Témakörök

Ne hanyagolja el a gombás fertőzést!

Kérdezze társaságunk vezetőit, orvosait a Facebookon!

Önnek mi jut eszébe a gomba szóról? Nagyon sokunknak sajnos egy igen makacs, gyakran és feleslegesen titkolt betegség. Egy felmérés szerint a magyar lakosság 54%-a saját bőrén tapasztalhatja a gombák okozta kellemetlenségeket, melyek a kor előrehaladtával egyre gyakoribbak. A körömlemez legtöbbször a szabad széle felől megvastagszik, elszíneződik (sárgásan, ritkábban zöldesen, barnásan), alatta morzsalékony fehéres-sárgás massza található, töredezetté válik. A fertőzés önmagától soha nem gyógyul meg, sőt az idő előrehaladtával  más testrészekre is átterjedhet. A betegséget nagyon sokan csupán esztétikai problémaként tekintik, pedig  olyan komoly szövődmények forrása lehet, mint az orbánc, az ekcéma vagy a nyirokérgyulladás.

17:55
aug
9
2009

kérdező 57

Tisztelt Társaság !

Ezúton szeretnék választ kapni Önöktől az alábbi kérdéseimre :

Lehet-e cukorbetegség által okozott -mindkét szemben trombózis-látásromlást lézeres, vagy egyébb más mó-

don gyógyítani, a probléma kb. 7-8 éve áll fenn.

Meddig kell a körömgomba elleni gyógyszert -TERBISIL 250 mg naponta1 szer- szedni, hamár a probléma el-

múlni látszik ?

Végül arról kérnék tájékoztatást, hogy  egy pumpás penis inplantátum beépítése, -melyet sajnos betegségeim

tesznek szükségessé, cukor .magasvérnyomás, és hasi érszűkület,- milyen beavatkozást igényel és kb. meny-

nyibe kerül nagyságrendileg.Szívesen venném szakemberek ajánlását.

                                                                                                                                             Köszönettel.

17:23
jan
1
2008

ismeretlen

Bal fülem mellett az arcomon 3 fehér pici folt jelenkezett nyáron. Most már egybefüggő nagyobb folt lett belőle. Mi okozhatja és mivel kell kezelni?

17:24
jan
1
2008

dr (Kor Kontroll Tarsaság)

A betegségek pontos diagnosztikája és kezelése levél útján nem oldható meg. Panaszaival forduljon háziorvosához vagy bőrgyógyász szakorvoshoz.

17:21
jan
1
2008

ismeretlen

Egy ismerősöm azt mondta, hogy a gombásodások elkerülése érdekében strand, illetve gyógyfürdő utáni zuhanyozásnál nem szabad semmiféle tisztítószert ( szappant, tusfürdőt ) használni, csak tiszta vizet. A szappanos fürdés, csak otthon volna javasolt néhány órával később. Igaza van-e?

17:22
jan
1
2008

dr (Kor Kontroll Tarsaság)

A strand- és gyógyfürdő használata után minél alaposabban, minél hamarabb célszerű megfürdeni a felszínes bőrgombásodás megelőzése érdekében. Tehát szappan vagy tusfürdő használatával. Fontos odafigyelni továbbá az alapos törölközésre, elsősorban az összefekvő bőrfelületeknél, a hajlatokban, a lábujjak között. Ezeket a területeket hintőporral is be lehet finoman szórni, ha érzékeny a bőrgombásodásra.

17:17
jan
1
2008

ismeretlen

Tisztelt Doktor Úr !A bal lábamon a nagyujjam körme kb. 3-4 hét alatt teljesen elszíneződött, zömmel zöldes, vagy türkizkékes színű lett, de egyáltalán nem fájdalmas. Mostanra már egy darabka is kitört belőle, de úgy tűnik, hogy az egész köröm mozog, mintha elválna a körömágytól. Mi lehet ennek az oka? A többi körmöm teljesen egészséges és más betegségeim sincsenek. Köszönettel: F.V.

17:18
jan
1
2008

dr (Kor Kontroll Tarsaság)

A legvalószínűbb, hogy valamilyen trauma érte a lábujját, és a köröm alatt képződött véraláfutás elemelte a körmöt akörömágyról. Azonban pontos diagnózis és szükség esetén kezelés csak azelváltozás megvizsgálásával adható, ezért javaslom, hogy keresse fel háziorvosát, vagy egy bőrgyógyász szakorvost.

17:13
jan
1
2008

ismeretlen

Már több éve hogy a bőrömön gombás fertőzés alakult ki, elmentem orvoshoz megállaptotta hogy napgomba. Először valamilyen szerrel kellett kenegetnem. Becsületesen be is tartottam, de 1 év múlva még több foltom volt már. Ekkor már tablettákat kaptam. Még most is kenem illetve szedem a tablettákat és még csak nem is javul, sőt egyre több fehér foltom és ez most már 5 éve. Teljesen el vagyok keseredve, nem tudom mit tehetnék.

17:14
jan
1
2008

dr (Kor Kontroll Tarsaság)

A bőr felszínes gombás fertőzése viszonylag rövid idő alatt elmúlik, a fehér folt a bőrön azonban hosszabb ideig is megmaradhat. Azonban nem lehet kizárni, hogy valami miatt Ön hajlamos arra, hogy újra megfertőződjék a bőre. Az izzadás az egyik ilyen tényező. Érdemes odafigyelni a könnyen szellőző, pamut ruhák, alsóneműk hordására. Amennyiben túlsúlya van, akkor mindenképpen szabaduljon meg tőle – és nem csak a bőre lesz étre hálás. Ha fokozottan izzadékony típus, akkor beszélje meg kezelőorvosával, és kérjen olyan hintőport vagy egyéb általa javasolt készítményt, mely csökkenti a izzadás intenzitását.

Leveléből nem derül ki, hogy van-e egyéb megbetegedése, de a cukorbetegséget kiemelném, mit bőrgombásodásra hajlamosító állapotot, melyet a rosszul tartott diéta súlyosbít, ezért érdemes odafigyelni rá.

17:11
jan
1
2008

ismeretlen

Tisztelt Doktor Úr! Fiam nagy lábujján a köröm 2-3 óra focizás után bedagadt. Következő napra az egyik félig elvált s alóla folyadék jön folyamatosan, elszíneződés nem látszik rajta. A másikon halvány véraláfutás , de ez nem fakadt ki. Igényel ez valamilyen kezelést, vagy majd idővel meggyógyul. Válaszát előre is köszönöm, R.É.

Partnereink