vissza

A nemzet háziorvosa

márc
20
2021

Akit annak idején Hippokratész megálmodott

9 éve, 2011 októberében közhírré tétetett, hogy Fekete Borbála személyében Baracs, Daruszentmiklós, Kisapostag településekre új háziorvos érkezett. A kedves kis Fejér megyei településeken több mint 3 ezren választották háziorvosuknak. Betegei annyira megszerették, hogy 2019-ben ő volt a Kárpát- medence gyógyítóinak számára meghirdetett „ A nemzet háziorvosa” pályázat hazai nyertese. A 121 466 internetes szavazatból több mint 40000-ret Bori kapott hálás pácienseitől. A rangos cím megszerzése után még többen akarták őt családjuk orvosának. Elképesztően feszített tempóban dolgozik, hallgatja, orvosolja az őt felkeresők kisebb, nagyobb búját, baját, panaszát, s igyekszik mindenkinek a legjobb gyógyírt találni.

Sokáig kerestem, a telefonja mindig foglaltat jelzett. Mikor végre elértem, beszélgetésünk során megtudtam, Szabolcsból indult. Orvoscsaládból származik, válása után nem akart arrafelé élni, inkább az ország másik felébe költözött a kisfiával. Már-már szenvedélye a gyógyítás, amihez az aneszteziológus, intenzív-terápiás, háziorvosi szakvizsgák mellett még sürgősségi betegellátó orvosi szakvizsgákat is tett. „Szabadidejében” a dunaújvárosi Szent Pantaleon kórház sürgősségi osztályán dolgozik. Elmondta, a három településen elöregedőben van a lakosság, ami az orvos munkáját igencsak meghatározza. Az idősek miatt a betegségmegelőzésre ugyan kevesebb lehetőség nyílik, viszont az egészségi állapot szinten tartása bármennyire embert próbáló feladat, megkerülhetetlen.

„A nemzet háziorvosa” pályázatra egy baracsi lakos nevezte be, azzal az indoklással, hogy a doktornő számtalanszor tett olyat, ami nem feltétlenül orvosi feladat. Például amikor egy végső stádiumú rákbeteg a sorozatos rosszullétei miatt elhasználta a rendelkezésére álló oxigénpalackot, Fekete Borbála a páciens külterületen lévő otthonába rohant, ott látta, a lélegeztetéshez nélkülözhetetlen gázpalackot sürgősen cserélni kell.

Ami ezután történt, az tényleg nem mindennapi. A Baracshoz legközelebbi oxigénpalack-elosztó hely ugyanis a tőlük 96 kilométerre Alsónémediben található. A doktornő nem teketóriázott, saját autójával száguldott a Pest megyei településre. Nem volt könnyű megkapnia azt, amiért rohant, ám végül is teli gázpalackkal tért vissza a nagybeteghez. Sőt, a napi bérleti díjat a kliens helyet magára vállalta. Azóta is csodálkoznak a helybéliek, hiszen életükben nem hallottak, nem láttak még senkit, aki így kiállt azért, hogy könnyebbé, elviselhetőbbé tegye a betege életét!

- Nagyon jó érzés volt a sok szavazat, a sok szeretet ami a Facebookon elindult felém. A 3 faluban van 5000 ember, nem gondoltam, hogy egy maroknyi közösség ekkora erőket tud megmozgatni!

Borika doktornő elismerően dicséri a környék lakóit a COVID járvány kirobbanásakor tanúsított magatartásukért is. Megértették, hogy ha elkapják a kórt akár az életükbe kerülhet. Óriási a veszély, amire egyelőre nincs más védekezés, csak az otthonmaradás. Aki csak tehette önkéntes karanténba vonult. Idős és fiatal egyaránt távol tartotta magát a rendelőtől.

- Az ilyen szokatlan élethelyzetben csak telefonon, meg interneten, s persze levelezéssel kerestek fel minket. A távgyógyítás metódusa – nem a kézrátételé – meglepően működött. Külön köszönet a segítségért a szociális gondozók csapatának, akik a járvány alatt is naponta látogatták az időseket, küldték állapotukról a képeket, videókat. -

A lakosság megértette, közös érdek az efféle orvos-beteg találkozás, konzultálás. Mert mit tennének, ha az általuk rajongásig szeretett, tisztelt Fekete doktornőt valamelyikük megfertőzi, s akkor az orvosból páciens lesz, nem foglalkozhat senkivel.

- Volt például egy kedves helybéli, aki csütörtökönként kis kosarába ebédet hozott nekem és az asszisztensemnek. Egy vállalkozótól „ínséges időkben” fertőtlenítésre használható alkoholt kaptunk. Egy másik vállalkozó, aki a település minden tagjának szájmaszkot varratott egy varrodával nekünk is több mint 100 darabot hozott. De mások is varrtak, óvónénik és nyugdíjasok osztogatták egymásnak a szabásmintát és a szájmaszkokat. Mindenki megértette, csak úgy vigyázhatunk magunkra, ha mindenkire vigyázunk.

Nagyon fontos volt a járvány alatt a pszichés vezetés, tartani a lelket az idősekben…
- Az ápolónők a második hónapban már személyesen is elmentek a gondozott betegekhez. Előre egyeztették, hogy a kellő távolság tartásával hogyan tudnak beszélgetni, hiszen a személyes találkozásokat épp az idősek hiányolták legjobban.

A kis településeken sokkal fegyelmezettebbek az emberek, mint a városokban?
- Mindenki türelmesen kivárta a sort ahhoz, hogy bejuthasson a boltba, gyógyszertárba. Maszkos sorok álltak a járdán, a 2 méterenként felragasztott csíkoknál.

Mi a helyzet manapság?
- Érzékelhetően lecsökkent a betegek búja, baja, panasza. Telefonon tartják mindenkor a kapcsolatot velünk. Nincs még a régi forgalom a rendelőkben. Az emberek még félnek, várják a második hullámot. A fiataloknak ugyanakkor tetszik az online rendelés. Aki így is ellátható, az szereti ezt a megoldást, de azt is megértik, ha a fotók alapján nem állapítható meg a betegségük, mégis be kell jönni hozzánk.

Fekete doktornő tapasztalatai alapján úgy gondolja, hogy a fertőzés nem az emberek ide-odahurcolásával, hanem a karantén működtetésével, és a meglévő szabályok betartásával-maszk, távolság, kézfertőtlenítés- állítható meg.

Krasznai Éva

Forrás: beKpogtató/ Hipertónia Társasági Magazin