vissza

Fermentált zöldségek

febr
25
2024

Miért is vágtam bele a fermentálásba?  A sok stresszel az emésztőrendszerem is tönkre tettem. Öt évvel ezelőtt a stroke után derült ki, hogy átjárhatatlan az epém, 2-es típusú cukorbeteg vagyok. Alig tudtam valamit enni!  Az egyik munkatársam akkoriban már fermentálgatott gyökérzöldségeket, nemcsak káposztát,  lábadozásom közben mindig hozta az újabb adagot. Tanulgattam megfigyelni a testem visszajelzéseit és azt vettem észre, hogy ha a reggelihez eszek ilyet, akkor nagyon jól beindul az emésztésem és nem lesz hőhullámom a szendvicsem után. Egy évig szedtem az előírt gyógyszereket, és közben kialakítottam azt a diétát, amivel nincs gondom. Nem operáltattam meg semmit és nem szedek semmilyen gyógyszert. Nem ülök szakrendelőkben, hanem járom a természetet és egész télen, minden reggel eszem a fermentált zöldségeket, amit évek óta én csinálok magamnak.

Hozzávaló: Az összetevők mindig szezonálisak, az őstermelők kínálata szerint változnak.  Most például: kerékrépa, pasztinák, zeller, cékla, fehérrépa, sárgarépa, csicsóka, fekete retek, hagyma. Ízesítéshez jön a medvehagyma,nyáron pedig  imádom kaprosan

Első lépés   a beszerzés  Most nincs kertem, így a zöldségeket a pécsi Vásárcsarnokban veszem ismerős termelőtől, vagy megrendelem a Kosárközösségben, ahol szintén vegyszermentes és helyi termelőtől van.
Megtisztítom őket. Van amit kapargatok, van amit hámozok és van amit csak kefével átdörzsölök, pl. csicsóka. A hulladékot az udvarban komposztálom (belvárosi társasházban is lehet, csak el kell kezdeni, nálunk már 3 család használja a komposztálót)

Lereszelem a négyoldalú reszelő legnagyobb lyukú oldalán a gyökérzöldségeket, a hagymát összevágom.  A reszeléket lazán üvegekbe töltöm, az üvegeket egy tálcára állítom, hogy majd, amikor pöszög:  ne pancsolja össze a konyhát.
Köménymaggal, babérlevéllel ízesítem és hagymával, vagy fokhagymával. Borsot nem teszek bele, azt nem tudom megemészteni. Tavalyelőtt rengeteg birs termett, akkor aszalt birs is került bele. Ezen a télen saját aszalt nyári-almát tudok beletenni.
1 l vízben elkeverek egy evőkanál konyhasót (tiszta kősót használok) és ezzel az oldattal felöntöm az üvegeket, lazán rájuk teszem a kupakokat.
A konyhapulton hagyom dolgozni 2-3 napig, közben kóstolgatom és amikor jónak ítélem, megtörlöm az üvegeket és beteszem a hűtőbe. Hetekig, vagy nyilván tovább is elállna, ha nem enném meg.

Van, amikor hetente, van amikor kéthetente csinálok újabb adagot. Az összetevők mindig szezonálisak, az őstermelők kínálata szerint változnak. Most éppen: kerékrépa, pasztinák, zeller, cékla, fehérrépa, sárgarépa, csicsóka, fekete retek, hagyma. Jön a medvehagyma, az is jó az ízesítéshez, nyáron imádom kaprosan, bár akkor van saját uborkám a magaságyásban és azt kovászolom és eszem, nem gyökereket.
Mellékelek képeket, hogy a kezdők jobban átlássák a folyamatot.Nem lehet elrontani.

Szeretettel: Bia
Németh Ibolya