Témakörök

Támad a csendes gyilkos

Kérdezze társaságunk vezetőit, orvosait a Facebookon!

Megdöbbentő adatok láttak napvilágot Magyarországon hipertóniás betegekről.  A kezelt betegek 60 százaléka nem éri el a 140/90, azaz a megengedett vérnyomásértéket? Márpedig ha valakinek tartósan e fölött van a vérnyomása, annak előbb-utóbb szembe kell néznie a borzalmak listájával… jön a szívinfarktus, a stroke, az érszűkület, az amputált láb. A hipertóniás betegekre sajnos jellemző a testsúlytöbblet, vagyis a fölösleges kilók is. Rakódnak a kilók, közben szépen alattomosan emelkedik a vérnyomás.

16:25
jan
1
2008

ismeretlen

Tisztelt Doktorúr! Második terhességem alatt végig magas volta vérnyomásom 140/90 körüli. Kaptam rá gyógyszert. Azóta ingadozik a mért érték. tettek rám 24 órás mérőt és szemfenék vizsgálaton is volta az eredmény negatív lett. De azóta is a mért értékek 140/90 körül mozognak. Nem kapok rá gyógyszert. A kérdésem, hogy most mit tegyek? Amit teszek: tornázom és sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztok és mivel 10-05kg súlyfeleslegem van, hát küzdök ellene. De kell- e gyogyszert szednem s ha kell, szülhetek-e mellette még egy gyermeket? Köszönöm a válaszát.

16:26
jan
1
2008

dr (Kor Kontroll Tarsaság)

A vérnyomás értékét számos körülmény befolyásolja. Éppen ezért fontos, hogy amennyiben Önnek már korábban is voltak magas vérnyomás értékei, rendszeres kapcsolatot tartson háziorvosával. Amennyiben gyógyszeres terápiára van szükség, úgyis ő fogja a kezelést beállítani és Önt gondozni. Ez gyermekvállalás szempontjából önmagában nem jelent problémát, az Ön konkrét esetében azonban kérje ki háziorvosa szakvéleményét. Fontos tudni ugyanakkor, hogy az életmód nagyon lényeges a vérnyomásérték szempontjából. Helyesen teszi, hogy rendszeres testmozgást végez, és sok gyümölcsöt, zöldséget fogyaszt, azonban szükséges lenne még odafigyelni a bevitt kalória mennyiségére is, így testsúlya beállna a kívánt értékre. Lehetőleg ne zsírosan étkezzen, és inkább fehér húsokat (szárnyasokat) és halat fogyasszon, disznó- és marhahús helyett. Minél kevesebb sót használjon főzéshez, és az utánsózást teljesen kerülje. Az életmódra vonatkozó kérdéseivel is nyugodtan fordulhat háziorvosához.

16:09
jan
1
2008

ismeretlen

Tényleg csökken a vérnyomásom, ha fogyok? Mennyit kell leadni ahhoz, hogy tényleg lejjebb menjen?

16:10
jan
1
2008

dr (Kor Kontroll Tarsaság)

1kg testsúlycsökkenés átlagosan 1,5/ 1 Hgmm vérnyomás csökkenést eredményez túlsúly esetén. Ez azt jelenti, hogy 10 kg esetén, már 15/10 Hgmm-t, ami megfelel egy átlagos vérnyomás csökkentő hatásának.

16:07
jan
1
2008

ismeretlen

Magas vérnyomásom van, viszont nagyon szeretem a kávét, amiről úgy tudom, hogy megemeli a vérnyomást... Mennyit ihatok naponta, vagy szokjak le róla?

16:08
jan
1
2008

dr (Kor Kontroll Tarsaság)

Koffeinmenetes kávéból korlátozás nélkül, koffeines kávéból napi 2-3 biztosan nem ártalmas. Azonban érdemes kávéfogyasztás után 10-15 perccel vérnyomás mérni, hogy az egyéni érzékenységnek megfelelően lehessen fogyasztani.

Előző123Következő