Interjúk

szept
13
2022

Egy védett kikötő Székesfehérvárott

Gönczi Gábor az Egészségdokk Addiktológia Központ és Serdülő Krízis Centrum tízéves múltjából kilencben jelen volt, az alapítvánnyal együtt fejlődött, kelt és feküdt. Elhivatott gondolkodású ember, aki személyesen is érintett abban, hogy a szenvedélybetegeknek segítsen.

szept
13
2022

Muzsika

Pavlik Gábor a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem professzor emeritusa 26 éven át a három olimpiai bajnoki címet nyert férfi vízilabda-válogatott sportorvosa volt, 50 éve tartja legendás és közkedvelt előadásait nemcsak munkahelyén, de a Semmelweis Egyetemen is.

júl
15
2022

Egy beteg naplója 56 nap harcban a Coviddal...

Amikor Editet megkerestem, már több, mint két éve tombolt a COVID szerte a világban. Szerettem volna bemutatni egy személyes történetet, fájdalmaival, kétségbeeséseivel, reménykedéseivel. Sikerült. Edit naplószerű pontossággal beszélt a legnehezebb pillanatokról is.

ápr
27
2022

A műalkotások rosszullétet okozhatnak?

Hogyan hat a művészet a trauma feldolgozására? A szimpózium levezető elnöke Gerevich József volt a Magyar Pszichiátriai Társaság tavalyi vándorgyűlésén. A festmények látványához kapcsolódó rosszullétekről 1989-ben először Graziella Magherini olasz pszichiáter számolt be, aki élete nagy részét Olaszországban töltő és az olasz kultúráért rajongó francia író- Marie-Henri Beyle, vagyis írói álnevén Stendhal- emlékére nevezte el a tünetegyüttest Stendhal-szindrómának.

ápr
27
2022

Az ember lelke átalakul, ahogyan korosodik...

Az élet tisztelete a korral is jár – vallja Tehenes Sándor, aki még a kifogott halat is visszadobja a vízbe, és inkább megvásárolja az asztalra kerülő fogást. A Zalaegerszegi Szent Rafael Kórház Tüdőgyógyászati Osztályát 1995 óta irányító főorvos rendhagyó pályakezdésről, a Covid-éra nehézségeiről és a tüdőgyógyászat szépségeiről mesél olvasóinknak.

márc
11
2022

Tücskök,bogarak, azaz mit eszünk 10 év múlva?

Radics Judit a Győri Petz Aladár kórház Szociálpszichiátriai Gondozójának vezető főorvosa, hazai és külföldi kongresszusok állandó részvevője és előadója, ő kezdeményezte az Álmatlanság és Pszichoszomatikus Zavarok Szakambulancia szakrendelésének elindítását.

dec
14
2021

Mi van a Covid után?

Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet főigazgatója mesél – többek között - arról, miképpen élte meg a koronavírus-betegséget, hogy milyen szívkárosodásokkal találkoznak leggyakrabban a Covid után, és azt is elmondja, miért fontos számára az intézet új neve.

dec
14
2021

Otthonlélegeztetés

Honnan van még erőm és türelmem?
A címben szereplő kérdést Lutas Éva, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Krónikus Lélegeztetési osztályának főnővére teszi fel magának, de azután persze megy, és végzi a dolgát.

aug
19
2021

Szex Covid idején…

Hevesi Kriszta végzettségei szerint közgazdász, újságíró, pszichológus és pszichológia tanár, sport-, szexuál-, és egészségfejlesztő szakpszichológus. Bár évtizedek óta szolgálja az élet egyik legszebb területét, a párkapcsolatokat, a parafiliák internetes fotói rajta is kifogtak. Most arról is beszél, hogyan változtatta meg a világjárvány a szexuális együttléteket.

aug
19
2021

Önstigma helyett - Dani és Dóri

"Ha valaki szeret egy virágot, amely csak egyetlen példányban létezik a csillagmilliókon: ez épp elég neki, hogy boldog legyen, ha a csillagokra pillant."
Saint Exuperry

Oravetz Dániel és Kulcsár Teodóra kilenc éve házasok. Együtt írták a 'Mentőöv’ című önsegítő könyvet, és a 'Nem vagyok bolond csak szkizofrén’ című regényt. Ma, amikor egy depressziós is úgy érzi, hogy stigmatizált és inkább eltitkolja a baját, ők úgy döntöttek, hogy nyíltan beszélnek Dani betegségéről, és arról, hogy mi mindent kell megélniük általa.