vissza

Muzsika

szept
13
2022

Ha az ember szeretettel dolgozik, meghosszabbítja az életét!

Pavlik Gábor a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem professzor emeritusa 26 éven át a három olimpiai bajnoki címet nyert férfi vízilabda-válogatott sportorvosa volt, 50 éve tartja legendás és közkedvelt előadásait nemcsak munkahelyén, de a Semmelweis Egyetemen is. Igen, ahogyan az alábbi interjúból is kiderül magyarul és angolul oktat, gyakorló orvos, a műveli a tudományt és imádja a muzsikát. Zenei műsorvezetéséről azt mondják, hogy amit Ő csinál az utánozhatatlan. A Baptista Egyház gyülekezeti termében 1 órával az orvosmuzsikusok koncertje előtt beszélgetünk.

- Ismert , hogy komolyzenebarát vagyok, aktívan soha nem zenéltem, nem énekeltem, nem jártam zeneiskolába...

A szüleid voltak muzikálisak?
- A szülein tisztelték a zenét, megtanítottak gyerekkoromban arra, hogy jó zenét hallgatni, de messze nem voltak ilyen őrült lelkesek mint én! Eleinte ők vittek engem operába néha, aztán én vittem őket sokkal többször..lehet, hogy azért mert az egyetemen tanítok, szeretek előadni, és egyre jobban belelendültem,! 1984 - től tartok a TF-en - most már Testnevelési Egyetem - zenei ismertető előadásokat,

Majd 40 éve!!
- Kaptam az akkori rektorhelyettestől, Istvánfi Csabától egy felkérést, hogy a hallgatókat jó lenne megismertetni a sporton kívül mással is! Volt olyan tanár kollégám, aki művészettörténeti előadásokat tartott, mások diákat vetítettek érdekes tájakról, rám jutott a zene, és én a mai napig nem hagytam abba. Persze a Covid miatt leálltam másfél évre, de idén volt már egy koncertünk és és májusban is lesz.

Hogyan fogadták a hallgatók a kezdet kezdetén a zenei előadásaidat?
- 1983-84 ben Bécsben dolgoztam, a bécsi operába jártam állandóan. Az akkori anyagi helyzetem okán mindig állójegyet vásároltam. Amikor jött a rektori felkérés úgy éreztem, hogy aktuális és azzal a címmel hirdettem meg, hogy „Bécsi operai esték”. Az elsőre 20-30 hallgató jött el, a másodikra már 40-50. A harmadik Muszorgszkij : Egy kiállítás képei című ciklusa volt, akkor már 70-80 látogató keresett meg. Híre ment és jöttek mások is a hallgatókon kívül. Kazettára vágtam a részleteket, borzasztó sziszifuszi munka volt az előkészítése. Gondolj bele, akkoriban CD se volt, tehát a fekete lemezen a tűt pont az adott részlethez kellett tennem minden esetben, hogy éppen az kerüljön a kazettára! Ettől kezdve nem álltam meg: volt Beethoven sorozat, Bach sorozat, Verdi operák- ez a szívem csücske- aztán jött a CD, majd jöttek hallgatók és ismerősök , hogy ők szívesen játszanának valamit .Elkezdett átmenni a sorozat élő műsorba, már nincs kazetta, nincs CD , egyre nagyobb a siker! Volt olyan énekes barátom, aki áriaestéket szervezett, többen is felléptek vele. Nem elég, hogy eljöttek, meghívtak engem műsort vezetni a város különböző helyeire!
Ma az „ Orvosok a zenében” koncertjét hallod majd, működésük 20 éves múltra tekint vissza, sőt! Már a világháború előtt is létezett! Kézenfekvő volt, hogyha az orvosok muzsikálnak, akkor szintén egy orvos vezesse be ezeket az estéket!
A Nagyvárad téri előadóban kezdődött a közös szereplésünk, aztán voltunk az orosz kultúra házában, a Rátkai klubban, jó néhány éve pedig a baptista gyülekezet háza ad otthont ezeknek az estéknek. Vagyis a TF-ről indult sorozat kiszélesedett, vezettem már zenei esteket Balaton-parti városokban, Bicskén, Nyíregyházán, Gödön, szívesen csinálom..

A legemlékezetesebb műsorvezetésed? Csak bevillan valami 38 év után..
- Bevillan, de méltatlan lenne a többivel szemben kiemelni, így nem is az én műsorvezetésemre hanem a műsorra és a színvonalra koncentrálok inkább. Pergolesi Stabat Mater című oratóriumát adták elő, Mindszenty Zsuzsa karnagy, kórust, zenekart is hozott, 2 énekesnő lépett fel. A mű maga csodálatos, nagy-nagy öröm volt vezetni..

Ki a kedvenc zeneszerződ?
- Bár több van, a zeneirodalom egyik legnagyobb zsenijének Mozartot tartom, rögtön utána mondanám a kedvencemet: Verdit. Az ő olasz operái ismertettek meg engem a zenével, kifogyhatatlanok a számomra, máig is borzasztóan szeretem őket. Lemezen meg CD-n őrzöm Verdi összes operáját, és még mostanában is felfedezek olyan Verdi operákat, amelyek fiatal korában nem futottak be akkora karriert, de ettől még zseniálisak. Aztán jön Beethoven, ő is varázslatos, és ha még valakit kérsz, akkor Johann Sebastian Bach következik a sorban.

Szabadidődben a négyeket hallgatod a leggyakrabban?
- Azért nem mert léteznek , akik ugyan nem nevezhetők a legzseniálisabbnak, de egy egy művük olyan remek - például Muszorgszkijnak a már említett Egy kiállítás képei-, hogy őket is muszáj hallgatnom. Nálam nagyon sokszor úgy szól a zene, hogy mellette dolgozom .Grafikonokat szerkesztek , szakmai irodalmat olvasok, szakmai előadásokra készülök és közben szól a zene. De, hogy ne kössön le teljesen : a Bartók Rádió szól mellettem. Reggel, vagy amikor hazajövök valahonnan első dolgom bekapcsolni. Aztán mivel majd 40 éve zenei esteket tartok, mindig van, ami sorra kerül, tehát ezeket is hallgatom..

Tudom, hogy rengeteg dolgod van, a zenét már kibontottuk, nézzük a többit!
- Emeritus- nyugdíjas professzor- vagyok a Testnevelési Egyetemen, heti 2 előadást biztosan tartok. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi karán elindult tavaly – Merkely professzor kezdeményezésére- a Sportorvostan tantárgy oktatása. Rendkívül hasznos ebben a mozgásszegény világban, hiszen a medikusokat megismerteti a mozgás szükségességével , hatásával és specialitásaival. Minden héten tartok egy bevezető előadást, egy-két hétig magyarul, aztán angolul. Tartok PHD kurzus előadásokat, kisebb létszámmal, 5-6 hallgatóval , aztán részt veszek a Semmelweis Egyetem speciális kollégium előadásaiban, így aztán bőven kijön a heti két előadás.

Ahogyan ismerlek, ezekre a mai napig készülsz!
- Persze. Aki segít nekem beállítani a pendrive-ot mosolyogva veszi tudomásul, hogy két egymást követő héten- bár ugyanaz az előadás megy- két különböző pendrive-ot nyomok a kezébe, hiszen mindegyikre készülök, változtatok rajta.. Keddenként rendelek a Sportkórházban, ez többnyire a hallgatók versenyzési engedélyével kapcsolatos, éves rutin sportorvosi vizsgálat. Örömömet lelem benne, mert évek óta ugyanazok jönnek vissza.. Mondom a delikvensnek: hát tavaly óta híztál 2 kilót, vagy: felment a vérnyomásod! Ebben a helyzetben gyakorló orvosként dolgozom, gondozó jelleggel. Aztán makacsul művelem a tudományt, ez nálam, a szív vizsgálata. Nem vagyok kardiológus, de először állatkísérletekről, aztán ultrahangos emberi vizsgálatokról írtam a nagydoktori disszertációmat, amit 2004- ben védtem meg,. Most is végzek ultrahangos kardiológiai vizsgálatokat, hogy a különböző edzettségű emberek szívspecialitásait megnézzem. Jelenleg azt vizsgálom, hogy idős, magas vérnyomású betegeknél milyen hatása van a rendszeres edzésnek.

Honnan van ennyi energiád, adta a Jóisten?
- Egyszerűen fogalmazva hobbiszerűen szeretem ezeket a dolgokat, ez hajt. Amikor nekiülök az ultrahangos vizsgálat adatait bevinni a komputer fájljába, azt én élvezem! Az eredmény izgat, hogy mi jön ki a végén.

Elfelejtettem mondani Gábor, hogy mindehhez elmúltál 80 éves! Látom, hogy nem érzed a korodat, hogy csinálod?
- A legegyszerűbb válasz az, hogy megy, hát csinálom. Mindaz, amiről beszéltünk, a zene, a tudomány, az előadások, az orvosi gyakorlat, a szeretem kategóriába tartozik. Az, hogy érzelmileg fűt, hogy kötődőm hozzá, boldoggá tesz. A mai szombat este után a legközelebbi elfoglaltságom, hogy hétfőn reggel az egyetemen tartom a sportélettani előadásomat. Aztán a tudományos eredményeket viszem be a komputerbe és én ennek örülök! Ezek az aktivitások életben tartanak!
Van olyan kollégám akinél azt veszem észre, hogy már nem dolgozik, full time nyugdíjas, és egyre csökken az aktivitása, az életkedve.

Tehát: ha az ember szeretettel dolgozik, az meghosszabbítja az életét!
- Ezt határozottan állíthatom, és ha nem jön spontán, akkor erőltetni kell! Ki kell találni, hogy miben leljem örömömet, próbálkozzak regényt olvasni, tárlatra menni, meccsre járni, az majd frissen tartja az embert. Ha már szóba hoztad a koromat, kitűztük az ünnepség időpontját január 28-ra a Testnevelési Egyetemen, de akkor még dúlt a Covid, tehát elmaradt. Viszont készült velem egy videointerjú, amit több mint 600-an lájkoltak, köszöntöttek a Vízilabda Szövetségben és volt egy ünnepi családi vacsoránk. Bár nincs gyerekem, van unokahúgom, keresztlányom, keresztfiam, körül vagyok véve egy szerető családdal. A keresztlányom Zsuzsanna a jobb kezem, testnevelési egyetemet végzett, nálam csinálta a PHD-t , docens, áprilisban habilitál, az unokaöcsém Pavlik Attila pedig vállsebész, sportorvos.

Foglaljuk keretbe a beszélgetésünket: legyen ez a zene! Mit jelent számodra?
- Egy olyan kulturális, és lelki egyensúlyt biztosító hátteret, ami bármire erőt ad! Ha éppen rossz kedvem lenne- ritkán van-akkor egy Vivaldi versenymű , vagy egy Verdi opera kihúz belőle és helyrebillent..

Ennyit a zeneterápiáról..
- Akár így is nevezhetjük- neveti el magát.

Mit kívánjak Neked búcsúzóul?
- Hogy még sokáig maradjon minden így.

B. Király Györgyi
Forrás: Lélegzet 2022/1

Partnereink