Cikkek (archívum)

máj
2
2006

A vérnyomás

A ma, nap mint nap emlegetett vérnyomás fogalma alig több mint száz éves, értékének helyes értelmezése pedig még ennél is rövidebb múltra tekint vissza. Homályos elképzelések, A nyomás nyomában, Immár érthető és mérhető Tisztázzuk tehát a fogalmakat...

máj
1
2006

Mi értelme van a vérnyomáscsökkentésnek?

Kétmillió magyarnak vanmagas vérnyomása. Idővel az érelmeszesedés, szívelégtelenség, szívinfarktus, agyvérzés, cukorbetegség, vesebetegség, szexuális diszfunkció is fenyegeti őket. Akár 40 éves kor előtt is? Korai volna még az agyvérzés A hipertónia Szövődmények "Értékes" vizsgálat Tanulságok, meglepetések, amire oda kell figyelnünk! A vérnyomáscsökkentők szedéséhez továbbá, jó, ha tudjuk, hogy...

ápr
30
2006

Cukorbetegség

A cukorbetegség egy olyan állapot, amelyben vagy a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint, vagy a sejtek inzulin iránti érzékenysége csökkent, és így a sejtek nem képesek a cukor (glukóz) felvételére. Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha a reggeli (koplalás utáni) vércukor szint magasabb, mint 6,7 mmol/l több, mint egy alkalommal. Ha 75g glukóz elfogyasztása után két órával a vércukor szint 11mmol/l felett van, az is diagnosztikus értékű. Ezt a cukorterheléses vizsgálatot akkor szokták végezni, ha egyéb tünetek utalnak a betegségre, de az éholmi vércukorszint normális.

ápr
29
2006

Nő, mint a gomba

Bár a bőrgombásodás önmagában is olyan fertőzés, amire figyelni kell, van még egy kellemetlen tulajdonsága: előszeretettel társul a legkülönfélébb betegségekhez, állapotokhoz, adott esetben tovább súlyosbítva azokat.

ápr
28
2006

Gombariadó

A gombás megbetegedések a nyári "csúcsszezon" után is makacsul tartják magukat. A helyileg alkalmazott valamint a szervezet egészére ható gombaellenes készítmények használatával a gomba okozta fertőzés leküzdése napjainkban már valóság.

ápr
27
2006

Gombafajták az emberi környezetben

Az élő szervezet egyik csodája, hogy egyben élettér is: számtalan apró élőlény, baktérium, gomba él és munkálkodik benne, segítve vagy nehezítve egészséges működését. A többszáz betegséget okozó gombafajtából 10-20 gyakrabban, a többi ritkán fordul elő.

ápr
26
2006

Gomba a lábon

A lakosság mintegy fele szenved enyhébb, illetve súlyosabb fertőzésben. A fertőző gombás folyamatot különféle fonalas és sarjadó gombák okozzák. Főleg a lábujjközök fertőződnek, gyakran baktériumokkal együtt okozzák a kellemetlenségeket.

ápr
25
2006

Gombás gondok

Alábbi írásunkban a nemi szerveket érintő gombás fertőzéseket vesszük górcső alá, és adunk néhány jótanácsot, hogyan kerülhetjük el a kellemetlenségeket.

Partnereink