vissza

Zavarja a fülzúgás?

okt
28
2003

Szokott ön visszakérdezni? Gyakran kéri beszélgetőpartnerét arra, hogy ismételje meg amit mondott? Előfordult már, hogy kényelmesebb volt szájról olvasnia, mint meghallani a másikat? Ha igen, romlik a hallása. Hol kezdődik a csend birodalma, és hol az elviselhetetlen szinte fájdalmas zaj? A hallásromlás és a hallásjavítás a  mai Hangos recept témája. B.Király Györgyi vendégei: Dr. Z. Szabó László egyetemi tanár és Dr. Liktor Bálint fül-orr-gégész  főorvos.

Európában körülbelül 70 millió ember él együtt valamilyen szintű halláskárosodással. Ezt okozhatják különféle betegségek- nemcsak hallószervünk betegségei - és persze a civilizációval együtt járó sokszor elviselhetetlen zaj. Gondolták volna, hogy amit egy nyugodt beszélgetés közben hallunk, az 60 decibel? És azt, hogy a pláza mozikban 85 decibelt kell elviselnünk, továbbá, hogy a felszálló repülő zaj 110 decibel? Hogy legyen mihez viszonyítani: a magyar jogszabályok 85 decibel felett minősítik a zajt egészségre ártalmasnak, e felett már illik hallásromlással számolnunk.
Romlik-e a fiatalok hallása a diszkóban és az MP 3 lejátszóktól? Okozhat-e az erős zene fülzúgást? Mennyire gyakori az átmeneti halláskárosodás és mennyire a maradandó? Lehet-e összefüggés a halláscsökkenés és a mozgás között, azaz jól teszi-e a panaszokkal küszködő páciens, ha úszni jár, ha kocog, ha focizik, vagyis sportol valamit? Ha kíváncsi a válaszokra gyorsan kattintson.

Partnereink