javasolják bizonyos kortól az urak számára a prosztata szűrését. Ez a bizonyos kor pedig  50 év. Tehát ön kedves olvasó , hiába érzi fittnek, energikusnak magát: ideje felkeresni egy urológust!  Ne izguljon  a prosztatarák korai stádiumban jól gyógyítható.  Később? Bármennyire is hihetetlen, három másodpercenként hal meg valaki világszerte prosztatarákban.

A betegség előfordulási gyakorisága Magyarországon emelkedik. Ez viszont  nem feltétlenül azt jelenti, hogy több a beteg, jelentheti azt is, hogy többen mentek szűrővizsgálatra, vagy éppen PSA-ra. És már el is jutottunk egy olyan fogalomhoz, amit Európa másik felén sokkal jobban ismernek, mint nálunk. Szóval, mit is jelez ez a bizonyos PSA vizsgálat? Bizonyos daganat típusok hajlamosak arra, hogy a vérbe jutva kimutathatóvá váljanak, jelezzék a betegséget. Ilyen tumormarker tehát a PSA. Igaz-e, hogy már akkor is jelez, amikor a fizikális vizsgálat, vagyis a tapintás még nem mutat ki semmit? .Jelez-e a prosztatarák, milyen tünetekkel járnak a prosztata jóindulatú betegségei? Illik-e komolyan venni, ha valakinek éjszaka gyakran fel kell keresnie az illemhelyet? Gyógyítható-e a prosztatarák korai stádiumban? Ezekre a kérdésekre is választ kap, ha meghallgat bennünket. A Hangos recept vendégei: dr. Romics Imre, a Semmelweis Egyetem urológiai klinikájának igazgatója és dr. Szücs Miklós urológus.

Partnereink