Kiváló helyezés/ Géringer Ágnes
Ági életmód-tanácsadó szintén babot fermentált, no meg paradicsomot is. Az ebből készült chilis babbal töltötte meg a tortillát, így készült a quesadilla. Ági sokat ötletel, kreatív módon viszonyul az étkezéshez. 4-5 éve fermentál. Aztán az egyik barátnőjétől megkapta ajándékba Csicsor János könyvét a fermentált ételekről, azóta bővítette repertoárját, és a tudományos szempontokra is odafigyel.
Chilis- fermentált babos quesadilla
A fermentálás egy ideje az életem szerves részévé vált, készítettem már többféle fermentált ételt és folyamatosan próbálok ki újabb ötleteket is.
A fermentálás lényege és előnyei: A fermentált zöldségek egészségesek, mert hőkezelés nélkül, nyersen, teljes tápértékükben fogyaszthatjuk őket. A fermentálás során lebomlanak azok az anyagok, amik a szervezetünk számára károsak lehetnek; glutén, lektinek, fitátok. Fermentálással jelentősen növelhetjük a zöldségek enzim-, vitamin-, és hasznos tápanyagtartalmát. A fermentált zöldségek támogatják az emésztésünket és a bélflóránkat is, mert pre- és probiotikumokat is tartalmaznak, ami a bélflóra egyensúlyához elengedhetetlenül szükséges, mivel az egészséges bélflóra az immunrendszerünk épségének fontos alkotóeleme.
Chilis bab fermentált babból
Első lépés a bab fermentálása. 50 dkg a babot a szokásos módon beáztatok 10-12 órára, majd leöblítem és befőttesüvegbe rakom. Ráöntöm a szobahőmérsékletűre hűlt, 1 liter felforralt vizet, amibe előtte feloldottam 1 evőkanál parajdi vagy himalája sót. Ezután 4-5 nap a fermentálás következik. A bab fermentálása nálam nagyobb figyelmet igényelt, mivel az erjedés során erőteljes a habképződés, amit folyamatosan le kell szedni. ezért aztán a tetejét is lazábbra hagytam, mint a többi zöldségnél, de még így is bőven kifolyt az alatta lévő tálcára a hab.
A chilis bab hozzávalói:
A hagymát olívaolajon, vagy kókuszzsíron megpirítom, a paradicsomlével felöntöm, beleteszem a fűszereket és a babot és puhára főzöm. A fokhagymát én mindig a végén rakom az ételbe, pár perccel azelőtt mielőtt késznek nyilvánítom. Első készítéskor a fermentált bab főzése némileg elriasztott, mert finoman szólva is nagyon kellemetlen volt az "illata", viszont a kész étel íze mindenért kárpótolt. A fermentált chilis babból készítettem quesadillat is, ami nagyon nagy sikert aratott a vendégeimnél is. A tortilla teljes felületére először a reszelt sajtot teszem, mert a sajt jól összetartja a tölteléket. Ezután jön a babos-kukoricás töltelék, majd félbe hajtom és mindkét oldalán megsütöm. Az elkészült tortillát méretétől függően félbe, vagy három részre vágom. Mellé fokhagymás tejfölt és paradicsom szószt kínálok.
Segítsen, hogy az ön igényeihez igazodva alakítsuk az oldalt!
Google adatvédelmi iránylevek
nem
igen