vissza

Hírlevél 2012. november 15.

Részletekért kattintson a címre, vagy keresse fel a www.korkontrolltarsasag.hu oldalt.

Várjuk nyílt napunkra! BETEG SZÍVEK MEGMENTŐI

A Kor Kontroll Társaság és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet nyílt napja 2012. november 30-án pénteken 10 órától

A belépés ingyenes!

Helyszín: Aesculap Akadémia1115 Budapest Halmi u 20-22.

Tudta, hogy feleannyi beteg hal meg infarktusban Magyarországon, mint tíz évvel ezelőtt? Ráadásul a várható élettartam meghosszabbodott 5 esztendővel! Ebből több mint két és fél évet a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében elért színvonalnak köszönhetünk. 
A gyógyszeres és egyéb terápiákban elért eredményekről számolnak be nyílt napunkon a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet kiváló orvosai és nővérei.
Olyan ígéretes új módszerekről, mint például a katéteres úton elhelyezhető billentyű, a percutan aorta billentyű beültetés, amelynek segítségével főleg idős betegeknél, szívműtét nélkül lehet a meszes aortabillentyű cseréjét elvégezni.
Elmondjuk, hogy a magyar szívtranszplantáció új lendületet kapott, hiszen az Eurotransplanthoz történő csatlakozással a kritikus állapotban lévő betegek hamarabb juthatnak új szívhez. A gazdag programban bemutatkozik a Gyermekszív Központ is, ahol májusban bravúros szívátültetést hajtottak végre Magyarország legfiatalabb betegén, egy három hónapos csecsemőn. A műtét „eseménytelenül”, vagyis komplikáció nélkül zajlott le, a jól összehangolt munka és jól bejáratott csapat profizmusának következtében.

Ha kíváncsi rá, hogy vannak a felnőtt újszívesek: erre a kérdésre is választ kaphat, hiszen ők is ott lesznek a nyílt napon.

 

Ne félj tőle, kergesd el a rákot!

Nem véletlenül adta ezt a címet az Országos Onkológiai Intézet és a Kor Kontroll Társaság október 26-i beteg edukációs nyílt napjának. Arra utalva, hogy számos újdonság: technika, eszköz, diagnosztika és terápia lelhető fel az intézet falai között, melyek segítségével egyre több daganatos beteg léphet ki gyógyultan az intézet kapuján.
Dr. Gödény Mária radiológus professzor, a Magyar Onkológusok Társaságának elnöke elmondta: arra a legbüszkébb, hogy az intézet falai között sok szakma fog össze a betegek mosolyáért, és ennek a multidiszciplinaritásnak részese a klinikai onkológus, a radiológus, a sebész, a patológus, a sugárterapeuta, vagy éppen a pszichológus is. Az onkológiai ellátást ugyanis nem egy orvos viszi sikerre, hanem az olyan jól szervezett intézmények, ahol az orvosok képesek az együttműködésre. „Ebben rejlik a mi intézetünk ereje.”

Még két hétig szavazhat háziorvosára!

Ha van egy története, még két hétig szavazhat kedvenc háziorvosára! Finiséhez érkezett „Az év praxisa a Kárpát medencében„ pályázat. A szervezők és a zsűri kérnek mindenkit, - pácienst, az önkormányzatokat, tisztiorvosi szolgálatokat, civil szervezeteket, kórházi osztályokat, szakorvosokat , ajánlják kedvenc háziorvosukat a díjra.

Az eddig beérkezett érvényes ajánlások egyharmada határon túli/ Erdély, Szerbia, Felvidék/ kétharmada hazai, Pécstől Salgótarjánon át Baktalórántházáig számos fővárosi vidéki történet érkezett. A legfiatalabb ajánló a 13 éves Kitty, a legtöbb ajánlást-10- egy budapesti doktornő kapta.

Az ajánlásokból kiderül, hogy a páciens számára a legfontosabb a felkészültség, a naprakészség, ha valaki kitűnő diagnoszta, vannak érzelmei, empátiája, használja az alternatív gyógymódokat, és- talán ez a legjellemzőbb- nemcsak a testet, a lelket is gyógyítja. A hétköznapi történetek főhőse az orvos, olykor kerékpáron jelenik meg, máskor pizsamában, köntösben rohan., ha éjszaka hívják, rendszeresen szervez szűrővizsgálatot, és aki, a beteg helyett kifizeti a gyógyszert..
Eddigi tapasztalataink szerint a kiírásnak megfelelő ajánlások mellett, számos hibás pályázat egészen pontosan 79 érkezett. Tipikus hiba, hogy nincs történet, csak a  beküldő e-mail  címe,  név nélkül, vagy, hogy egyetlen szó sem szól az orvosról, praxisáról, az ajánló csak az orvos nevét írja le. Ezek a pályázatok sajnos érvénytelenek. Kérjük portálunk olvasóit és a pályázókat, olvassák el figyelmesen a pályázati kiírást, az év praxisa portálján!

Ízelítő történeteinkből:

Bókon Sándorné írja Sopronból:

„Fiamat, Andrást, nyolcadikos korában műtötték mellkasával - egy lemezt helyeztek be.  A hirtelen növés miatt tölcsérmell alakult ki. Szombathelyen sok komplikáció (majdnem elvesztettük) után, egy év múlva úgy nézett ki, helyre jön, mikor hirtelen probléma lépett fel. Mellkasából dőlt a genny. Felhívtam Szombathelyt, hogy vinném azonnal, de közölték, hogy nem tudnak fogadni. Felhívtam Drávai doktor urat a mobilján, s elirányított a Budapesti Bókay utcai Gyermek Klinikára. Telefonos egyeztetés után  azonnal a rendelőbe mentem, ahol már várt a kész orvosi beutaló. Gyermekemet a gyermeksebészeten egy hét alatt rendbe hozták. Azóta a fiam egészséges, idén az asztrofizikai-csillagászati vetélkedőn egy nemzetközi versenyen képviselte hazánkat. Kitűnő érettségi eredményével elkezdte a szegedi egyetem fizika szakát. „

 

Küldj receptet!

2012. november 14., szerda

Január 25-ig várjuk olvasóink receptjeit, hiszen addig tart a MOMOT- tal közösen kiírt receptversenyünk. Dr. Bedros J Róbert a Szent Imre Oktató Kórház főigazgatója és egyben a MOMOT elnöke. Ha valaki nem tudná, a rövidítés Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaságot jelent. Mivel nagyon szívén viseli az egészséges életmód minél szélesebb körben való terjesztését, így elvállalta, az országos receptverseny zsűrijének elnöki posztját is.

- Ez végre egy női projekt. Ön is úgy gondolja, hogy főleg a nők ragadnak fakanalat?

- Ha a hagyományos szereposztásból indulok ki – miszerint az asszonynak a konyhában a helye –, akkor igen, alapvetően azt gondolom, hogy főleg a nőknek jut majd nagyobb szerep ebben a receptversenyben. Azonban ha a modern kori társadalmi változások szempontjából közelítem meg a kérdést – azokat véve alapul –, biztos vagyok abban, hogy a vállalkozó szellemű és a kihívást kedvelő férfiak is képviseltetik majd magukat.

- Elég kreatívnak kell majd a pályázóknak lenniük!

- Tapasztalataim alapján egy receptverseny mindig sikeres és eredményes, hiszen mi magyarok a konyhában is nagyon kreatívak vagyunk. A magyar nemzeti ételek világszerte ismertek és sokféleképpen elkészíthetőek, így véleményem szerint a magyaros konyha kedvelőinek nem kell feltétlenül lemondaniuk a megszokott ízeikről, amikor diétázni kezdenek. A kulcsot én a megfelelő minőségű alapanyagok összeállításában és az ételek elkészítési módjának a megváltoztatásában látom. Ezt nem csak én látom így, hanem számtalan ezzel a témával foglalkozó szakembernek is hasonló a véleménye. Az általam alapított Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság honlapja is lehetőséget nyújt arra, hogy az olvasók beküldjék saját fejlesztésű receptjeiket, amelyeket a diétázóknak ajánlanak. A beküldött recepteket jómagam és a velem együtt dolgozó szakemberek áttekintik és az arra érdemeseket közzé tesszük a honlap megfelelő rovatában.

- Mit gondol, hány embert sikerül megszólítani?

 

Megmenthetem a bátyámat???

2012. október 29., hétfő

Hetek óta sopánkodok a testvérem betegágyánál. Az intenzív osztályon van már több hete, remek orvosok és ápolók őrzik. Valami mégis hiányzik ahhoz, hogy végre talpra álljon.
Aztán egy este elmentem a Kor Kontroll Társaság és a BKIK közös klubestjére, ahol Dr. Robert Lyons a Kaqun rendszer képviselője és dr. Kulin Sándor nőgyógyász elkezdtek beszélni. Nem előadást tartottak, nem szónoki magasságokból kellet kihámozni a lényeget. Értette őket minden ember fia. Olyasmikről beszélgettek, amit nem tegnap, hanem hosszú évekkel ezelőtt vezettek be.
Lyons doktor életútja is megér egy misét: Kung-fu világbajnok volt, majd Kínában elvégezte a kínai orvoslás egyetemét, Los Angelesben ezt kiegészítette az általános orvosi karral. A „víz”, melyet hazahozott 2006-ban már Amerikában aranyérmet nyert.
B. Király Györgyi moderátorként azzal kezdte, hogy két olyan orvossal beszélget, akik mindketten a nyugati medicina eszköztárát próbálják szélesíteni, mondhatni paradigmaváltó gondolkodásmód mentén. Hiszen nem kemikáliákkal és szikével avatkoznak be az emberi szervezet biológiájába, hanem segítséget próbálnak adni szervezetnek az öngyógyuláshoz.” Van és lehet helye az alternatív medicinának, ha a szakma szabályai szerint működik. Kezdjük a vízzel, ami ugye nem gyógyít, de mégis.

 

Az adatvédelemről:
Az Kor Kontroll Társaság tiszteletben tartja és biztonsággal őrzi az Ön személyes adatait, csak saját híreinek elküldésekor használja fel, harmadik személynek nem adja át. Ezt a hírlevelet a Kor Kontroll Társaság kézbesítette. Amennyiben a jövőben nem kívánja igénybe venni ezt a szolgáltatásunkat, kérjük, hogy a hírlevél alján található gomb segítségével iratkozzon le, vagy küldjön válaszlevelet "Leiratkozás" tárggyal.

 Kor Kontroll Társaság