vissza

Gombás gondok

ápr
25
2006

Nyáron mindenképpen érdemes ezekről az elváltozásokról beszélni, mivel melegben és strandoláskor gyakoriságuk sokszorosára nő. Legtöbbször két gombafajta, a Candida albicans és a Toluropsis glabrata fordul elő kórokozóként. Égő, viszkető érzést okoznak, a hüvelyben sűrű, nagyrészt szagtalan váladék képződik. Az elváltozás többnyire a menzesz előtti napokban kezdődik, majd a menstruáció alatt átmeneti javulás észlelhető. A menzesz utáni napokban súlyosbodhat a gond.

A gombás fertőzések terjedését - főleg a nyári hőségben - elősegítheti a műszálas fehérneműk, a bioaktív mosószerek használata, valamint a higiénés hiányosságok is. A strandok medencéinek vizében a délutáni órákra nagyon elszaporodnak a baktériumok és a gombák, így ezek sokszor melegágyai a nemiszervi és a bőrfertőzéseknek.

Hogyan tudunk mégis védekezni?

Tökéletes védelem nincs, de néhány tanácsot érdemes megfogadni.
Strandon, fürdés után mindig zuhanyozzunk le, és a vizes fürdőruha helyett szárazat vegyünk fel! Strandolás után szappannal mosakodjunk meg! Nőknek az intim zuhany használata javasolt, mert ez segít a hüvely vegyhatását helyreállítani, így a baktériumok és gombák kevésbé tudnak megtelepedni. A lábujjak közét alaposan töröljük szárazra, és szórjuk be hintőporral!

A gyermekekről külön szeretnék szót ejteni, mivel kislányoknál a petefészek női hormontermelése még minimális, így az ösztrogén jótékony védő hatása náluk nem érvényesül. Nem menstruáló leányok hüvelyhámja csak egyrétegű, ezért sokkal sérülékenyebb a felnőttekénél. A nagyajkak zsírtartalma alacsony, nem védik a hüvelybemenetet, kisajkak még nincsenek, mert azok csak a pubertás korban fejlődnek ki. A nemi szőrzet hiánya miatt is védtelenebbek. Immunvédekezésük sincs, mely védi a nőket a hormonálisan aktív korban. Náluk a normál hüvelyflóra is hiányzik, ezért sokkal nagyobb fertőzésveszélynek vannak kitéve. Bár gyermekkorban inkább a baktériumok megtelepedésének kedvez a hormonhiányos állapot, előfordul náluk is gombás fertőzés.

A pubertás kort megelőző hormonális változásokkal, melyek l0-ll éves kortól már jellemzőek, megteremtődik a gombás elváltozások feltétele is. A leírtak miatt gyermekeinket fokozottabban kell óvni a fertőzésektől.

Mire figyeljünk oda?

  • Soha ne játsszon a gyerek fürdőnadrág nélkül! Ne üljön meztelenül a homokba, mert a homokból féregpeték kerülhetnek a hüvely és végbél tájékára. A homok - irritáló hatása miatt - gyulladást okozhat.
  • Ne üljön meztelenül székre, hintára! Vizes alsóneműjét azonnal cseréljük szárazra!
  • A gyermekmedencét hagyjuk meg a gyerekeknek, vizében még a lábunkat se áztassuk!
  • Székelés után mossuk meg a végbéltájékot, és soha ne kenjük a székletet a hüvely felé.
  • Strandolás után mossuk meg egész testüket szappannal, és töröljük őket szárazra!

Amennyiben mégis észrevennénk gyermekeinknél váladékozást, ne szégyelljük elvinni őket gyermeknőgyógyászhoz, ugyanis kezeletlen esetben náluk is krónikussá válhat a fertőzés. Ez vizelési panaszokat, a hüvelyfal összetapadását válthatja ki, sőt a felnőttkori meddőség oka is lehet.

Forrás: www.hazipatika.com

Partnereink