vissza

Mozogj és számolj!

szept
18
2010

diabetesz.jpgDiabétesz nap Gyomaendrődön

 

A rendezvényre a belépés ingyenes!

 

Helyszín: Gyomaendrőd
Endrődi Közösségi Ház
Blaha Lujza u. 21.

Időpont: szeptember 18. szombat 11.00

 


Ugye ön is szeretné kicselezni a diabéteszt? Akkor éljen szlogenünk szerint! A klinikai kutatások is bizonyítják, hogy megfelelő életmód-változással (testsúly csökkentése, fizikai aktivitás növelése) a cukorbetegség kialakulásának kockázata 58%-kal csökkenthető. Már a testsúly 5-7%-os csökkentése is mérsékli a kockázatot! Az egészségesebb életmód nem csak a cukorbetegség, hanem számos más súlyos betegség, például a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának valószínűségét is csökkenti.

Rendezvényünkön felhívjuk a figyelmet arra, hogy a 2-es típusú „diabétesz-világjárvány”. Szeretné elkerülni? Lehet, hogy Ön is a rizikó csoporthoz tartozik? És ha igen, hogyan lehet kiszűrni a nagy kockázatúakat? A Nemzetközi Diabétesz Szövetség, és ennek megfelelően a Magyar Diabetes Társaság is az ún. FINDRISK kérdőívet ajánlja erre a célra. A módszert Finnországban dolgozták ki, pontosságát több felmérés is igazolta. A nagyon egyszerű kérdéseket tartalmazó kérdőív kitöltése után kapott pontszámok alapján fel lehet ismerni a veszélyeztetetteket. Ezt követően kerülhet sor az éhomi vércukorérték laboratóriumi meghatározására, a fizikális vizsgálatra, valamint más, a szív-érrendszeri betegség kialakulásának fokozottabb kockázatát jellemző paraméterek felmérésére Az egyszerű kérdések megválaszolását követően kapott pontszám alapján Ön is megtudhatja, mennyi a kockázata annak, hogy 10 éven belül cukorbetegség alakul ki Önnél. Ha a teszt alapján magas kockázati csoportba tartozik, ajánlott felkeresnie háziorvosát további vizsgálatok elvégzése céljából! Hogy ez miért fontos?

A cukorbetegség gyakran alakul ki észlelhető tünetek nélkül, a betegség fennállását csak laboratóriumi vizsgálattal lehet bizonyítani. Közismert, hogy egy „frissen felfedezett” cukorbetegség esetén a kóros anyagcsere-folyamatok már legalább öt éve fennállnak, a beteg tünet- és panaszmentes, de a magas vércukorértékek miatt megkezdődik a szövődmények- - szív és érrendszeri betegségek, diabéteszes láb stb.- kialakulása. Egyes becslések szerint Magyarországon a cukorbetegek fele nem tud betegségéről. Az Egyesült Államokból származó felmérés szerint annak a valószínűsége, hogy valakiben élete folyamán cukorbetegség alakul ki, a 2000-ben illetve az azt követő években született férfiak esetében 32,8, nők estében 38,5%, azaz közel minden harmadik ember számolhat a diabétesz valamelyik formájának kialakulásával élete során.

A gyakoribb, 2-es típusú kórformában szenvedők mintegy háromnegyede kardiovaszkuláris betegségben hal meg. A szövődmények hatékony megelőzése csak a kórkép időben történő felismerésével lehetséges, amit nehezít, hogy a megbetegedés  elsősorban az e tekintetben különösen veszélyeztetett 2-es típusú formában hosszú időn keresztül ismeretlen marad. Amikor felfedezik, már előrehaladott szövődmények állnak fenn. Megbízható adatok szerint minden ismert 2-es típusú diabeteszesre legalább még egy még felismeretlen, már cukorbetegségben megbetegedett személy jut! A cukorbetegség hazai előfordulásáról pontos adatok nem állnak rendelkezésre. Egy kérdőíves felmérés 6,00% körüli gyakoriságot talált, míg egy közelmúltban végzett nyugat-dunántúli vizsgálatsorozat ez a szám már a 10%-ot is meghaladja. Ezek a példák jól jelzik, hogy a cukorbetegség előfordulására vonatkozó akárcsak megközelítően pontos adatokkal nem rendelkezünk.

Ezért a Magyar Diabetes Társaság a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően a FINDRISK kérdőívvel, a 77 Elektronika Kft. támogatásával és a háziorvos kollégák együttműködésével egy több ezer lakosra kiterjedő kockázatszűrést végez. A felmérés akár életet is menthet, hiszen az időben alkalmazott életmódváltással a vakság az amputáció, és egyéb szörnyűségek elkerülhetők. Erről is beszámolunk rendezvényünkön, ahol lesz Karda Bea, koncert, sok-sok szűrővizsgálat és tombola. A meghívott orvosok pedig szívesen adnak tanácsot az érdeklődőknek.

Program

11.00-11.10 Megnyitó és köszöntők

Várfi András Gyomaendrőd polgármestere
B. Király Györgyi a Kor Kontroll Társaság elnöke
Dr. Winkler Gábor professzor a Magyar Diabetes Társaság elnöke

11.10- 13.00 Beszéljünk róla! /a diabétesz típusai, összefüggése más betegségekkel/

Dr. Winkler Gábor professzor a Magyar Diabetes Társaság elnöke, Dr. Balogh Sándor az OALI főigazgatója, Dr. Hargittai Mária prevenciós szakember, Dr. Zettwitz Sándor a 77 Elektronika Kft ügyvezetője, Dr. Mucsi Gyula az ÁNTSZ regionális tisztiorvosa
A beszélgetés második fele interaktív a nézők bevonásával
Moderátor: B. Király Györgyi

12.50-13.50 Mozogj és számolj!

Dr. Borbényi Erika az Ornish Program egyik vezetője, Schmidt Judit dietetikus, Dr. Torma Éva háziorvos és Gellainé Turboly Zsuzsanna a helyi cukorbeteg Klub vezetője
Szakemberek segítenek glikaemiás indexet számolni és mozogni
Moderátor: Bulla Bianka

14.50-15.50 Karda Bea koncertje

Moderátor: Bulla Bianka

15.50-16.20 Tombola sorsolás

A nyereményből befolyt összegből a település fiataljai sporteszközt kapnak
Moderátor :Bulla Bianka

 

Közben szűrővizsgálatok:

Stressz mérés
Vércukor mérés
Vérnyomás mérés
Testzsír mérés

Támogatók:

OALI
EGIS
77 Elektronika

okt
7
2010

Diabétesz nap Gyomaendrődön

Szeretné tudni, hogy Ön is a rizikócsoporthoz tartozik-e? A Nemzetközi Diabétesz Szövetség, és ennek megfelelően a Magyar Diabetes Társaság is az ún. FINDRISK kérdőívet ajánlja erre a célra. A módszert Finnországban dolgozták ki, pontosságát több felmérés is igazolta.

Partnereink