vissza

Gyógyíthat-e a hit?

jan
7
2003

Hit, remény, szeretet. Vajon hol lelhető fel a három kapcsolódó fogalom szerepe a gyógyításban? Miben hisz a beteg, és miben az orvos? Én, a beteg honnan tudhatom, hogy kiben bízhatok, ki a hiteles? Mit mutatnak a nagy nemzetközi vizsgálatok arról, hogyan befolyásolja a vallásos hit és a vallásgyakorlás a morbiditást és a mortalitást, vagyis a megbetegedést és a halálozást?

Egy amerikai vizsgálat szerint – 21 ezer amerikai állampolgár hátköznapjait követték – a résztvevők várható élettartamát 7 évvel nyújtotta meg a templomba járás. Igaz lehet-e a konklúzió, miszerint a vallás az egészségügyi prevenció egyik legfontosabb eszköze? Létezik, hogy a vallásos emberek között kevesebb a depressziós, mint a nem vallásosak között? Hogyan értelmezzük második János Pál pápa kijelentését, hogy tudniillik az egészség lehetőség a szolgálatra.
Miért imádkozott Mikola Isván gyakorló orvosként haldokló betegei ágyánál? Mit gondol erről a témáról a két egykori miniszter: Mikola és Molnár Lajos? Az adás témája egyetlen kérdő mondatban összefoglalva: segít-e a vallásos hit a gyógyulásban? Vendégek: Dr. Molnár Lajos és dr. Tahi Ádám kórházigazgatók, valamint Dr. Mikola István. A műsorban megszólal Beer Miklós katolikus püspök is.

Partnereink