Interjúk

dec
14
2021

Mi van a Covid után?

Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet főigazgatója mesél – többek között - arról, miképpen élte meg a koronavírus-betegséget, hogy milyen szívkárosodásokkal találkoznak leggyakrabban a Covid után, és azt is elmondja, miért fontos számára az intézet új neve.

dec
14
2021

Otthonlélegeztetés

Honnan van még erőm és türelmem?
A címben szereplő kérdést Lutas Éva, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Krónikus Lélegeztetési osztályának főnővére teszi fel magának, de azután persze megy, és végzi a dolgát.

aug
19
2021

Szex Covid idején…

Hevesi Kriszta végzettségei szerint közgazdász, újságíró, pszichológus és pszichológia tanár, sport-, szexuál-, és egészségfejlesztő szakpszichológus. Bár évtizedek óta szolgálja az élet egyik legszebb területét, a párkapcsolatokat, a parafiliák internetes fotói rajta is kifogtak. Most arról is beszél, hogyan változtatta meg a világjárvány a szexuális együttléteket.

aug
19
2021

Önstigma helyett - Dani és Dóri

"Ha valaki szeret egy virágot, amely csak egyetlen példányban létezik a csillagmilliókon: ez épp elég neki, hogy boldog legyen, ha a csillagokra pillant."
Saint Exuperry

Oravetz Dániel és Kulcsár Teodóra kilenc éve házasok. Együtt írták a 'Mentőöv’ című önsegítő könyvet, és a 'Nem vagyok bolond csak szkizofrén’ című regényt. Ma, amikor egy depressziós is úgy érzi, hogy stigmatizált és inkább eltitkolja a baját, ők úgy döntöttek, hogy nyíltan beszélnek Dani betegségéről, és arról, hogy mi mindent kell megélniük általa.

aug
19
2021

Oláh Gusztáv díj - PSZICHIÁTRIA ÉS RALLY

A Magyar Pszichiátriai Társaság Oláh Gusztáv életműdíját idén Simon Lajos, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának egyetemi docense vehette át a vándorgyűlés díjátadó ünnepségén.

márc
20
2021

Invazív kardiológia

A pilótafülkétől a katéterlaborig
Hogyan lesz valakiből kardiológus, aki gyermekkorától fogva hivatásos pilótának készült? Erről mesél olvasóinknak Ungi Imre egyetemi docens, akinek nevéhez kétféle szívkatéterezési eljárás hazai meghonosítása is fűződik.

márc
20
2021

A nemzet háziorvosa

Akit annak idején Hippokratész megálmodott
9 éve, 2011 októberében közhírré tétetett, hogy Fekete Borbála személyében Baracs, Daruszentmiklós, Kisapostag településekre új háziorvos érkezett. A kedves kis Fejér megyei településeken több mint 3 ezren választották háziorvosuknak.

dec
11
2020

A daloló háziorvos

Tudják Önök, hogy ki a daloló háziorvos Ürömről? Sokan ismerik szűkebb és tágabb környezetéből, orvosi körökben és a nótaénekesi berkekben is. Találkozhatunk vele a televízióban, és talán nem árulok el nagy titkot még műsorvezetőként is. Fehér Eszter dolgozott a mentőszolgálatnál, volt a hajléktalanok háziorvosa, majd vegyes praxisban gyógyított felnőtteket, gyermekeket családorvosként. Keresztanyja példája és édesanyja biztatására daliskolába jelentkezett, aztán egy neki írott dallal berobbant az énekesek világába.

dec
11
2020

Demencia és szex

„Nem én választottam a pszichiátriát, a pszichiátria választott engem!” Veress Albert csíkszeredai pszichiáter főorvos fenti szavai, a Magyar Pszichiátriai Társaság idei Jubileumi Vándorgyűlésén hangzottak el. Azt pedig, hogy lustaságból lett pszichiáter, bizonyára tréfás kedvében mondta. Hiszen arra a kérdésre, hogy „milyen tulajdonsággal kell feltétlenül rendelkeznie a pszichiáternek?”, így felelt: „humorérzékkel”.

nov
11
2020

Mire jó a „Neo”, tényleg mi vagyunk saját sorsunk szobrászai?

Bia és Robi a Légy Egész ! képzésrendszer alapítói hoztak Magyarországra egy eszközt, ami változást idézhet elő eddigi életünkben! Képzésrendszerük 3 évvel ezelőtt abból a tapasztalatból született, hogy felismerték:_ Mi vagyunk saját sorsunk szobrászai!