vissza

Hírlevél 2012. november 27.

Részletekért kattintson a címre, vagy keresse fel a www.korkontrolltarsasag.hu oldalt.

Várjuk Pénteken!

A Kor Kontroll Társaság és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet nyílt napja 2012. november 30-án pénteken 10 órától

A belépés ingyenes!

Helyszín: Aesculap Akadémia1115 Budapest Halmi u 20-22.

Tudta, hogy feleannyi beteg hal meg infarktusban Magyarországon, mint tíz évvel ezelőtt? Ráadásul a várható élettartam meghosszabbodott 5 esztendővel! Ebből több mint két és fél évet a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében elért színvonalnak köszönhetünk. 

A gyógyszeres és egyéb terápiákban elért eredményekről számolnak be nyílt napunkon a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet kiváló orvosai és nővérei.

 

Már csak 4 napja van!

Eddigi szívhez szóló, sokszor életmentésről, újjászületésről szóló történeteiket köszönjük. Egyben kérjük, hogy ha még van egy története, küldje el nekünk, hiszen még négy napig jelölheti háziorvosát, ugyanis 2012. november 30-án lezárul az Országos Alapellátási Intézet által harmadszor meghirdetett „Az év praxisa a Kárpát medencében” pályázat beküldési határideje. A mostanáig beérkezett érvényes ajánlások egyharmada határon túli/ Erdély, Szerbia, Felvidék/ kétharmada hazai, Pécstől Salgótarjánon át Baktalórántházáig számos fővárosi és vidéki történet érkezett. A legfiatalabb ajánló a 13 éves Kitty, a legtöbb ajánlást - 18 történet! – egy baktalórántházi orvos kapta.
A betegek háziorvosaik türelmét, empátiáját, gyors és pontos diagnózisát, szakértelmét, pszichológusi szerepét, vagyis a lelki támasz nyújtását emelik ki. Nem egy háziorvos rendelési idő után is rendelkezésre áll, a legelhivatottabbak pedig meglátogatják betegeiket a kórházban, vagy éppen otthon: hívás nélkül is. A beteg számára fontos, ha orvosának vannak érzelmei, empátiája, nem hiánycikk nála a jó szó, a mosoly, és használja az alternatív gyógymódokat is. A hétköznapi történetek főhőse az orvos, olykor kerékpáron jelenik meg, máskor pizsamában, köntösben rohan, ha éjszaka hívják, rendszeresen szervez szűrővizsgálatot, és akad, aki a beteg helyett még a gyógyszert is kifizeti.

Van egy receptje?

Ahogyan már olvashatták receptversenyt írt ki a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság valamint a Kor Kontroll Társaság. Receptversenyünk a testsúlyukat megőrzőknek, fogyni vágyóknak és túlsúlyos cukorbetegeknek szól. Jeles alkalom lehet mindenkinek a számára, aki szívesen süt - főz, ugyanis az Önök segítségével keressük Magyarország legegészségesebb, és egyben legfinomabb ételeit! Pályázati kiírásunkat az „ Elstartolt a receptverseny „ című cikkben itt a portálon olvashatják. Címünk: receptverseny@korkontrolltarsasag.hu

A Springmed Kiadó Igazgatója, dr. Böszörményi Nagy Klára szintén a zsűri tagja. Sőt, a nyertesek a kiadó könyveit is megkapják jutalomként.
A Recept-verseny kapcsán arra kérdésre, hogy mikor érzi majd a pályázat eredményességét, a következőket válaszolta:

- Természetesen akkor, ha beérkeznek receptek a pályázati kiírásnak megfelelő módon, vagyis hétköznapokra való, egészséges, és ízletes recepteket olvashatunk, amelyből a kreativitás, és az egyedi alkotókedv is sugárzik.

- Mit gondol, hány embert sikerül megszólítani?

 

A kövérség daganatot okozhat?

Magyarország lakosságának körülbelül 60%-a túlsúlyos, kövér. A magyar hölgyek a legutóbbi felmérés szerint az első helyen állnak az EU-ban, ami a túlsúlyt illeti.

- A túlsúlyos női populációban elsősorban vérzési rendellenességek fordulnak elő sokkal gyakrabban, a fertilis korú nőknél a PCO szindróma és a meddőség, a későbbiekben pedig a rosszindulatú daganatok, méhtest, petefészek, emlő, vastagbél tumor a jellemző- sorolta Barna Péter nőgyógyász a Szent Imre Oktató Kórházból a MOMOT októberi kongresszusán. Aztán kitért arra, hogy mitől alakulnak ki idősebb túlsúlyos nőkben rosszindulatú daganatok? Egyrészt a zsírszövetben termelődő, illetve átalakuló hormonok miatt. Az aromatázok ugyanis a koleszterint a zsírszövetben ösztrogénné, illetve ösztrogénszármazékká alakítják. Az ösztrogének relatív túlsúlya, progeszteron egyensúly nélkül, sok esetben karcinóma kialakulásához vezet. Az empíria azt igazolja, hogy ha egy beteg obez/ elhízott/ hipertóniás, diabéteszes és még dohányzik is, akkor az endometrium-karcinóma előfordulása hatalmas mértékben nő.

A nemzetközi tanulmányok azt igazolják, hogy amennyiben egy műtét előkészítése kapcsán a beteg testsúlyát sikerül 10%-kal csökkenteni, akkor a műtéti kockázat kb. 50%-kal csökkenthető.

 

A pánikbetegség és ikertestvére…

Gábor S. Pál pszichiáter és zeneszerző, mint általában- Lillafüreden egy szakmai konferencián – most is lenyűgözte hallgatóságát. Ha az ember őt figyeli, arra gondol, hogy az összes karmester és zongoraművész - most kevéssé volt szó más művészeti ágak képviselőiről- mentálisan sérült, mondhatnám pszichiátriai eset, mert a depresszió mellett minimum szociális fóbiája, kényszerbetegsége, bipolaritása van. 
A sort Goethe-vel kezdi. Nemcsak író és költő, ahogyan általában nyilvántartjuk, hiszen 43 kötetes az életműve, 13 kötetre rúg tudományos munkássága : színelmélet, növénytan, kristálytan ráadásul saját rajzaival. Newtonnal szemben áll, szidja is, határozottan állítja, hogy csak 3 szín létezik: a sötét, a homály és a világosság. Az egeri hóhérral barátkozik, aki egy kristálygyűjtemény birtokosa. Ebből kényszeresen el-elcsen egyet-egyet, hasonlóan gondolkodván, mint Rousseau - „ha látom inkább elveszem, mint kérem.” Szociális fóbia jellemzi: munkások előtti beszédét rosszullét miatt nem volt képes elmondani. Pánikrohama során saját magát látta szembe lovagolni (deperszonalizáció). Agorafóbiáját „ingerkitételes” módon próbálja gyógyítani a székesegyház tornyához köti ki magát. És még hipomániája is van: Schiller halála után gyakori vendég az özvegynél, indokolatlanul vidám, nevetgél. Egyik legismertebb verse „ A vándor éji dala”,melynek számos magyar műfordítója akadt, mondhatni legnagyobbjaink.

 

Az adatvédelemről:
Az Kor Kontroll Társaság tiszteletben tartja és biztonsággal őrzi az Ön személyes adatait, csak saját híreinek elküldésekor használja fel, harmadik személynek nem adja át. Ezt a hírlevelet a Kor Kontroll Társaság kézbesítette. Amennyiben a jövőben nem kívánja igénybe venni ezt a szolgáltatásunkat, kérjük, hogy a hírlevél alján található gomb segítségével iratkozzon le, vagy küldjön válaszlevelet "Leiratkozás" tárggyal.

 Kor Kontroll Társaság