Cikkek (archívum)

máj
10
2006

Légy férfi, menj orvoshoz!

A férfiak gyakran túl büszkék (?) ahhoz, hogy egészségügyi gondjaikkal orvoshoz forduljanak, pedig ha idejében megtennék, sokszor elkerülhetnék a nagyobb bajt. Különösen így van ez az alattomos, sokáig tünetmentes prosztatabajok esetében.

máj
9
2006

Jóindulatú prosztata-megnagyobbodás

Az 50 év feletti férfiak igen gyakori betegsége, és egyben az urológusokat a legrégebb óta foglalkoztató panasz, mely nem rosszindulatú betegség, hanem a prosztata mirigyállományának szövetszaporulata. A betegség szorosan összefügg a szervezet időskori hormonális változásaival. Az 50 év feletti férfiak kb. 50

máj
8
2006

Szívfájdalom

Az elmúlt években egyre többet foglalkoznak a szakemberek a nők szív-érrendszeri betegségeivel. Az USA-ban a nők 37%-ának halálozásáért felelős a szívinfarktus. Kanadában nyolcszor gyakoribb a szív-, mint a mellrák okozta halálozás a gyengébb nem körében.

máj
7
2006

Nő(i) a baj

Közel kétszer annyi nő szenved a depressziótól, mint férfi. Hormonok, munka, túlhajszoltság, szexuális sérelmek - csak néhány azok közül, melyek növelik a nők depresszióhajlamát. Vajon mi az oka, hogy a nők fogékonyabbak a hangulatzavar kialakulására?

máj
6
2006

A férfiklimax

A férfiklimax az öregkort megelőző, viszonylag hosszabb időszak. Ilyenkor csökken a fizikai és a szellemi teljesítmény, alvászavarok jelentkeznek. A klimaxos férfi szorong, ideges, izzad, csökken a nemi vágya, potenciazavara alakulhat ki.

máj
5
2006

Makula degeneráció

A makula degeneráció vagy AMD (age-related macular degeneration= korfüggő makula degeneráció) a 65 évnél idősebb emberek között a vakság vezető oka. Mivel az idősődő emberek egyre nagyobb hányadát képviselik az átlagpopulációnak, az AMD okozta látásromlás egyre nagyobb probléma.

máj
4
2006

Vesebetegség = Magas vérnyomás?

A vérnyomásemelkedéssel járó megbetegedések az utolsó évtizedekben rendkívül gyakorivá váltak minden civilizált országban. Megkülönböztetünk elsődleges és másodlagos eredetű magasvérnyomás-betegséget.

máj
3
2006

A magas vérnyomás kialakulása és kezelése

Magyarország felnőtt lakosságának 15-20 százaléka, a hatvan éven felüliek több mint fele magas vérnyomás betegségben szenved. Az évekig tartó tünet- és panaszmentes időszak után alakulnak ki a súlyos szövődmények, melyek halálhoz is vezethetnek.