Témakörök

Pszichofittnesz, kacagás, kocogás, érintés.

Kérdezze társaságunk vezetőit, orvosait a Facebookon!

Ugyan mit is jelenthet ez az idegen szó? Profán megfogalmazással lelkigyakorlatnak is fordíthatnánk, de inkább azt jelenti, hogy a lelkünket sem árt frissen-fitten tartani, hiszen csak így vagyunk képesek legyőzni  a stresszt.  Miként védjük ki a lelki támadásokat, hogyan kíséreljük meg a jó kedélyt beengedni az életünkbe? Például simogassuk meg egymást.  Mert ahogyan Móricz Zsigmond mondja: „akit nem simogatnak eleget, annak kiszárad a lelke.” És persze nemcsak a simogatás, a kacagás és a kocogás is endorfint termel.

16:47
jan
1
2008

ismeretlen

Tisztelt Doktor Úr! Először is szeretnék köszönetet mondani ezért a fantasztikus lehetőségért, hogy törődnek az öregedő korosztállyal. Én idén márc.-ban hagytam abba a munkát, és keresem a lehetőségeket, hogy minél kevesebb stresszel, lehetőleg vidáman próbáljuk megélni hátrlévő időnket. Nagyon nehéz házasságban élek. Rendszeresen járok pszichológushoz, aki nagyon sokat segített életem alakításában. Férjem munkamániás, nehéz ember. Most fejezi be a munkát karácsonykor. Rettenetesen befelé fordult ember. Ha találok is olyan dolgot, amit mindketten szívesen csinálunk, arra nem hajlandó. A mások véleménye számít. Ugyanakkor nekem is próbál megfelelni, de rettenetes nehéz a merevségén túl tenni magam. Nem tudunk beszélgetni, alig voltunk együtt az utóbbi időben. Olyan számomra, mint egy idegen, akivel egy fedél alatt lakom közel 30 éve. Nem tudom elérni, hogy törődjön az egészségével. Képtelen felfogni, hogy az evés-iváson kívűl, valamint a saját feje szerint hasznos munkán kívűl más dolog is kell egy kapcsolathoz, összetartozáshoz. Én naponta kb. 50 percet gyógytornázom magnóra. Lehetőleg sétálok egyet. Zene rajongó vagyok, és kirándulni is szeretek, bár ezt nagyban korlátozza, hogy erős refluxos, IBS-es, pacemakerrel élő ember vagyok. Nagyon szeretnék körtáncra járni rendszeresen, mert az a léleknek, a testnek egyaránt gyönyörűség. Ritka alkalommal van ilyen lehetőség, jó lenne többször nem esti órákban! Mióta nem dolgozom, azóta foglalkozom a számítógéppel, és óriási öröm számomra, hogy kissé kinyílt a világ. Így tettem szert erre a lehetőségre is. Mivel nagyon sokáig férjem családjával voltam kapcsolatban, így baráti köröm nagyon kicsi, és idős korú. Van egy 35 éves fiam, akivel jól megértjük egymást. Sajnos ő is egyedül van. Hetente egyszer el szokott jönni, és jót beszélgetünk. Én szeretnék nyítni a világ felé, ehhez kérem a segítségét. Tisztelettel: B. V. Éva

16:48
jan
1
2008

dr (Kor Kontroll Tarsaság)

Nagyon dicséretre méltó, hogy milyen egészséges életmódot folytat. Csak gratulálni tudok hozzá, és kívánom, hogy a továbbiakban is tartsa meg életmódját. A férjével kapcsolatban kicsit legyen elfogadóbb, türelmesebb, most a nyugdíjhoz közeledve nagy változás alatt áll az élete. Ha látja Önön, hogy kivirult és ragyog az új, nyitott életformájától, akkor magától fogja átvenni az egészséges életmódhoz szükséges változtatásokat.

Partnereink