Cikkek (archívum)

máj
26
2006

Fluoreszcein angiográfia

Célja:Az ideghártya vérkeringésének vizsgálata.

máj
25
2006

A véradás ABC-je II.

A vérrel átvihető betegségek, laborvizsgálatok Hogy mindig legyen elég vér... Bővebben a plazmaferezisről

máj
24
2006

Harcolj a cukorbetegség ellen!

A Diabetes Világnap témái között szerepelt már a veseérintettség, a szem illetve a szív elváltozásai; idén a lábápolás lesz a vezető motívum, a tavalyi évben az elhízást vették górcső alá. Most rajtunk a sor: beszéljünk a cukorbetegségről!

máj
23
2006

Diabétesz gigantikus méretekben?

A betegek nagy számánál is riasztóbb az a rohamosság, amellyel számuk évről-évre duzzad. 1995-ben "csak" 130 millió beteget tartottak nyilván, 2005-ben már 300 millióval kell majd számolnunk. Csaknem minden, a tévében reklámozott élelmiszer káros?

máj
22
2006

Mi a cukorbetegség?

A cukorbetegség (diabétesz mellitusz) olyan anyagcserezavar, amikor a szervezetben nem termelődik kellő mennyiségben a vércukorszint és a sejtek cukorfelvételének szabályozásában kulcsszerepet játszó hormon, az inzulin, vagy pedig nem hat megfelelően.

máj
21
2006

Cukorbeteg vagyok?

A diabetesz "alattomos" betegség: nemegyszer mire a tünetei megjelennek, már a károsító hatásai, sőt, a súlyos szövődmények is kialakulnak. Ezért érdemes figyelni a betegség első jeleire is, különösen azoknak, akik valamelyik rizikócsoportba tartoznak.

máj
20
2006

Kezelhető?!

A cukorbetegség terápiája egyénre szabott, a betegség oki hátterétől, stádiumától és egyéb körülményektől függően. A kezelésnek három alappillére van: a gyógyszeres kezelés, a diéta és a mozgás.

máj
19
2006

A testmozgás jótékony hatása

Egyáltalán nem új az a nézet, mely szerint a testmozgás a cukorbetegség gyógyításának egyik módja. Az elmúlt 25 évben folyamatosan vizsgálták a cukorbetegség és a testmozgás kapcsolatát.