vissza

Papaya saláta fermentált halszósszal

febr
25
2024

Ez egy laoszi és  thaiföldi étel, amely hűvös, ropogós, aprított, éretlen zöld papaya, viaszos kínai hosszú bab, szeletelt paradicsom és káposzta csíkjaiból áll. A csípős salátát fokhagymával, pálmacukorral, lime-lével és zúzott vörös csilivel készített, ízletes-édes öntettel dobják fel, majd szárított garnélával és halszósszal  ízesítik.  A fűszeres salátát gyakran ragacsos rizs és grillezett csirke mellé szolgálják fel, és sült földimogyoróval díszítik. A saláta jellemző összetevőit (zöld papaya, szárított garnélarák és halszósz ) általában az ázsiai piacokon  találhatja meg.

Hozzávalók

  • 1-2 fokhagymagerezd, hámozva
  • 1 kis csili  vékonyra szeletelve
  • 1 teáskanál pálma cukor vagy világosbarna cukor
  • 2 teáskanál szárított garnélarák
  • ¼ csésze sült földimogyoró
  • 2 teáskanál halszósz,/ lehet ízlés szerint
  • Friss lime juice, 2 lime-ból
  • 1 egész zöld papaya, vagy 3 csésze előaprítva
  • ½ kicsi fej zöldkáposzta, vékonyra szeletelve
  • 5–7 kínai hosszú bab, vagy egy marék zöldbab, 2 hüvelykes darabokra vágva
  • 8 meggy paradicsom

Elkészítése:

  1. Keverjük össze a fokhagymát, a chilit, a cukrot, a garnélarákot, a földimogyoró felét és egy csipet sót egy nagy kerámia tálban. Törjük össze  mozsártörővel, amíg az összetevők jól beépülnek, és felveszik  a paszta állagát.
  2. Keverjük össze a halszósszal és a lime levével. Kóstoljuk  meg és ízesítsük szükség szerint!
  3. Hámozzuk meg a zöld papayát. A julienne hámozó vagy a reszelő rögzítésével aprítsa fel a gyümölcsöt hosszú, vékony csíkokra, ügyelve arra, hogy elkerülje a magokat.
  4. Adjuk hozzá a babot és a paradicsomot a pasztához, és egyszer vagy kétszer finoman törje össze.
  5. Tegye  a tálba a papaya és a káposzta mellé, majd keverje össze! Díszítse a megmaradt sült földimogyoróval.


Beküldte:
Dr. Lénárt István,  aki  éveken át élt Laosz fővárosában, Vientiánban, egy mezőgazdasági segélyhitel program projekt menedzsereként.

Partnereink