Témakörök

Mit tegyen( egyen) a cukorbeteg?

Kérdezze társaságunk vezetőit, orvosait a Facebookon!

Az 1-es típusú diabéteszre jellemző a tünetek gyors megjelenése,  a megnövekedett vizeletmennyiség, állandó szomjúságérzet, fokozott étvágy ellenére bekövetkező súlyvesztés,  a cukor megjelenése a vizeletben, illetve kóma kialakulása.  Ezzel szemben  a 2-es típusú diabetesz/  inkább a felnöttekre jellemző/ diagnózisában kevés segítséget nyújtanak a jellegzetes tünetek, mivel ezek teljesen hiányozhatnak , illetve  gyakori, hogy szűrővizsgálat, vagy más okból végzett kivizsgálás deríti ki a betegséget.

00:09
jún
16
2012

Anni

Tisztelt Kor Kontroll Társaság!

Egy éve különböző időpontokban két alkalommal is megmérettük, s normális ( 5,9) volt a vércukorértékem, most pedig éhgyomorra 7,2 lett.  Igaz, egyszer ellenőriztettük eddig csupán. Tudok-e a súlycsökkentéssel és visszafogott ( diétás) étkezéssel segíteni ezen, tehát visszaáll-e a szervezetem a normál cukorértékre? 55 éves nő vagyok, kb. 25 kiló pluszsúlyom van, meglehetősen stresszes a munkám, de amíg lehet, nem szeretnék kémiai szerekhez folyamodni.

Tisztelettel kérem szíves tanácsukat. Köszönöm!

 

12:13
aug
7
2012

B. Király Györgyi (Kor Kontroll Tarsaság)

Kedves Anni!

Egészséges  életmóddal- az étkezésben szénhidrátok és zsírok jelentős csökkentése,  zöldségek mennyiségének emelése-  havi 2 kg. fogyás elérhető.
 Ha még egy kicsit mozog is/ nap fél óra séta, úszás, kocogás,  kerékpározás/ szobabicikli is jöhet /
kb. 3 - 4 hónap alatt rendeződik az anyagcseréje.
 Ne feledkezzen meg arról, hogy  havonta vércukor kontroll szükséges. Ha nem sikerül, feltétlen keresse meg kezelőorvosát.

Üdvözli:
B. Király Györgyi

16:31
jan
1
2008

ismeretlen

Fogynom kell, de nem megy.II.tipusu diabéteszes vagyok. Gyógyszereim: Merkformin 500 3x NovoNorm 1/4, 3x. Az értékeim jók, étkezés után 6,5. Tartom a diétát, 110 gr szénhidrát, 30,40,40. Zsirosat nem eszem. Kórházban 5,6 kg sulyveszésem volt, mióta hazajöttem, 1 hét mulva 1,5 kg +. Egyszerüen érthetetlen, talán vizvisszatartás? Hetente egyszer javallt vizhajtó. Mit tegyek?Cs. M.

16:32
jan
1
2008

dr (Kor Kontroll Tarsaság)

Cukorbetegség esetén nagyon fontos a diéta mellett a rendszeres testmozgás beiktatása. Ez lehet a kerti munka vagy minden napos hosszú séta is. A testsúly változását hosszabb távon lehet értékelni, 1-1,5 kg növekedés vagy csökkenés még nem jelentős. Érdemes azonban odafigyelni arra, ugyanolyan szigorúan be kell tartani a diétát, mint azt a kórházban tette. Ha azonban estére megdagadnak a lábai, vagy az éjszaka folyamán is van vizelete, akár többször fel kell kelnie, akkor mindenképpen forduljon kezelőorvosához, mert ebben az esetben a vízvisszatartás felelős a súlygyarapodásért.

16:19
jan
1
2008

ismeretlen

Hogy létezik, hogy ha diétázom akkor is "magas" a reggeli cukorértékem . Általában 7-8 körül van. Mit tegyek h. ez kevesebb legyen. Diabetes II. ben vagyok. Tabletta: Merkformin, Glukobay.

16:20
jan
1
2008

dr (Kor Kontroll Tarsaság)

A reggeli vércukorérték pontosítandó. Mást jelent, ha éhgyomorra, mást, ha reggeli után 1,5-2 órával vett vér értékét értjük alatta. Feltételezhetően az előbbiről, azaz az éhomi vércukorszintről lehet szó. Nos, ez cukorbetegségre utal, akár 7, akár 8 mmol/l körüli az érték. Az állapot kivizsgálást, az anyagcsere kezelésének beállítását igényli, nem biztos, hogy csak a "diéta" elegendő, s az étrendet is pontosan meg kell határozni. Természetesen nem csak a reggel, hanem az egész nap fogyasztandó szénhidrát mennyiségét. Ha a kérdező súlytöbblettel rendelkezik, a súlyleadás ütemét is meg kell tervezni, az étrend energiatartalmának meghatározásával. Az orvosi étrendi kezelés (amit ma a diéta kifejezés helyett használunk) persze, önmagában nem elegendő. Elengedhetetlen a napi rendszerességű, alkalmanként leaklább 30 percen át, vagy kiizzadásig folytatott fizikai aktivitás. A kivizsgálás, kezelés megtervezése érdekében forduljon a kérdező háiorvosához, vagy diabetes szakrendeléshez.