vissza

Hírlevél 2012. március 8.

Részletekért kattintson a címre, vagy keresse fel a www.korkontrolltarsasag.hu oldalt.

Krónikus betegségek kezelése másképpen!

Filippo.Ongaro.jpgFebruár végén ismét Budapesten járt és a nyilvánosság előtt is szerepelt: Dr. Filippo Ongaro, a XXI. Század orvostudománya, az új megközelítésű rendszerszemléletű medicina európai hírű szakértője, a Quintess Egészségközpont nemzetközi orvos-igazgatója. A saját praxisában előfordult példák segítségével világította meg orvos és újságíró hallgatói számra, hogyan lehet megelőzni, illetve másképpen kezelni a krónikus betegségeket. Bármennyire is hihetetlen: pusztán táplálkozásunk átalakításával is jótékony hatásokat érhetünk el egész szervezetünkben
„ Amikor Simone először keresett fel, ötvenhárom éves volt, de már évtizedek óta rosszul táplálkozott, keveset aludt és sokat dolgozott. Az utóbbi években aztán egyik csapás után jött a másik. Megnőtt a vérnyomása (először csak az alsó érték, később a felső is) és a koleszterinszintje, majd a vércukorszintje is (6,55 mmol/l). Ráadásul Simone egy hosszú és kimerítő depressziós időszak kellős közepén volt. A vizsgálatokból kiderült, hogy a hormonháztartása is rendetlenkedik, de azt viszonylag könnyen korrigálni lehetett. A legnagyobb változást azonban táplálkozási szokásainak megváltoztatása eredményezte. Első lépésként kiiktattuk étrendjéből a cukrot, amelyet Simone igen nagy mennyiségben fogyasztott, különösen feketekávéban. A finomított szénhidrátokat lecseréltük teljes kiőrlésűekre, a zöldségek és hüvelyesek arányát pedig megnöveltük. Végül a tejet is száműztük, amit Simone (téves elképzelések alapján) azért fogyasztott, hogy semlegesítse vele a gyomorsavát. Mindössze 8 hét elteltével, az új táplálkozási szokásoknak köszönhetően, Simonét mintha kicserélték volna. 7 kg-ot fogyott, és derék körfogata 2 számmal kisebb lett. A vérnyomása, hála a rendszeres fizikai aktivitásnak lement a normális szintre, vércukorszintje pedig 5,27 mmol/l-es szintre állt be.
Géntérképünk megismerése segít a megelőzésben

Új stroke terápia!

Spanyolország után Magyarországon is alkalmazták az új módszert, ami pont olyan, mint amikor a dugót kihúzzuk a palackból.. Ismerkedjenek meg a szélütés legmodernebb terápiájával, vagyis az agyi vérrög katéterrel történő eltávolításával.
Február 1-jén reggel 5 óra 30 perckor egy hajdúszováti férfi jobb oldalára megbénult és teljes beszédzavara alakult ki. A mentő a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumába szállította. 6 óra 40 perckor a Euromedic Diagnosztikai Központ CT-berendezésén megvizsgálták, állapotát elemezték, majd azonnal a cég által üzemeltetett DSA- laboratóriumba került intervenciós beavatkozásra.
8 óra 30 perckor a Csiba László neurológus professzor és Szabó Katalin neurológus jelenlétében ifj. Péter Mózes neuroradiológus szakorvos a combhajlat verőerénél behatolva elérte az agyi ütőeret és egy speciális katéteres eszközzel kihúzta a szélütést okozó vérrögöt. A bénulás után 3 óra 40 perccel a beteg teljesen tünet- és panaszmentes volt.
A mechanikus vérrög-eltávolítás lényege, hogy agyi ütőér-elzáródás esetén, illetve amikor a vérrögoldásra alkalmas idő már letelt, az esemény bekövetkeztétől számított akár 4-6 órán belül is komoly sikert lehet elérni az agyi ütőérben lévő vérrög fizikai eltávolításával. A hagyományos kezelési módokkal szemben a módszer előnye, hogy a beteg sokkal hamarabb felépül, a beavatkozás után néhány órával már panaszmentes, és sokkal kisebb a szélütést követő vérzéses szövődmény kockázata.

Okosabb lesz, aki tejet iszik!

Minél gyakrabban fogyasztunk tejet és tejterméket, annál jobban működik az agyunk – derül ki az amerikai Maine Egyetem felméréséből. A 2012 januárjában publikált tanulmány szerint azoknál, akik naponta legalább egyszer fogyasztanak tejet vagy tejterméket, fejlettebb az általános, vizuális-térbeli és verbális memória, mint a tejet ritkábban vagy egyáltalán nem fogyasztóknál. Emellett a tejivók általános szellemi képességeiket tekintve is lekörözték a kutatásban részt vevő partnereiket. A napi tejfogyasztók átlagosan 4-szer jobban teljesítettek a memóriateszteken, pontosabban emlékeztek képi és térbeli elemekre és 5-ször jobb eredményt értek el a gondolkodás és memória összesített vizsgálata során, mint azok, akik ritkábban vagy egyáltalán nem isznak tejet - idézte a kutatás tanulságait Dr. Matos Lajos kadiológus.

Több tej, jobb memória 
Ami a részleteket illeti, a Maine Egyetem vizsgálata során 972, tejfogyasztási szokásaik alapján csoportosított személy szellemi képességeit és memóriáját tesztelték. Minden csoportnál külön felmérték a globális, vizuális-térbeli és verbális memóriát, valamint a rövid távú memóriát. A longitudinális, azaz különböző időpontokban készített adatfelvételen alapuló vizsgálat eredménye szerint azoknál, akik hetente 5-6-szor vagy naponta fogyasztottak tejterméket, minden vizsgált agyi funkció jobb értéket mutatott.
„Az egyetemi kutatócsoport, G.E. Crichton és munkatársai felmérése igazolta, hogy a tejtermékek fogyasztása pozitív összefüggésben áll a kognitív teljesítményekkel, vagyis a tejet gyakrabban fogyasztók jobban emlékeztek az olvasott vagy látott információkra" – mondta Dr. Matos Lajos.

Aludj jól, ne légy beteg!

Márciusban tartják az Alvás Világnapját. Tudta, hogy a nem megfelelő alvásminőség életminőségünk kárára válhat?
Az első Alvás Világnapját „Aludj jól, élj ébren!” szlogennel 2008- ban tartották az Amerikai Egyesült Államokban. Az évente megrendezett esemény célja az alvás jelentőségére hívja fel a figyelmet. Az Alvás Világnapjának nemzetközi szervezője a World Association of Sleep Medicine célja az alvásproblémák enyhítése alvászavarokkal kapcsolatos, figyelemfelhívó és prevenciós programokkal.
A WSDM közlése szerint évente 71 000 ember szenved az Államokban alváshiány és alvászavar miatt balesetet. 1550 ember halálának oka és okozója az alvászavar. Az alváshiányos munkavállalók 46%-a teljesít rosszabbul és követ el hibákat munkahelyén. Magyarországon a Budapesti Alvásdiagnosztikai és Alvásterápiás laboratórium felmérése szerint rosszabbul alszanak az emberek, mint az unió fejlettebb országaiban. Tanulmányokkal alátámasztható, hogy a napi 6 óránál kevesebbet alvók körében általánosak az olyan betegségek, mint a magas vérnyomás, az elhízás, a cukorbetegség illetve egyéb krónikus betegségek. A minőségi éjszakai alvás célja és vágya mindazoknak, akik alvászavarral küszködnek, akik csupán vágynak a pihentető alvásra. Sajnálatos, hogy rengeteg alvásbeteg nem veszi igénybe szakember segítségét, hogy javítson alvásminőségén és ezzel együtt egészségén is. A rosszul alvó ember napközbeni álmossággal, figyelemhiánnyal, kedvtelenséggel, ingerlékenységgel küzd, és körükben a közlekedési balesetek kockázata nagyon magas. A mentális gondokat fizikai leépülés követi.

Vakcina érelmeszesedés ellen?

2012. március 29., csütörtök

A szív –és - érrendszeri betegségek még mindig a vezető halálokok közé tartoznak. Még mindig dübörög a szívinfarktus, a stroke, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint.
Él közöttünk egy magyar kutató, akinek sokak szerint Nobel díj gyanús vakcináját több, mint 10 év óta engedély nélkül adják be a magyar és a külföldi orvosok, éppen az érelmeszesedés ellen.
Dr. Horváth István orvos-biológus, az MTA Doktora, a New York-i Tudományos Akadémia tagja, meghívott kutatóként dolgozott Atlantában (USA) a CDC Intézetben, a moszkvai CKVI-ben, a Pittsburg University mikrobiológiáján. Évtizedeken át részt vett a Semmelweis egyetem hallgatóinak képzésében és meghívott előadója volt az Orvos Továbbképző Egyetemnek.
Azt mondja: számára a lelkiismeret - hogy emberi életeket mentsen- fontosabb, mint a paragrafusok. Hogy egy jogállamban senki nem szegheti meg büntetlenül a törvényeket? Tudja ő, csak nem akar szembenézni vele. Nem akar szembenézni azzal, hogy nemcsak a magyar, hanem az uniós törvények szerint is ember csak törzskönyvezett, az Országos Gyógyszerészeti Intézet által engedélyezett gyógyszert kaphat.
Amikor a professzor 60 évesen szívinfarktust kapott, arra kérte a feleségét, hogy vigyen be neki fecskendőt, tűt, gumiszalagot és az oltóanyagot. A kórház WC-jében oltotta be magát, azaz próbálta ki szérumát saját magán. ” Hogy vannak orvosok és nővérek- legalább százan az országban, akik a diplomájukkal játszanak, amikor beadják? Nyilván tudják, hogy miért teszik!Mert látják az eredményt, látják ahogyan megmenthető egy érszűkületes láb, ahogyan egy szélütéses beteg felkel az ágyból, és éli az életét! „

Vendégünk: Dr. Horváth István

Helyszín: Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara székháza
1016 Budapest  Krisztina körút 99
VI. emelet Baross terem

Időpont: 2012. március 29 csütörtök 16.30

Szeretettel várjuk!

Meghívó a 2012-es közgyűlésre

2012. március 29., csütörtök

Tisztelt Tagtársuk, Kedves Barátunk!

Beszámolunk a 2011-es esztendő eredményeiről. Az egyesületi törvény szerint kötelezően megtartandó közgyűlést hívunk össze, melyet az alábbi helyen és időben teszünk meg.

Helyszín: Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara székháza
1016 Budapest  Krisztina körút 99
VI. emelet Baross terem

Időpont: 2012 március 29. 18.00

Napirendi pontok:

  1. A társaság 2011-es tevékenységéről szóló éves beszámoló jóváhagyása
    Előadó: B. Király Györgyi, elnök
  2. A felügyelő bizottság beszámolója
    Előadó: Végvári László a felügyelő bizottság vezetője
  3. A 2011-es év gazdasági eredményeiről szóló beszámoló jóváhagyása
    Előadó: Végvári László
  4. Egyebek

Ha a tagok alacsony létszáma miatt az közgyűlés határozatképtelen, azt - az eredeti napirendben szereplő pontok alapján – 18. 30-kor újra összehívom.

Mivel a tagoknak tagdíjfizetési kötelezettségük is van, szeretnénk felhívni figyelmedet, amennyiben 2011 évben elmaradásod lenne, szíveskedj a közgyűlésen rendezni azt.

Számítunk alapító és később hozzánk csatlakozott tagjaink részvételére!

Budapest, 2012. március . 7.

B. Király Györgyi elnök és a Kor Kontroll Társaság elnöksége

 Kor Kontroll Társaság