vissza

Diabétesz nap Gyomaendrődön

okt
7
2010

Szeretné tudni, hogy Ön is a rizikócsoporthoz tartozik-e? A Nemzetközi Diabétesz Szövetség, és ennek megfelelően a Magyar Diabetes Társaság is az ún. FINDRISK kérdőívet ajánlja erre a célra. A módszert Finnországban dolgozták ki, pontosságát több felmérés is igazolta. A nagyon egyszerű kérdéseket tartalmazó kérdőív kitöltése után kapott pontszámok alapján fel lehet ismerni a veszélyeztetetteket. Ezt követően kerülhet sor az éhomi vércukorérték laboratóriumi meghatározására, a fizikális vizsgálatra, valamint más, a szív-érrendszeri betegség kialakulásának fokozottabb kockázatát jellemző paraméterek felmérésére. Az egyszerű kérdések megválaszolását követően kapott pontszám alapján Ön is megtudhatja, mennyi a kockázata annak, hogy 10 éven belül cukorbetegség alakul ki Önnél

 A cukorbetegség hazai előfordulásáról pontos adatok nem állnak rendelkezésre. Egy kérdőíves felmérés 6,00% körüli gyakoriságot talált, míg egy közelmúltban végzett nyugat-dunántúli vizsgálatsorozat ez a szám már a 10%-ot is meghaladja. Ezek a példák jól jelzik, hogy a cukorbetegség előfordulására vonatkozó akárcsak megközelítően pontos adatokkal nem rendelkezünk.
Ezért a Magyar Diabetes Társaság a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően a FINDRISK kérdőívvel, a 77 Elektronika Kft. támogatásával és a háziorvos kollégák együttműködésével egy több ezer lakosra kiterjedő kockázatszűrést végez. A felmérés akár életet is menthet, hiszen az időben alkalmazott életmódváltással a vakság az amputáció, és egyéb szörnyűségek elkerülhetők.

Erről és még sok más, a cukorbetegség tárgykörébe tartozó kérdéssel és természetesen a rájuk adandó válaszokkal foglalkozik adásunk.

 • Adás:
  • Hálózat televízió, 2010.október 7. (csötörtök) 17:00 óra.
 • Ismétlések:
  • 2010.október      8. (péntek)  13:30 óra
  • 2010. október   11. (hétfő)        7:00 óra
  • 2010. október   12. (kedd)        7:30 óra
  • 2010. október   13. (szerda)  14:00 óra
szept
18
2010

Mozogj és számolj!

Diabétesz nap Gyomaendrődön, Endrődi Közösségi Ház Blaha Lujza u. 21. // Időpont: 2010. szeptember 18. szombat 11.00