vissza

A cink okozná az időskori makuladegenerációt?

máj
30
2006

Óvatosan a cinkes táplálék-kiegészítőkkel!

Kutatásaik azt mutatták, hogy az AMD kezdeti formájának tüneteként ismert, fehéres, sárgás retina alatti lerakódásokban nagy koncentrációban található meg a cink.

A cink számtalan enzimünkben megtalálható, ezért az utóbbi időben előszeretettel ajánlották gyógyító, egészségmegőrző táplálék-kiegészítőnek. A cinkoxid egyik összetevője volt annak az antioxidáns hatású vitaminkészítménynek is, amelyet az AMD megelőzését célzó AREDS (Age-Related Eye Disease Study) rövidítésű vizsgálatban alkalmaztak. A szertől várt betegségmegelőző hatást nem sikerült igazolni, ugyanakkor a késői forma kifejlődését fel tudták tartóztatni. Ráadásul a betegség előrehaladását antioxidáns vitaminok nélküli, pusztán cinket és rezet tartalmazó készítménnyel is meg tudták állítani.

Ezért is annyira meglepőek a Londoni University College munkatársának, Lengyel Imrének és kutatócsoportjának eredményei. A patológusokat az érdekelte, hogy az Alzheimer- és Parkinson-kór plakkjaihoz hasonlóan az AMD-s betegeknél látható lerakódásokban is kimutathatók-e a magas cinkkoncentrációk. Elhunyt AMD-s betegek retinájának boncolásakor a lerakódásokban nagy koncentrációban találtak cinket, noha az AREDS vizsgálat alapján nem ezt várták. A nyomelem ionos formában vagy fehérjéhez kötötten volt jelen, ezért azt gondolják, jelenléte táplálék-kiegészítők szedésével lehet összefüggésben.


www.hazipatika.com

Partnereink