Cikkek (archívum)

jún
3
2006

Egy szúrással akár teljes gyógyulás

Szívkatéterezés során a koszorús erekbe vezetett katéteren keresztül lehetőség nyílik bizonyos szűkületek különböző módszerekkel történő tágítására.

jún
2
2006

Cukor nélkül soha

Szervezetünk szabályozásának egyik legügyesebb mutatványa, hogy míg táplálékot - benne szénhidrátokat, cukrot - csak időnként veszünk magunkhoz, a sejtek "üzemanyagának", a glükóznak a szintje alig változik vérünkben. Hogy lehetséges ez?

jún
1
2006

Hogyan csökkentsük a rák kialakulását?

Noha a rák ellen még nincs megelőző védőoltás, de a tumoros betegségek legyőzése sem csak orvosi feladat: mindenkinek megvan a saját felelőssége az egészségének megőrzésében. Helyes életvitellel nagymértékben lehet a kockázatot csökkenteni.

máj
31
2006

Fedezzük fel a csokoládét!

A csokoládé nemcsak édesség, nemcsak étel, nemcsak értékes fitokemikáliák összessége: a csokoládéban benne van valami a gyermekkorunkból, sőt, egy darab történelem is.

máj
30
2006

A cink okozná az időskori makuladegenerációt?

A cinket mindeddig az időskori makuladegeneráció (AMD) megelőzésére alkalmas szernek gondolták, egy nemzetközi kutatócsoport azonban arra a következtetésre jutott, hogy valószínűleg épp ellenkezőleg, a szembetegség kiváltásában lehet szerepe.

máj
29
2006

Szemfényvesztés vagy gyógyulás

Nagy áttörést ért el az orvoslás az időskori ideghártya-pusztulás okozta vakság gyógyításában, az új kezeléssel sok idős ember látását őrizhetnénk meg. Mit tehetünk, ha veszélybe kerül látásunk, s az egészségbiztosító nem fizeti a milliós gyógykezelést?

máj
28
2006

Betegséglexikon - Makula-degeneráció

A fejlett társadalmakban az időskori látásromlás egyik vezető oka napjainkban az úgynevezett szemfenéki meszesedés, orvosi kifejezéssel makula-degeneráció. Köznyelvi elnevezése valójában helytelen, hiszen egyáltalán nem a szemfenéki erek meszesedése okozza.

máj
27
2006

Réslámpa vizsgálat

Célja:A szem alaposabb megítélését, illetve mélyebb rétegeinek vizsgálatát teszi lehetővé.

Partnereink