Témakörök

Ön hány órát alszik?

Kérdezze társaságunk vezetőit, orvosait a Facebookon!

Kleitman orosz alváskutató önmagán kísérletezve 180 órás ébrenlét után jutott arra a következtetésre, hogy a kínzás egyik leghatékonyabb módja, ha nem engedik aludni az embert. A 20. századi történelem megannyi eseményét ismerve tudjuk, hogy a kihallgató tisztek és hű alattvalóik a kihallgatások során mindig éltek is – sőt vissza is éltek – ezzel a módszerrel. Aludni tehát kell, és az sem mindegy hogyan. Meg az sem , hogy mennyit. Elég-e egy felnőtt embernek 4-5 óra alvás,  hiszen Edison a feltaláló is ennyit szánt önmaga regenerálódására.. És ön?

16:45
jan
1
2008

ismeretlen

Este 8-9 órakor már igénylem az alvást, ezért gyakran éjjel 1 és fél négy között nem alszom. Az az érzésem, hogy egy rövid délutáni alvás segítene, de mivel dolgozom, arra nincs módom. Mit tehetek? B. A.

16:46
jan
1
2008

dr (Kor Kontroll Tarsaság)

A megfelelő éjszakai pihenés feltétele a nappali jó közérzetben és hatékonyan végzett munkának és kikapcsolódásnak. Ehhez a helyes életmód kialakítása a legmegfelelőbb. Az Ön esetében a legfontosabb a rendszeres, és lehetőleg friss levegőn végzett testmozgás (pl. séta), a délutáni időszakban a kávéfogyasztás teljes mellőzése, és a kalóriában szegény vacsora fogyasztása. Amennyiben súlyfelesleggel rendelkezik, úgy azt is javasolt megszűntetni. A nyugodt éjszakai pihenést a megfelelő keménységű ágy és a lefekvés előtt alaposan kiszellőztetett hálószoba is elősegíti.

16:37
jan
1
2008

ismeretlen

Kedves Doktor Úr ! 52 éves vagyok és most egy ideje ,hogy a bal csípömre fekszem fáj. Sokáig nem tudok aludni az oldalamon. Elfordulok a jobb felemre ott meg a vállam fáj. Már mágneses ágyalátétet is vettem,de sok változást nem érzek. Fiatal koromban sosem ébredtem meg éjszaka most viszont 3-szor is megébredek és forgolódom. Ülő munkát végzek mikor felállok néha alig tudok rendesen menni. Szinte bekell járatnom magam mert húzom a bal lábamat.Ez nem is annyira vészes csak ha valaki utánam néz az jól látja ,hogy húzom a lábam. Szeretném kérdezni ,hogy mitől van ez és mit tehetnék ellene. Szeretném ha az email címemre válaszolna. Előre is köszönöm: Tisztelettel: Kné

16:38
jan
1
2008

dr (Kor Kontroll Tarsaság)

Az izületi fájdalmakat számos megbetegedés okozhatja. Lehet egyszerűen izületi kopás, de fertőző betegség vagy autoimmun megbetegedés is. Éppen ezért mindenképpen orvosi konzultáció indokolt, javaslom, hogy keresse fel háziorvosát, aki szükséges esetben a megfelelő szakrendelésre is ad beutalót Önnek további kivizsgálásra. Fontos azonban azt is tudni, hogy a megnövekedett testsúly kifejezett terhelést jelent az izületek számára, ezért ha ilyen problémája van, a kivizsgálás mellett a diéta haladéktalan megkezdése is fontos szempont.

16:33
jan
1
2008

ismeretlen

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném megkérdezni, hogy az alváslaboratóriumi alvásvizsgálatra hol lehet jelentkezni. (Cím, telefonszám) Kell-e beutalót kérni a háziorvostól. Köszönöm a segítséget.

16:34
jan
1
2008

dr (Kor Kontroll Tarsaság)

Az Alvásdiagnosztikai és Terápiás Centrum elérhetőségei a következők:

Cím: 1134 Budapest Róbert Károly krt.44. IV. épület
Telefon: 06-1-2121-846; 06-1-4570-980
Fax: 06-1-4570-981
E-mail: alvas@t-online.hu

A fent említett elérhetőségeken megtalál minket.
Érdeklődését köszönve, tisztelettel:

Talán László

16:27
jan
1
2008

ismeretlen

Vannak-e Magyarországon , diszkrét és magas színvonalú alvásvizsgálatok, ahol nem kell sorban állni és elkerülhető a tömeg? Ahol az egyébként intimnek tekinthető bennfekvéses alvásvizsgálatra diszkréten, másoktól elkülönülve kerülhet sor?

16:28
jan
1
2008

dr (Kor Kontroll Tarsaság)

A magyarországi alvásdiagnosztikai intézetek egy része rendelkezik a Magyar Alvástársaság és az Európai Alvástársaságok nemzetközi követelményei alapján vizsgált minősítéssel. Ezt azt is jelenti, hogy a ma még nem nagy számú hazai intézmények magas színvonalon működnek. Közülük a kérdező által diszkrét és nem tömeges ellátásra azokban az intézményekben számíthat, ahol egyszemélyes (egy szobában egy beteg) és azonnali (nem várólistás) a szolgáltatás. A SomnoCenter intézményeiben nincs várólista, (Budapesten és Szegeden) szállodai körülmények között kerül sor az ellátásra és az éjszakai poliszomnográfiás vizsgálatra. Diszkrécióra, ahogy a többi egészségügyi intézményben is, feltétlen számíthat a beteg. Akárcsak a magas színvonalú orvosi szolgáltatásra. Ha valakinek alvásproblémái vannak, ne halogssa szakember felkeresését. Súlyos gondokat előzhet meg, életvitele javulhat életminősége változik, ha diagnosztizáltatja alvásproblémáit és ezek alapján megoldást találnak a betegségére.

Partnereink