vissza

Fermentálj a hosszú életért!

júl
15
2024

Kiváló helyezés/ Marton Melinda

Melinda táplálkozási tanácsadó, ő egy gyönyörű áfonyás tortacsodával lepett meg bennünket.

Folyamatosan fermentál, 2017 óta tanítja is 300 tanítványának. Fermentálás főzőestéket is tart, ahol gyümölcsöket, olajos magvakat, zöldségeket , és gabonákat is fermentálnak. A torta egy hűsítő, frissitő, szezonális édesség. Most van az itt áfonya ideje, a gluténmentes zabpehely könnyűvé varázsolja tésztát a fermentált kesudióval együtt. Könnyen emészthető nyári édesség.

https://youtu.be/slAUkSRXFkY

Áfonyás fermentált kesudiós mini „sajttorta”

Glutén-, tej-, tojásmentes, hozzáadott cukormentes recept
1 db mini sajttorta 8 cm-es átmérőjű tortaformához
Elkészítési idő: a kesudió fermentálási ideje + 20 perc + 4-6 óra hűtési idő

 

Hozzávalók a tésztához

  • 25 g garantáltan gluténmentes zabpehely
  • 10 g kókuszreszelék
  • ½ kk bio reszelt citromhéj
  • ½ kk bourbon vaníliapor
  • 12,5 g kókuszolaj
  • 1 db friss datolya

Hozzávalók a „sajtkrémhez”

  • 50 g fermentált kesudió
  • 25 g kókuszolaj
  • 75 g natúr kókusztej
  • 2 db friss datolya
  • 1 kk bourbon vanília esszencia

Hozzávalók az áfonyás réteghez

  • 30 g áfonyaöntet
  • 2 g tápióka keményítő

A tészta összeállítása
Kimérjük a zabpelyhet és a kókuszreszeléket, hozzáadjuk a citromhéjat és a vaníliaport, majd aprítógépben morzsásra aprítjuk. A kókuszolajat felmelegítjük, hogy folyékony állagú legyen. A zabpelyhes keverékhez hozzáadjuk a megmosott és kimagozott datolyát, a folyékony kókuszolajat, és addig aprítjuk, hogy összeálljon a tészta. Miután összeállt a tészta, egy sütőpapírral kibélelt 8 cm-es átmérőjű tortaformába egyenletesen belenyomkodjuk.

A krém összeállítása
A fermentált kesudiót a botmixer mérőpoharába tesszük. A kókuszolajat felmelegítjük, hogy folyékony állagú legyen. A kesudióhoz hozzáadjuk a kókuszolajat, a kókusztejet, a kimagozott friss datolyát és a bourbon vanília esszenciát. Majd botmixerrel krémesre turmixoljuk. Miután elkészült a krém, ráöntjük a tortaformában a tésztára. Egyenletesen eloszlatjuk a krémet a tészta tetején.

Az áfonyás réteg összeállítása
Az áfonyaöntetet kimérjük egy főzőedénybe, hozzáadjuk a tápiókakeményítőt és kézi habverővel simára keverjük. Majd folyamatos keverés mellett alacsony hőfokon besűrítjük az öntetet. Végül a torta tetején egyenletesen eloszlatjuk az áfonyás réteget.

Az áfonyás fermentált kesudiós mini sajttortát 4-6 órára hűtőbe tesszük, hogy a krém megdermedjen, és csak azután fogyasztjuk.