Receptek

Fermentálj! III. helyezés / Cseh Teréz

Versenyünkre 89 recept érkezett, nagy részük bár kifejezetten egészséges recept, sajnos nem a fermentált ételekre vonatkozik. A receptek nagyvárosokból és kis falvakból- Budapest, Pécs, Szeged, Visnyeszéplak, Jászapáti, Mány, Balassagyarmat- a Balaton partjáról és még sok-sok vidéki településről , például Tatabányáról érkeztek.

Fermentálj! kiváló helyezés/ Müller Ildikó

A fermentált élelmiszerek fogyasztása során találkozik és jut hozzá szervezetünk azokhoz a hasznos baktériumokhoz, amikkel évezredek óta együtt él az emberiség.

Fermentálj! kiváló helyezés/Sebestyén Szilvia

Az emberi emésztőrendszer nem arra alakult ki, hogy nagy mennyiségben emésszen meg nyers növényi táplálékot. .A kérődző állatok saját fermentációs rendszerrel rendelkeznek, a bendőben a baktériumok lebontják az erős növényi rostokat kisebb molekulákra, hogy a tápanyagok hatékonyan kinyerhetővé váljanak.

Fermentálj! kiváló helyezés / Szél Eugénia

Mindent fermentálunk, én nem szeretem a kajakómát, különösen nyáron nem. Ezért hidegen turmixolom össze a hozzávalókat. » Szél Eugénia 5-6 éve fermentál, akkor döntött úgy a család, hogy minél kevesebb tartósítószerrel kezelt ételt óhajtanak fogyasztani.

Fermentálj! kiváló helyezés / Őri Zsuzsa

Őri Zsuzsa biomérnök a kémia doktora. Ma már családja táplálkozásának elengedhetetlen része a fermentálás. Zsuzsa természetes béta- glükán/ immunmoduláns/ forrást keresett, így talált rá a laskagombára.

Fermentálj! kiváló helyezés / Ludányi Emőke

Ludányi Emőke szintén saját mikrobiomja hasznos baktériumait akarta megerősíteni. A covid alatti két hetes karanténban kezdett el kovászt nevelni, azóta mindent úgy süt.”„A modern kenyér okozta bélrendszeri betegségem is hozzájárult ahhoz, hogy áttérjek az adalékmentes, rozskovásszal készült kenyér fogyasztásához, amit egészséges magokkal dúsítok.

Fermentálj! kiváló helyezés/ Bahul Krisztina

Bahul Krisztina szociológus saját autoimmun betegsége hatására kezdett el fermentálni, hiszen eljutott a mikrobiomig, a legújabb kutatásokat olvasva úgy döntött, hogy érdemes a táplálkozással befolyásolni saját immunrendszerét.

Fermentálj! kiváló helyezés/Biró Márti

„Szenvedélyem a sütés és a főzés, valamint az ételfotózás. Tíz évvel ezelőtt, szerettem volna szakmát váltani ott hagyni a multinacionális létet és cukrásznak állni, amikor kiderült, hogy gluténérzékeny vagyok. A gluténmentes étkezéssel első körben 10 kilogrammot fogytam. A testsúly megőrzése miatt lemondtam a cukorról és elkezdtem gasztroblogot írni.

Május 25-ig tart a receptverseny!

Még egy hónapig várjuk a hazai és a határon túli recepteket is! Május 25-én ér véget a „ Fermentált ételekkel a hosszú életért ! pályázat. A nyerteseket fermentáló üvegek, szakajtók, étrend-kiegészítők, továbbá wellness hétvége várja!

Kovászosuborkás rizs chips

Bármennyire is figyelünk, néha előfordul, hogy megpuhul a nagy szeretettel erjesztett fermentált savanyúságunk. Ennek több oka is lehet. A legtöbb esetben az alapanyag nem volt megfelelő frissességű, vagy az élesztőgombák nem szelektálódtak ki az erjedés elején.
Így jártam én is, amikor életem első, és nagyon jól sikerült fermentált