Témakörök

Ne hanyagolja el a gombás fertőzést!

Kérdezze társaságunk vezetőit, orvosait a Facebookon!

Önnek mi jut eszébe a gomba szóról? Nagyon sokunknak sajnos egy igen makacs, gyakran és feleslegesen titkolt betegség. Egy felmérés szerint a magyar lakosság 54%-a saját bőrén tapasztalhatja a gombák okozta kellemetlenségeket, melyek a kor előrehaladtával egyre gyakoribbak. A körömlemez legtöbbször a szabad széle felől megvastagszik, elszíneződik (sárgásan, ritkábban zöldesen, barnásan), alatta morzsalékony fehéres-sárgás massza található, töredezetté válik. A fertőzés önmagától soha nem gyógyul meg, sőt az idő előrehaladtával  más testrészekre is átterjedhet. A betegséget nagyon sokan csupán esztétikai problémaként tekintik, pedig  olyan komoly szövődmények forrása lehet, mint az orbánc, az ekcéma vagy a nyirokérgyulladás.

16:54
jan
1
2008

dr (Kor Kontroll Tarsaság)

A lábgombásodás kellemetlen, sokszor makacs betegség. Fontos a minél hamarabb megkezdett kezelés, különösen a körmök érintettsége esetén. Ma már hatásos készítmények állnak rendelkezésünkre, azonban a legmegfelelőbbet orvos feladata kiválasztani a panaszok és az elváltozások jellege, valamint a beteg általános egészségi állapota alapján. Minél hamarabb keresse fel beteg hozzátartozója a háziorvosát vagy bőrgyógyász szakorvost a megfelelő kezelés megkezdése érdekében.

16:23
jan
1
2008

ismeretlen

Évek óta kenegetem (naponta) a lábkörmömet Canestennel, csak javul, nem múlik. El lehet hinni, amit a tévében hirdetnek, hogy egyszeri bekenés után eltünik a gomba?

16:24
jan
1
2008

dr (Kor Kontroll Tarsaság)

Köröm gomba csak belső (tablettás) kezeléssel orvosolható.

16:21
jan
1
2008

ismeretlen

Az arcomon kb. két hónapja halvány fehérebb foltot fedeztem fel a szemem alatt. Mivel bőröm alapvetően sötétebb, feltűnőbb. A családban (testvérem) előfordul vitiligo nevű festékhiányos betegség, mely már az egész testét nagyon nagy mértékben érinti. Kérdésem a következő: a napgomba és a vitiligó tulajdonképpen szinte ugyan úgy néznek ki. Miből vagy hogyan derül ki, hogy ezeke a foltokat esetleg napgomba okozza, vagy nálam is egy festékhiányos állapot (vitiligo) kezdődött? Szövetminta vizsgálattal, vérvétellel? Miért mondják itt minden hónapokig el nem múló festékhiányra, hogy napgomba, mikor lehet hogy nem is az? Válaszát előre is köszönöm.

16:22
jan
1
2008

dr (Kor Kontroll Tarsaság)

Szakorvoshoz kellene fordulnia, az rögtön megmondja a diagnózist. Napgomba arcon nem jelentkezik.

16:17
jan
1
2008

ismeretlen

A párom nemrég érkezett haza Tunéziából. A lábujjai között viszket, néhol ég, és a bőrfelületen kis fehér pontocskák jelentek meg. Szerintem gomba C-betüs kenőccsel kenem (de ő nagyon makacs). Mivel én szeretném minél hamarabb orvosolni, segítséget szeretnék kérni. Olyan szakorvost, magánrendelést keresek aki esetleg este 6 után is tudna fogadni. Nagyon elfoglalt és hát férfi is :). Segitségüket ezuton is köszönöm.

16:18
jan
1
2008

dr (Kor Kontroll Tarsaság)

Én este 20-ig dolgozom. Mátyásföld Klinika 1165. Bp. Prodám u.18.u.
Bejelentkezés: (1) 407 2256, 06 20 9390 730.

16:15
jan
1
2008

ismeretlen

Több mint 3 éve fehér foltokat vettem észre a hasamon és a hátamon ezért elmentem a bőrgyógyászhoz és ott nehezen de megállapították, hogy Napgombám van. Már egyre több van a hasamon és a hátamon de hiába kentem nem múlt el és már nem tudom, hogy mit tegyek!Nagyon meg vagyok ilyedve, hogy nem fog elmúlni! Mit tegyek, mit próbáljak még ki, hogy elmúljon! Kérem segítsenek! Előre is köszönöm!

16:16
jan
1
2008

dr (Kor Kontroll Tarsaság)

Leírás alapján valószínűleg a diagnózis helyes. Azonban a gomba által kiváltott gyulladást követően 5-6 hónapig gátlódik a pigmentképződés. Ismétlődően kell kezelni és türelemmel várni. Visszajön a pigment.

16:05
jan
1
2008

ismeretlen

Gyógyítható-e műtéttel a körömgomba?