Témakörök

Ne hanyagolja el a gombás fertőzést!

Kérdezze társaságunk vezetőit, orvosait a Facebookon!

Önnek mi jut eszébe a gomba szóról? Nagyon sokunknak sajnos egy igen makacs, gyakran és feleslegesen titkolt betegség. Egy felmérés szerint a magyar lakosság 54%-a saját bőrén tapasztalhatja a gombák okozta kellemetlenségeket, melyek a kor előrehaladtával egyre gyakoribbak. A körömlemez legtöbbször a szabad széle felől megvastagszik, elszíneződik (sárgásan, ritkábban zöldesen, barnásan), alatta morzsalékony fehéres-sárgás massza található, töredezetté válik. A fertőzés önmagától soha nem gyógyul meg, sőt az idő előrehaladtával  más testrészekre is átterjedhet. A betegséget nagyon sokan csupán esztétikai problémaként tekintik, pedig  olyan komoly szövődmények forrása lehet, mint az orbánc, az ekcéma vagy a nyirokérgyulladás.

17:12
jan
1
2008

dr (Kor Kontroll Tarsaság)

Normális esetben a köröm alatti véraláfutás csak néhány napig kellemetlen elváltozás, ami hamar felszívódik, vagy legrosszabb esetben néhány hónap alatt lenő a sérült köröm. A nedvedzés miatt azonban jelen esetben mindenképpen javaslom a gyermeket sebésznek megmutatni.

17:07
jan
1
2008

ismeretlen

A naptól érzékeny a fejtetőm, mi lehet az oka?

17:08
jan
1
2008

dr (Kor Kontroll Tarsaság)

Ilyenkor nyáron, különösen a nagy hőség idején a fejtető különösen ki van téve a Nap melegítő, perzselő hatásának. Éppen ezért érdemes - különösen a déli órákban - inkább az árnyékban tartózkodni, vagy kendővel, kalappal védeni fejünket.

17:05
jan
1
2008

ismeretlen

Lábszáraimon, alkaromon és sajnos most már a combomon és a felkaromon sőt a kézfejemen is megjelentek apró kis fehér foltocskák. Egyre több lesz. Napgomba elleni kezelést írt fel az orvos : spiritus salicilatus és lamisil kenőcs, külsőleg, Dermyc capszula heti1db. 4 hétig. Kérdésem : napozhatok a kezelés alatt és használhatok-e testápolót mert nagyon kiszáradt a bőröm? Mennyi idő múlva tünnek el a foltok?

17:06
jan
1
2008

dr (Kor Kontroll Tarsaság)

A bőr felszínes gombás fertőzése a levelében felsorolt készítmények hatására többnyire néhány hét alatt elmúlik, a fehér folt a bőrön azonban hosszabb ideig is megmaradhat. A napozást kerülje a kezelés ideje alatt, testápolóból pedig mindenképpen olyat válasszon, amely bőrbarát összetevőkből áll és nem tartalmaz illatanyagokat (leginkább gyógyszertárban, bioboltokban kaphatók ilyen készítmények, hagyományos drogériákban a csecsemők számára készült testápolók lehetnek ilyenek). Amikor kontrollvizsgálatra megy orvosához, érdemes kérni, hogy írjon fel olyan krémet, amely az Ön bőrének jelenleg ideális lehet.

17:01
jan
1
2008

ismeretlen

T. Dr úr! Édesanyám bőrén (a testén) nagy vörös foltok keletkeztek. 3 hónapja több bőrgyógyász is kezelte, az egyik azt mondta hogy vírusfertőzése van, a másik azt hogy bőrgomba, amit belülről kell gyógyszerrel kezelni. Amióta azt a 4 db gyógyszert beszedte, annál vörösebb és terjed máshol is rajta.Feszül ,húzódik de nem viszket neki.Minden héten visszajár és krémeket írnak fel neki.Legtóbb már teljesen megijesztettték hogy szövettanra fogják beküldeni.Vagyis nem tudják mi az és nem tudják neki kikezelni hónapok óta.Anyukám nagyon el van keseredve,már nem igazán akar velem egy orvoshoz sem elmenni és már én sem tudom kihez is fordulhatnánk.Ebben kérek segítséget.

17:02
jan
1
2008

dr (Kor Kontroll Tarsaság)

A bőr elváltozásai - akár csak a bőrre korlátozódnak, akár rendszerbetegség bőrtünetéről van szó - sokszor makacs elváltozások, és meggyógyulásukhoz hosszabb idő kell. Ezért fontos a beteg türelme, és orvosába vetett bizalma. A szövettani vizsgálattól sem kell megijedni, csak a diagnózis pontosításához és a terápia megválasztásához van szükség rá bizonyos esetekben. A kezelőorvos feladata eldönteni, hogy erre szükség van-e. A mintavétel sem fájdalmas, csupán kellemetlen beavatkozás. Ezért csak azt tudom tanácsolni, hogy továbbra is járjon vissza édesanyja a kezelőorvosához.

16:55
jan
1
2008

ismeretlen

Körülbelül egy hete vettem észre, hogy munka közben fáj a lábamon a nagy újamon a köröm. Tegnap már láttam, hogy sárgásan el van színeződve. Gondoltam biztosan gomba és bepermeteztem canesten plusz permettel. Akkor vettem észre, hogy a permet bement a körmöm alá egészen a feléig. Azóta fáj, vörös és fel van válva. Azt szeretném kérdezni, hogy mit lehet tenni vele? Mindenképpen el kell távolítani? Köszönöm válaszát.

16:56
jan
1
2008

dr (Kor Kontroll Tarsaság)

A körömágy gyulladását és a köröm leválását több tényező is előidézheti, ezek közül csak az egyik a gombás fertőzés. Amennyiben előtte teljesen egészséges volt a körme, akkor ez inkább traumás eredetre utal, de levele alapján pontosan nem lehet megállapítani az okot. Mindenképpen forduljon orvoshoz panaszával!

16:53
jan
1
2008

ismeretlen

Tisztelt Doktor Úr! Párom visszatérő lábgombásodással küzd. Évente kb egyszer a lábujjai alatt hámlik a bőr, kiszárad. Néhány hetes kezeléssel (Canesten, Lamisil) eddig meggyógyult, de most nehezebben akar helyrejönni. Ráadásul a nagylábujja körme halványan vonalas kezd lenni, ami félek, hogy ott is gombásodást jelez. Kérem, hogy javasoljon olyan készítményt; kenőcsöt, körömlakkot, ami használna, mert sajnos képtelenség orvoshoz küldeni. Előre is köszönöm válaszát!

Partnereink