vissza

Ne hagyd, hogy fájjon!

szept
16
2003

2000-ben a Rákellenes Liga készített egy felmérést a magyarországi fájdalomcsillapítás helyzetéről. Az eredmény drámai. A 95 százalékban megszüntethető fájdalom ellenére a betegek 83 százalékának mégis voltak fájdalmai. Az ezer megkérdezett több mint fele tudja úgy, hogy a rákos beteg fájdalma nem csillapítható.  Mert a beteget nem világosítja fel senki, hogy a fájdalom nem a rákos betegség velejárója, nem kell tehát tűrni, és azt a tévhitet sem oszlatja el az orvos, hogy a gyógyulás fájdalomcsillapítás nélkül hatékonyabb.

Hippokratész szerint a fájdalom az élet házőrző kutyája, azaz a szervezet természetes védekező mechanizmusa, ami azt jelzi, hogy nincs minden rendben. A fájdalom lehet elviselhető, de kínzó, elviselhetetlen is. Egy biztos, csillapítani kell. Erről szól a műsor melynek vendégei: dr. Embey-Isztin Dezső fájdalom specialista és Szolcsányi János professzor, a Pécsi Orvostudományi Egyetem Farmakológiai Intézetének igazgatója.
Magyarországon sajnos kevés a fájdalom ambulancia és a fájdalomcsillapítást hivatásként gyakorló orvos, aki meg nem hivatásszerűen űzi, abból sokszor hiányzik az empátia, de időnként még a szakmai tudás is.  Megismerkedhetnek azzal, akiben van és megtudhatják, mit csinál Embey- Isztin Dezső,  amikor lila, érszűkületes lábakban indítja  meg  a vérkeringést, úgy, hogy a vánszorgó,  fájdalomtól sziszegő beteg egyik pillanatról a másikra leugrik a műtőasztalról, és megmenekül az  amputációtól is.