vissza

Ha nem megy a szex…

márc
8
2005

Gondolták volna, hogy a szeretkezések száma függ a vagyoni helyzettől? Az alsó 25 százalék, vagyis a szegényebbek körében 2,4, míg a felső 25 százalékban hetente 3,4 az átlag. A szexuálisan aktív magyarok körében átlagosan 33 percig tart a szeretkezés, ebből 15 perc az előjáték. A budapestiek és a legalább érettségizettek 5 perccel több időt fordítanak a szeretkezésre, mint a vidékiek, vagy a kevésbé iskolázottak.

Persze nem mindig és nem mindenkinek sikerül a szex. Néhány reakció a sikertelenség után: 1. az úr legyint, és elintézi azzal, hogy majd holnap jobban sikerül, aztán elalszik. Ő a szerencsés típushoz tartozik.
2. Nem így azok, akik utána hajnalig rágódnak azon, hogy most mit lesz? Akad, aki eldönti, hogy úgy látszik, megöregedett, igen ám, csakhogy 45 évesen jut erre a következtetésre. 3. Vannak harcosabbak, akiknél bejön a trambulin effektus: ha valami kudarc ér, ne hagyd abba, rögtön érj el sikert ugyanott! Mint a műugró, ha egyszer nem mert leugrani a trambulinról, addig nem mehet haza, amíg nem sikerül neki. Csakhogy a szexuális együttlét nem sportteljesítmény, hanem érzelmi megnyilvánulás.
Egy felmérés szerint a felnőtt magyar férfiak 47 százaléka küszködik különböző szexuális zavarokkal. Ennek ellenére mindössze 9 százalékuk kér segítséget orvosától, pszichológusától vagy partnerétől. Miért fontos a segítségkérés? Jelezhet-e a merevedési zavar különböző súlyos betegségeket? Magyarországon tehát becslések szerint 4-500 ezer férfi küzd szexuális problémákkal. Tegyük hozzá rögtön, ha gond van az ágyban, az nemcsak a férfi, a nő baja is. Mit tapasztalnak vendégeim, hogyan élik meg az urak szexuális kudarcát, csődjét az ágyban a nők? Előfordul-e például, hogy a nő magát okolja a helyzetért? Rendkívül fontos, hogy a hallgatás falát mindenképpen át kell törni. Nemcsak azért, mert rossz a kudarcot hurcolni, mert előbb-utóbb zárkózottá, agresszívvé teszi az embert, ami kihat a párkapcsolatra is, hanem mert a merevedési zavar súlyos betegségek- diabétesz, szív és érrendszeri problémák- előszobája is lehet. Erről beszélnek vendégeim: Belső Nóra pszichológus és dr. Kardos Róbert urológus főorvos.