Ez egy laoszi és thaiföldi étel, amely hűvös, ropogós, aprított, éretlen zöld papaya, viaszos kínai hosszú bab, szeletelt paradicsom és káposzta csíkjaiból áll. A csípős salátát fokhagymával, pálmacukorral, lime-lével és zúzott vörös csilivel készített, ízletes-édes öntettel dobják fel, majd szárított garnélával és halszósszal ízesítik. A fűszeres salátát gyakran ragacsos rizs és grillezett csirke mellé szolgálják fel, és sült földimogyoróval díszítik. A saláta jellemző összetevőit (zöld papaya, szárított garnélarák és halszósz ) általában az ázsiai piacokon találhatja meg.
Hozzávalók
- 1-2 fokhagymagerezd, hámozva
- 1 kis csili vékonyra szeletelve
- 1 teáskanál pálma cukor vagy világosbarna cukor
- 2 teáskanál szárított garnélarák
- ¼ csésze sült földimogyoró
- 2 teáskanál halszósz,/ lehet ízlés szerint
- Friss lime juice, 2 lime-ból
- 1 egész zöld papaya, vagy 3 csésze előaprítva
- ½ kicsi fej zöldkáposzta, vékonyra szeletelve
- 5–7 kínai hosszú bab, vagy egy marék zöldbab, 2 hüvelykes darabokra vágva
- 8 meggy paradicsom
Elkészítése:
- Keverjük össze a fokhagymát, a chilit, a cukrot, a garnélarákot, a földimogyoró felét és egy csipet sót egy nagy kerámia tálban. Törjük össze mozsártörővel, amíg az összetevők jól beépülnek, és felveszik a paszta állagát.
- Keverjük össze a halszósszal és a lime levével. Kóstoljuk meg és ízesítsük szükség szerint!
- Hámozzuk meg a zöld papayát. A julienne hámozó vagy a reszelő rögzítésével aprítsa fel a gyümölcsöt hosszú, vékony csíkokra, ügyelve arra, hogy elkerülje a magokat.
- Adjuk hozzá a babot és a paradicsomot a pasztához, és egyszer vagy kétszer finoman törje össze.
- Tegye a tálba a papaya és a káposzta mellé, majd keverje össze! Díszítse a megmaradt sült földimogyoróval.
Beküldte:
Dr. Lénárt István, aki éveken át élt Laosz fővárosában, Vientiánban, egy mezőgazdasági segélyhitel program projekt menedzsereként.