Cikkek (archívum)

máj
18
2006

Testünk felépítése

Bizonyára hasonló kíváncsiság hajtja a mindenféle szerkentyűt a lehető legapróbb darabkáira szétszedő kisfiúkat, mint a boncoló orvost: Mi van benne? Hogy működik? Mit rejt a szép bőr? Mi rejtőzik a szembogár mögött?

máj
17
2006

Vajon velünk is kukoricáznak?

A génsebészet korszakalkotó vívmány: Ettől várjuk a gyógyírt eddig gyógyíthatatlan, örökletes betegségekre, s ez tette lehetővé a génkezelt élelmiszerek megjelenését is. Vajon ezek inkább hasznunkra vagy kárunkra vannak? Magyarországon is ezt esszük?

máj
16
2006

Honnan, kitől származunk?

A gyermekekben a szülők, nagyszülők tulajdonságai keverednek, mint például a hajszín vagy a termet. Ezek a tulajdonságok a gének segítségével öröklődnek.

máj
15
2006

A betegségek eredete

Régi megfigyelés szerint "az alma nem esik messze a fájától". Mindez azt sugallja, hogy az örökletes jellegzetességek, jellem, alkat, biológiai tulajdonságok alapvető meghatározója a gének összessége ("genom").

máj
14
2006

Jön a személyre szóló géntérkép

Szinte naponta érkeznek a szenzációs bejelentések újabb és újabb genetikai beazonosításokról, mind több súlyos betegségért felelős génszakaszt sikerül meghatározni.

máj
13
2006

Korai remények, eltúlzott félelmek

Az ezredforduló meghozta az ember génkészletének, az emberi genomnak régóta várt megfejtését. A hozzáértők számára olvashatóvá vált az a "könyv", amely az ember örökletes tulajdonságainak részletes leírását tartalmazza.

máj
12
2006

Örökségünk árnyékában

Az orvostudomány fejlődése nem egy területen messze megelőzi az alkalmazását. Ilyen a genetika tudománya is, amely életet menthet, életminőséget javíthat, ha eredményeit figyelembe veszik, jól használják fel. Erre ad módot a genetikai tanácsadás.

máj
11
2006

Hiperaktív hólyag

A vizelettartási problémákat a közvélekedés elsősorban női bajnak tartja, hiszen a felnőtt nők körülbelül 40 százalékát érinti. Nem bagatellizálható azonban az sem, hogy minden ötödik férfi életét is megkeseríti valamilyen fokú inkontinencia.

Partnereink