vissza

Ne félj a ráktól!

okt
18
2008

De nem a lottón, meg a tombolán, hanem azzal, hogy odafigyelsz magadra. Kezdjük a végén. A Gyomaendrődi Közösségi Házban október 18-án tartott egészségnap zárásaként 150.000 forinttal gyarapította a Kor Kontroll Társaság a házigazda, a szegényeket támogató Templárius Alapítvány bevételét. Köszönet támogatóinknak, akik értékesnél értékesebb tombola ajándékokkal tömték meg csomagtartóinkat. A Freseniustól például plüss állatokat, férfi dzsekit, svájci bicskát, a Bausch-tól pólókat, strandtáskákat, a Pfizertől tolltartókat, a Pharma Nordtól vitaminokat, krémeket kaptunk, na és ne feledkezzünk meg a Kor Kontroll Társaság frissen megjelent DVD-jéről sem. A nyeremények láttán, olyan is volt, aki 20 tombolát vett egyszerre.

És köszönet Buczkó Imre kortárs grafikus és festőművésznek- képei Amerikai magán és közgyűjteményekben is szerepelnek- a Fekete özvegy című festmény felajánlásáért. A képre jótékonysági árverésen lehetett licitálni, a bevétel szintén a Templáriusok pénztárcáját gyarapítja. És persze a Gyomaendrődi gyerekek örömét fokozza, , hiszen pingpongasztal lesz belőle, hogy megvalósuljon a a helyi lurkók nagy álma.

9-kor egyébként már akkora volt a nyüzsgés, hogy azon gondolkoztunk, mi lesz itt tízig. Megérkeztek a kiállítók, a szűrővizsgálatokat végző orvosok, nővérek főtámogatónk az EGIS, és a többiek a 77 Elektronika, a Helpbox, az Iránytű Mérnök Iroda és az Akasha kapcsolat Központ képviselői. Ungvölgyi Jánosné, Zsuzsi a tepsiből alig kiszedett, meleg süti csodákkal várta a látogatókat.

A rákos betegek fele meggyógyul!

Az első szekció témája, a címadó sor, vagyis Nyerj életet! A hogyanról számoltak be az onkológiai és a kardiológiai szakma kiválóságai: Dr. Ottó Szabolcs és Dr. Kopper László professzorok, Dr. Kiss Róbert a Magyar Kardiológus Társaság főtitkára, Dr. Nagy Zsuzsa és Dr. Tóth János főorvosok, valamint dr. Sárosi Tamás regionális tiszti főorvos helyettes. Ki-ki saját tapasztalata alapján erősítette meg, hogy a szűréssel általában éveket és ezzel életet nyerhetünk. Évente 500 nő hal meg például Magyarországon csak méhnyak rákban, miközben egynek sem kellene, ha időben kiderülne a baj. Ehhez persze el kell menni szűrővizsgálatra Ahogyan Sárosi Tamás elmondta elég rossz a lakosság, vagyis a mi együttműködésünk az ÁNTSZ munkatársaival, hiszen a szűrővizsgálati meghívó legtöbbször a szemétkosárban landol.

Sajnos így van ez a nőknél leggyakrabban előforduló daganattal, az emlőrákkal is. Pedig a betegség annál jobban kezelhető, minél kisebb a daganat, minél korábban ismeri fel az orvos vagy a beteg. Nem véletlenül hangsúlyozták onkológusaink a beteg szerepét, hiszen nagyon fontos a mell önvizsgálata. Innen is üzenjük, hogy olvasóink bármilyen kicsi, pici csomót is találnak a mellünkben, azonnal forduljanak orvoshoz.

Szó esett arról is, hogy elképesztően keveset tudunk a rák gyógyításáról, nem tudjuk például, hogy a daganatos betegek 50 százaléka meggyógyul, hogy emlőrák műtét és kezelés után évtizedekig élhet még valaki, hogy nemcsak az elsődleges daganat, de még a májmetasztázis is eltüntethető! Utóbbi vizsgálati modelljét egyébként éppen a jelenlévő Kopper László patológus egyetemi tanár dolgozta ki. Hosszú éveken át volt a Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet igazgatója, nyílván innen merített témákat őssejtről, hullákról, az öregedés titkairól szóló Joe Kemenes néven megírt biológiai krimijeihez.

Míg a méhnyak és az emlőrák szűrés jelentőségétől nagyon helyesen hangos a média, a férfiakra, az apákra és a nagyapákra nem fordítunk elég figyelmet, elhanyagoljuk őket, pedig ahogyan Ottó Szabolcs mondta, az alattomos, sunyi, hosszú ideig tünetmentes prosztatarák veszélye ott leselkedik rájuk.

Ha valakinek nincs szerencséje, illetve hanyagolja a szűrővizsgálatot, akkor elérheti a prosztatarák, ami azért alattomos, mert sokszor a vizelési gondokat megelőzve képez különféle áttéteket a csontban, csigolyában, medencében, nyirokcsomókban. Egy jó tanács az uraknak: 50 felett keressék fel urológusukat és vizsgáltassák meg a prosztatájukat. Ugyanis a prosztatarák előfordulása az életkorral arányosan növekszik: 50 évesen 5 százalék, 80 évesen már 90 százalék az esély, hogy elér valakit.

Ne hízz el, ha nem akarsz infarktust kapni!

Nem feledkeztünk meg arról sem, hogy a halálozási listán a szív-és érrendszeri betegségek állnak első helyen, ebben pedig a stressz és az elhízás a ludas. A plusz kilókkal együtt jönnek a társadalmi beilleszkedési zavarok, az anyagcserezavarok – a jó kis metabolikus szindróma, cukorbetegséggel, magas koleszterin szinttel, magas vérnyomással – és ha nem változtatunk súlyúnkon, jön a mortalitás, vagyis a halál. Vegyék komolyan, hogy minden plusz kiló egy szög a koporsónkba.

A pódiumon ülők közül Dr. Nagy Zsuzsa, Dr. Ottó Szabolcs és Dr. Kiss Róbert volt az élő pozitív példa. Zsuzsa naponta fut, Szabolcs és Róbert odafigyel arra, hogy minél több zöldséget és minél kevesebb szénhidrátot egyen. És máris a fogyásnál tartunk, vagyis annál, hogyha valaki szeretne hosszú életű lenni a földön, és ezt a hosszú életet jól - azaz betegségek nélkül - eltölteni, akkor jól teszi, ha megpróbálja ledobálni magáról a fölösleges kilókat, hiszen egy 10 százalékos testsúly csökkenés is csodákra képes, azaz csökken a vérnyomás, csökken a koleszterin színt, és a vércukor színt is.

A jó hangulatú, derűs beszélgetést Karda Bea koncertje követte volna, ha nincs egy baleset, ami miatt lezárják a Gyomaendrődre vezető utat egy órára. Nos itt kellett rögtönöznie a Kor Kontroll Társaságnak… ebben vitte a prímet Csapó György a Budapesti Ipar Kamara alelnöke, aki kiselőadást rögtönzött arról, hogyan próbál meg egészségesen élni egy vállalkozó manapság… Bulla Bianka a rendezvény egyik háziasszonya a színpadra kérte gyógymasszőrünket. aki egy vállalkozó szellemű hölggyel látványos bemutatót rögtönzött, aminek a végére berobbant Bea….

Koncertje most is fergetegesre sikeredett, a Gyomaendrődiek alig akarták leengedni a színpadról…

Győzd le a stresszt!

Aztán jött a második szekció, vagyis a beszélgetés a stresszről. Dr Kiss Róbert kardiológus úgy döntött, hogy elveszi a műsorvezető hölgyek- Molnár Marianna és Bulla Bianka – kenyerét és ő moderálja a következő blokkot. Hogy miért? Mert a modern technológiának köszönhetően a szív és érrendszeri stressz gyorsan és könnyen mérhető egy speciális erre a célra kifejlesztett készülékkel, a Vicardióval.
Az IMI Mérnök Iroda vezetője Bényei Béla be is mutatta, olyannyira, hogy a színpadon mérte meg Kiss Róbert stressz indexét, ami kiválónak bizonyult. Egy stressz mentes kardiológus tehát biztosan él Magyarországon. A készülék segítségével a szív ingerületvezetési adataiból /EKG/ maximum öt perc alatt felszínre bukkanhatnak olyan rejtett betegségek, amelyek már rombolják ereinket, de még nem tudunk róluk. Kiderült az is, ki hogyan próbálja leküzdeni a stresszt, ami tetszik, nem tetszik mindnyájunk életébe beférkőzik. Nem véletlen, hogy a WHO szerint a stressz a legerősebb rizikó faktor, ami a XXI. században egészségünket veszélyezteti. Képesek vagyunk megbirkózni vele, csakhogy erre fordítandó energiánk véges, ezért egy idő után a szervezet kimerül, a stresszt kezelő szervünk, illetve maga a stressz kezelés folyamata összeomlik. Tehát ha testünk tartósan alarm, vagyis készültségi állapotra kényszerül, megnő a magas vérnyomás és az érszűkület kialakulásának lehetősége. Aminek nyomában sajnos ott settenkedik a stroke és szívinfarktus.

Dr. Papp Renáta az OALI képviseletében elmondta, hogy olvas, moziba jár, beszélget, nála ezek űzik el a feszültséget. Zalatnai Klári az Oszteoporózis Beteg Egyesület elnöke az úszást, a kiállítást választja, Sándor Csaba dobozi patikus pedig a fogyást. A termetes gyógyszerész több mint 70 kilót dobott le, hogy megelőzze az elhízás szövődményeit. A derűs, jó hangulatú nap tanulsága- a nélkül, hogy a spanyolviaszt felfedeztük volna- a betegségek- a rák, a szívinfarktus, a stroke- legyőzése, elkerülése nemcsak és nem elsősorban orvosi feladat. Nagyon sok múlik rajtunk, az életmódunkon, a gondolkodásunkon. Hogy mennyit mozgunk, mit eszünk és, hogy mennyire akarunk sokáig , jó egészségben élni.

Bozsán Eta

jan
1
2009

Ne félj a ráktól!

Menj el a különböző rákszűrővizsgálatokra, ellenőrizd a vérnypmásod, a koleszterin szinted, a vércukrod, hogy vedd észre időben , ha baj van. Nézzük, mennyire veszik komolyan a nyílt nap szűréseit a gyomaendrődiek.