Témakörök

Támad a csendes gyilkos

Kérdezze társaságunk vezetőit, orvosait a Facebookon!

Megdöbbentő adatok láttak napvilágot Magyarországon hipertóniás betegekről.  A kezelt betegek 60 százaléka nem éri el a 140/90, azaz a megengedett vérnyomásértéket? Márpedig ha valakinek tartósan e fölött van a vérnyomása, annak előbb-utóbb szembe kell néznie a borzalmak listájával… jön a szívinfarktus, a stroke, az érszűkület, az amputált láb. A hipertóniás betegekre sajnos jellemző a testsúlytöbblet, vagyis a fölösleges kilók is. Rakódnak a kilók, közben szépen alattomosan emelkedik a vérnyomás.

16:51
jan
1
2008

ismeretlen

A problémám hogy nagyon régóta magas a vérnyomásom, volt már egy kisebb agyvérzésem, és egy kisebb agyi infarktusom is. Rendszeresen szedem a vérnyomáscsökentőimet most épp 6 félét de továbbra sem normalizálódik. Nagyon ingadozik 180/100 és 130/70 között, a pulzusom is hol 80 hol 60 . Rendszeresen járok orvoshoz . A kérdésem : mindig ugyan azon csoprtból ír fel a doktornő vérnyomáscsökkentöket ez ugye nem baj? Lehet hogy egy másik hatóanyagú használna?. Most fehér fagyöngy teát is iszom, de éjjel arra ébredek hogy nagyon fáj a fejem és ha megmérem a vérnyomásomat mindig magas. Mit tegyek?

16:52
jan
1
2008

dr (Kor Kontroll Tarsaság)

A magasvérnyomás-betegség sok tényező hatására jön létre, ezért a vérnyomás beállítása sok esetben nem azonnal sikerül. Nagyon fontos, hogy a háziorvos által felírt gyógyszereket az előírásoknak megfelelően pontosan szedje. Amennyiben jelentős ingadozást észlel a mért vérnyomás-értékeiben, pontosan vezessen róla naplót és azt vigye el háziorvosához, így ő is könnyebben tud gyógyszert vagy adagolást változtatni. Az is segíthet, ha megpróbálja megfigyelni, hogy milyen esetekben tapasztal kiugró értékeket (pl. valamilyen stresszhelyzethez kapcsolódva, vagy kiadósabb étkezés után). A magasvérnyomás-betegség kezelésében az életmódváltás legalább annyira fontos, mint az előírt gyógyszerek rendszeres szedése. Ehhez a helyes testsúly kialakítása, só- és zsírszegény étrend, rendszeres testmozgás, a dohányzás teljes mellőzése mindenképpen elengedhetetlen. Mindenképpen fogyasszon sok zöldséget és gyümölcsöt, és inkább a fehér húsokat (szárnyasok, halak) részesítse előnyben. Javaslom a helyes életmód kialakítását és a mért vérnyomás-értékek pontos vezetését, melyek segíteni fognak a háziorvosuknak a megfelelő gyógyszer és adagolás kialakításában.

16:43
jan
1
2008

ismeretlen

Az alacsony vérnyomás is betegség? Azzal is foglalkozni kell??B. E.

16:44
jan
1
2008

dr (Kor Kontroll Tarsaság)

Az alacsony vérnyomást nem tekintjük betegségnek, azonban a mindennapi életben kellemetlen hatásai lehetnek. Ezek közül csak az állandó fáradtságot, gyengeséget emelem ki. Érdemes odafigyelni a napi folyadékbevitel mennyiségére, javasolt naponta 1-1,5 liter tiszta vizet (szénsavmentes) fogyasztani. Érdemes odafigyelni arra is, hogy bár a kávé rövid távon növeli a vérnyomást, azonban valójában erős vízhajtó, így csökkenti a szervezet víztartalmát.

16:39
jan
1
2008

ismeretlen

Édesanyám 74 éves, és 2 hete már magas a vérnyomása: 150/70-90. A régi körzeti orvosa nyugdíjba ment, és az új felírt neki 2 féle gyógyszert esti és reggeli (gondolom nem lehet konkrét neveket mondani?). Mivel nem csökkent a vérnyomás a gyógyszer ellenére sem, Édesanyám megduplázta, de eredménytelenül. Mi a teendő? Kérem, javasoljon szakellátást. Köszönöm. Sz. E.

16:40
jan
1
2008

dr (Kor Kontroll Tarsaság)

A magasvérnyomás-betegség sok tényező hatására jön létre, ezért a vérnyomás beállítása sok esetben nem azonnal sikerül. Semmi esetre sem javasolom, hogy megduplázzák a háziorvos által felírt gyógyszer mennyiségét, ehelyett jelezzék felé a problémát. A magasvérnyomás-betegség megelőzése és kezelése terén az életmódváltás legalább annyira fontos, mint az előírt gyógyszerek rendszeres szedése. Ehhez a helyes testsúly kialakítása, só- és zsírszegény étrend, rendszeres testmozgás, a dohányzás teljes mellőzése mindenképpen elengedhetetlen. Javaslom a helyes életmód kialakítását és a mért vérnyomás-értékek pontos vezetését, melyek segíteni fognak a háziorvosuknak a megfelelő gyógyszer és adagolás kialakításában.

16:35
jan
1
2008

ismeretlen

Tisztelt Doktor Úr! Édesanyám nevében szeretném a segítségét kérni. Több gyógyszert is szed a magasvérnyomására: cardura, betaloc-zoc, stb. Elég régóta 5-6 éve szedi őket folyamatosan. Állandósult a szédülése, amelyet egyre nehezebben visel. Édesapámat októberben elveszítettük, s azóta délutánra kiemelkedően magas lett a vérnyomása az Anyukámnak, 170-200/90-110-ig terjedően. Nyilván a megrázkódtatás is közre játszik. A háziorvosunk megemelte a szedett gyógyszerek dózisát, melynek következtében egyre rosszabb lett a közérzete, és erősödött a szédülése. Ezt jeleztük az orvosának, aki visszacsökkentette az adagokat. Egyre másra írja fel a különböző gyógyszereket, némelyiknél borzasztó mellékhatások szerepelnek a leírásban. Sajnos azóta sem állt helyre az Édesanyám vérnyomása. A gyógyszerek mellett elkezdte szedni a BANO féle fokhagyma-galagonya kapszulát. Kérem mondja el a véleményét a fent leírtakról, várjuk a segítségét. Üdvözlettel Egy aggódó gyermek. A.

16:36
jan
1
2008

dr (Kor Kontroll Tarsaság)

A magasvérnyomás-betegség kialakulásában számos tényező játszik szerepet, így a vérnyomás beállítását is több minden befolyásolhatja. A gyógyszerek mellett jelentős szerepet kap az egészséges életmód megvalósítása, melybe beletartozik a helyes testsúly megtartása, a zsír- és sószegény étrend, a mindennapi testmozgás, a dohányzás és alkoholfogyasztás kerülése. A fokhagyma tartalmú étrend-kiegészítők szintén jó hatással lehetnek az erek állapotára és a vérnyomás értékére is. Az édesapja elvesztése valóban olyan stresszt jelent, mely magyarázza a kiugró értékeket. Javasolom, hogy az egészséges életmód kialakítására fordítsanak kiemelt figyelmet, amellett, hogy természetesen a háziorvosuk által előírt készítményeket pontosan beszedi az édesanyja. Addig pedig, amíg az édesanyja vérnyomása nem áll vissza a megszokott szintre, addig pontosan írják a mért értékeket és vigyék el magukkal a rendelésre. Ez segíteni fog háziorvosuknak a megfelelő gyógyszer és adagolás kialakításában.

16:29
jan
1
2008

ismeretlen

Üdvözlöm! Elrántott a kutyám sétáltatás közben, agyrázkódás volt a diagnózis, de három nap múlva CT kimutatott kis kiterjedésű agyvérzést. Valószínüleg az eséskor történt, de a János kórház stroke osztálya szerint nem. Évek óta szedek Concor5 tablettát és Isopton 120-asat (2x). Szegedi Norbert neurológusom stroke megelőző tablettát is (Tritece, 5mg, 1x) írt. A vérnyomásom a korábbi 130/75-ről 115/65-re állt be nyugalmi állapotban. Állítólag az alacsony vérnyomás is árt, ráadásul a stroke miatt az Aszpirin Protcet-tel leálltam. Mi az igazság?

16:30
jan
1
2008

dr (Kor Kontroll Tarsaság)

Az alacsony vérnyomásnak - természetesen bizonyos határok között - nincsen egészségkárosító hatása, érezhet azonban fáradékonyságot vagy aluszékonyságot, amelyek rontanak a közérzetén. Ezen megfelelő folyadékbevitellel lehet segíteni. Amennyiben úgy érzi, hogy az Ön által használt vérnyomáscsökkentő gyógyszerek túlságosan alacsony értékre vitték le a vérnyomását, akkor mindenképpen forduljon háziorvosához, és beszéljék meg a terápia változtatását. Hasznos lehet az is, ha magával viszi a vérnyomásmérőjét, és orvosa „hitelesíti” a higanyos vérnyomásmérőjével, mert a digitális készülékeknél kisebb eltérések előfordulhatnak. Javaslom továbbá azt is, hogy ne saját elhatározásából változtasson az előírt gyógyszerein, hanem minden felmerülő gondját ossza meg háziorvosával, valamint tájékoztassa a neurológusa által előírt készítményekről is.