vissza

Beszámoló a Kor Kontroll Társaság 2010 évi közhasznú tevékenységéről és közgyűléséről

2010  során a  Kor Kontroll Társaság közhasznú tevékenységből származó bevétele 9.022 000 Ft. volt. bevétele volt. A közhasznú tevékenység ráfordításai: 9 802 000 ft. Ebből  anyagi jellegű: 8.757.000, személyi jellegű ráfordítás: 56 ezer, terv szerinti értékcsökkenési leírás 928 000 , egyéb ráfordítás 61.000. A tárgyévi közhasznúsági eredmény: - 780.000, azaz rendezvényeinkre, filmjeinkre ennyivel költöttünk többet.
A Kor Kontroll Társaság internetes portállal, országos budapesti és vidéki rendezvényekkel, havonta a Pallas Páholyban tartott összejövetelekkel, televíziós műsorral, DVD kiadásával teszi divattá Magyarországon az egészséges táplálkozást, a mozgást, a szűrővizsgálatokon való részvételt, az orvos-beteg együttműködés erősítését immáron öt éve.

I.Televíziós műsorok

A Mindentudás Egyeteme-című műsorhoz hasonló interaktív beszélgetés felvétele a Pallas Páholyban a közönség aktív részvételével zajlik. Mivel az alapítók között szép számmal vannak orvosok és újságírók, a két szakma összefogására és a profi kommunikációs üzenetek célba juttatására építünk. 2010-ben a Hálózat televízió mellett az Echo és a Vitál Televízió is sugározta műsorainkat. A két utóbbiban 20 adás került képernyőre.

II. Egészségnapok, rendezvények

Egyre csökkenő számban, de nagysikerű fővárosi és vidéki rendezvények egészítik ki a társaság tevékenységét. Nyílt napjainkra a belépés ingyenes. A rendezvény állandó elemei: jó hangulatú talk-show a témák vezető orvos szakembereivel, koncert, jótékonysági árverés betegszervezetek, betegek számára, ingyenes szűrővizsgálatok, tombola. A KKT rendezvényei bővebben a www.korkontrolltarsasag.hu honlapon szerepelnek.

kokontroll.portal.jpg

2010. évi rendezvények:

1. Március 19. Ne félj a ráktól!
A KOR KONTROLL TÁRSASÁG és az ORSZÁGOS ONKOLÓGIAI INTÉZET
NYÍLT NAPJA
 a VIII. kerületi Kesztyűgyár Közösségi Házban/Mátyás tér 15./
Nyílt napunkon beszéltünk a szűrővizsgálatok jelentőségéről, valamint a korszerű terápiák egyre szélesedő palettájáról- többek között a célzott- intelligens- gyógyszerterápiáról, illetve az új sugárterápiás eljárásokról / belső sugárzás / is.
Felhívtuk a figyelmet arra, hogy a rossz statisztikák ellenére a rák nem a halálos betegség szinonimája, hiszen az esetek többségében csak akkor válik halálos betegséggé, ha nem ismerik fel időben. Igaz, hogy a szűréssel nem lehet kiküszöbölni a daganatos megbetegedéseket, viszont számos daganattípus esetében olyan stádiumban lehet felfedezni az elváltozásokat, amikor azok még jó eséllyel gyógyíthatók, nem képeztek áttéteket, nem igénylik az életminőséget rontó szervcsonkítást. Rendezvényünkön szóltunk a rákos betegek helyes étkezéséről, fájdalomcsillapításáról, és a lelki támaszról, vagyis a pszichológus és a család szerepéről is.

2. Május 21. Figyelj a szívedre!
A Kor Kontroll Társaság és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Egészség Napja
A gazdag programban bemutatkoztak a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet kiváló orvosai és a tíz éves fennállását ünneplő Gyermekszív Központ is, ahol március-áprilisban egy négy és fél, valamint egy ötéves fiúgyermeken hajtottak végre műszív-beültetést; mindketten donorra vártak. A nyílt napra jöttek felnőtt újszívesek is, hiszen az intézményben egyszerre működik a felnőtt- és a gyermek –kardiológia , méghozzá európai színvonalon.
A nyílt napon szóltunk arról is, hogy saját, személyes kockázatukat sajnos mind a férfiak, mind a nők gyakran alábecsülik. Leszámoltunk azzal a tévhittel, hogy a férfiak körében aratnak jobban a szív-és- érrendszeri betegségek, a trend megfordulni látszik, ugyanis a betegségben évek óta több nő hal meg, mint férfi. A koszorúér-betegség – hirtelen szívhalál, infarktus - minden esztendőben átlag 3-4 millió nő életét követeli, az agyi katasztrófa, a szélütés pedig átlag három millió nő halálát okozza világszerte. A várható többlet halálozás a kelet-európai országokban a férfiak csoportjában 50%, a nőknél viszont 80%! Csak minden ötödik orvos van tisztában azzal: nagyobb annak a valószínűsége, hogy a nők valamilyen szív-és érrendszeri halállal fejezik be, mint a férfiak.

3. Szeptember 18. Mozogj és számolj!
Diabétesz nap Gyomaendrődön
Rendezvényünkön felhívtuk a figyelmet arra, hogy a 2-es típusú „diabétesz-világjárvány”, és arra is, hogyan lehet elkerülni. A Nemzetközi Diabétesz Szövetség, és ennek megfelelően a Magyar Diabetes Társaság is az ún. FINDRISK kérdőívet ajánlja erre a célra. A módszert Finnországban dolgozták ki, a nagyon egyszerű kérdéseket tartalmazó kérdőív kitöltése után kapott pontszámok alapján fel lehet ismerni a veszélyeztetetteket. Az egyszerű kérdések megválaszolását követően kapott pontszám alapján bárki is megtudhatja, mennyi a kockázata annak, hogy 10 éven belül cukorbetegség alakul ki nála. A klinikai kutatások is bizonyítják, hogy megfelelő életmód-változással (testsúly csökkentése, fizikai aktivitás növelése) a cukorbetegség kialakulásának kockázata 58%-kal csökkenthető. Már a testsúly 5-7%-os csökkentése is mérsékli a kockázatot! Az egészségesebb életmód nem csak a cukorbetegség, hanem számos más súlyos betegség, például a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának valószínűségét is csökkenti.

4. Október 19. Ne hagyd, hogy fájjon!
A Kor Kontroll Társaság és a Magyarországi Fájdalom Társaság nyílt napja
A fájdalom amellett, hogy szenvedést okoz, megnehezíti a hétköznapi életvitelt, elvonja az ember figyelmét munkájáról, akadályozza a pihenést, az alvást, fokozza a gépkocsivezetés kockázatát. A tartósan fennálló nagy fájdalom mindezek mellett jelentősen ronthatja az emberi kapcsolatokat, elszigetelté teszi a beteget, megváltoztathatja viselkedését. A fájdalmat tehát csillapítani kell. Sajnos igen sokan szenvednek tartós , krónikus fájdalmaktól. Ezek csillapítása az elmúlt évtizedekben külön tudománnyá vált. A leggyakrabban a mozgásszervi megbetegedések és daganatos megbetegedések okozzák. A krónikus fájdalomtól szenvedő betegek komplex kezelése optimálisan az úgynevezett fájdalom ambulanciákon (esetleg fájdalom klinikákon) történhet, ahol több szakma képviselői (aneszteziológus, neurológus, radiológus, reumatológus, pszichológus stb.) dolgoznak. Nyílt napunkon a különböző fájdalomcsillapítási módszereket is bemutattuk.

III. Pályázatok
A Társaság célja a lakossági programok szélesítése, számszerűségében, területi kiterjesztésében egyaránt. Tevékenységünket alapvetően szponzori és költségvetési forrásokból finanszíroztuk, azonban a válság nagyon erősen érezteti hatását, így mérhetően csökken a szponzorációs kedv. Ezért aktivitásunk bővítéséhez pályázati támogatást kívántunk bevonni.
2010-ben két pályázatot adtunk be.
1. NCA működési költség. Alapjául a társaság 2009-es tevékenysége és működési költsége szolgált, ami majdnem 16 millió forint volt. Ehhez képest elenyészően kis mértékű támogatást: 500.000 forintot kaptunk.
2. Szelektív hulladékgyűjtés az élhetőbb életért! / Környezetvédelmi média pályázat / KEOP/
A környezetvédelmi pályázat egy komplex média tervre/ elektronikus és írott sajtóban szereplő spotok, műsorok, részműsorok, interjúk/ épült. A projekt rövid távú célja Magyarország lakosságának tájékoztatása a szelektív hulladékgyűjtésről, annak szükségességéről, lehetőségeiről és módszeréről.
Mivel az EU Fenntartható Termelési és Fogyasztási Akciótervei között is megtalálható a „viselkedésváltozás a környezettudatos (bölcs, válogatós, ökointelligens) fogyasztásért”, aminek elérésében fontos szerep jut a környezettudatos hulladék felhasználásnak, tanulási, tájékoztatási feladatokat fogalmaztunk meg az életmód- és szemléletváltás érdekében. A projekt konkrét rövid távú célja tehát a magyarországi lakosság mind szélesebb körben való elérése és tájékoztatása volt, információs eszközök segítségével, amelyek eredményessége mérhető is. A nagyon sok munkával és profi pályázatírókkal előkészített pályázat sajnos azon bukott meg, hogy társaságunk nem környezetvédelmi, hanem egészségmegőrző céllal alakult.

IV. Internetes portál
Tagjaink és az érdeklődők www.korkontrolltarsasag.hu internetes portálon találhatnak bővebb információt munkánkról, megnézhetik filmjeinket, olvashatják hírlevelünket, kérdéseket tehetnek fel orvos szakértőinknek. Média archívumunkat filmjeinkkel bővítettük. A feliratkozók rendszeresen kapják hírleveleinket.
A társaság március 31.-i közgyűlése elfogadta az elnök tartalmi és a felügyelő bizottság elnökének gazdasági beszámolóját. Egyben felmentette a felügyelő bizottsági tagság teendői alól dr Hargittai Máriát, és helyette kooptálta Molnár Gábort.

2011. március 31. A Kor Kontroll Társaság elnöksége