vissza

Hírlevél 2011. november 24.

Részletekért kattintson a címre, vagy keresse fel a www.korkontrolltarsasag.hu oldalt.

Gyere el!

Ne hízz el!

2011. november 28., hétfő

mozgas.jpgA Kor Kontroll Társaság és a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság nyílt napja

A rendezvényre a belépés ingyenes!

Helyszín: Aesculap Akadémia
Budapest XI. Halmi u. 20-22
Időpont: 2011. november 28. 10. h.

Tudta, hogy az elhízás a dohányzás után második helyre került a megelőzhető halál- okok listáján? Az USA-ban a népesség negyede túlsúlyos, és a népbetegség egyre terjed Európában is, ahol a legelhízottabb ország Nagy-Britannia. Magyarországon a felnőtt lakosság kétharmada küszködik testsúlyproblémákkal. Az elhízást a WHO 1998-ban idült betegségnek nyilvánította, a metabolikus szindrómával együtt valóságos járvánnyá vált.

Számoljon az elhízás következményeivel!

A magas vérnyomás, a zsíranyagcsere zavar, a kettestípusú cukorbetegség, és ízületi betegségek mind-mind az elhízás következményei. Sőt! Az uraknál veszélybe kerül a férfiasság! Az elhízás következtében kialakuló hormonzavarok ugyanis impotenciát okozhatnak! A vérzsírok szintje megemelkedik, kórosan elváltozik az érfal, ennek pedig egyenes következménye lehet a szívroham és az agyvérzés. Az elhízottak vérnyomását nem lehet jól beállítani, ha nem csökkentik testsúlyukat. Ráadásul az elhízás mértékével párhuzamosan növekszik a csípő, térd és boka kopásos betegségeinek aránya. Az elhízás nem vicc.!
Itt az ideje, hogy felemeld a feneked a kanapéról, és ami legalább ugyanilyen fontos: ne higgy a csodaszerekben! A testsúlycsökkentés legjobb módja a diéta, az egészséges étrend, a rendszeres testedzés, és a legális étrend-kiegészítők! Ha eljössz rendezvényünkre, azt is megmondjuk, hogyan tedd.

Program

10.00 - 10.10 Megnyitó és köszöntők
B. Király Györgyi a Kor Kontroll Társaság elnöke
Dr. Bedros J. Róbert a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság elnöke, a Szent Imre Kórház főigazgatója ,

10.10 - 11.30 Miért ne hízzunk el, azaz esztétikai hiba, vagy betegségek kiváltó oka a kövérség?
Résztvevők:
Dr. Bedros J.Róbert a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság elnöke,
Dr. Kiss Róbert a Magyar Kardiológiai Társaság leendő elnöke,
Dr. Pados Gyula a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság főtitkára,
Dr. Balogh Sándor az OALI főigazgatója,
Dr. Hubert János háziorvos , Az év praxisa pályázat „ nyertese
A beszélgetés második fele interaktív a közönség bevonásával
Moderátor: B. Király Györgyi

11.30 -12.15 „Csak jó evés, és jó ivás”
Csák József operaénekes és Hegedűs Valér zongoraművész koncertje

12.15 - 13.15 Az elhízás és társult betegségei.
Részvevők:
Dr. Farsang Csaba a Magyar Hypertónia Társaság tiszteletbeli elnöke, Dr. Nagy Erzsébet diabetológus főorvos, Dr.Alföldi Sándor endokrinológus főorvos, Dr. Borbényi Erika főorvos, Dr. Simonyi Gábor a MOMOT titkára, Dr. Szabó Csilla reumatológus főorvos ORFI és az érem másik oldaláról: Csák József operaénekes
Moderátor: Bulla Bianka

13.15 - 14.00 Mozogj , és ne ess sokszor kísértésbe! Praktikus tanácsok étkezésről, sportról…
Dr. Pavlik Gábor a TF egyetemi tanára, Dr. Kuklis Eszter a Quintess életmód tanácsadója, Schmidt Judit dietetikus, Geszler Dorottya, Szentgyörgyi Rómeó fittnesz világbajnok

14.00 - 14.30 Fórum: bemutatkoznak a kiállítók

14.30 - 14.45. Tombola sorsolás

A rendezvény háziasszonya: Bulla Bianka egészségügyi újságíró

Közben szűrővizsgálatok:állapot felmérés , vérnyomás , vércukor koleszterin , stressz mérés

Támogatók:
EGIS
OALI
PHARMA NORD
77Elektronika

B.Király Györgyi Dr. Bedros.J Róbert
elnök elnök
Kor Kontroll Társaság Magyar Obezitológia és Mozgásterápiás Társaság

 

Mi az a MOMOT?

2011. november 10., csütörtök

Bedros.foto.jpgA jó fogyókúra alapjai. Mintaétrendek az egész családnak. Néhány jó tanács az egészséges életmódhoz. 4x5 tipp a Harvard Egyetem ajánlásával. Találomra válogattam a MOMOT portálján, ahol egészen biztosan talál érdekes ötleteket, praktikus tanácsokat, jópofa linkeket az érdeklődő. A társasággal karöltve szervezi következő nyílt napját a Kor Kontroll Társaság november 28-án az Aesculap Akadémián / XI. Halmi 20-22 / ahová önt is szeretettel várjuk. Aki a kérdésre válaszol: Dr. Bedros J. Róbert a Szent Imre Kórház főigazgatója, a MOMOT elnöke.

- 2007-ben hoztam létre a hazai obezitológia tudományos társaságát. Az motivált, hogy Magyarországon a felnőtt lakosság kétharmada tartozik a testsúlyproblémákkal küszködők közé, a túlsúly sajnos egyre több gyermeket érint hazánkban is. Egyébként világméretű problémáról beszélünk, nem véletlen , hogy az elhízást a WHO 1998-ban idült betegségnek nyilvánította. Az Egyesült Államokban, de a fejlett ipari országok többségében is beértek a hatvanas-hetvenes évek népegészségügyi erőfeszítései, amelyek a kóros vérzsírszint kezelését, a magas vérnyomás elleni küzdelmet, illetve a dohányzás visszaszorítását állították középpontba. Csakhogy amikor már mindenki elégedetten hátradőlt a székében, az 1990-es években új veszély ütötte fel a fejét. Az elhízás, amely a metabolikus szindrómával együtt az egyik legjelentősebb népegészségügyi problémává vált. Azt pedig közgazdászként állítom, hogy mindenképpen számolnunk kell az elhízás és kísérőbetegségei kezelésének nemzetgazdasági következményeivel is. Tekintettel arra, hogy az elhízás és társult betegségeinek kezelése nagyon súlyos gazdasági terheket ró a költségvetésre. Hat az élelmiszer- és gyógyszeriparra is, és komolyan veszélyezteti a társadalom keresőképes rétege egészségének megtartását. Éppen ezért alapítottam meg a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaságot !
Jelenleg több száz tagunk van, kiemelkedő szaktudású és neves szakemberek mellett a civil szféra képviselői is szép számban vannak jelen közöttünk. A társaság minden érdeklődő számára nyitott. Kedvcsinálóként mondom a portálunk címét: www.momot.hu

Megnyílt a Quintess Tudásközpont

2011. november 10., csütörtök

Elizabeth.jpgNem a halhatatlanság receptjét keressük, hanem azt kutatjuk, hogy hogyan lassítható a biológiai öregedés folyamata, miként tolható ki az egészség életszakasza – hangsúlyozta a Nobel-díjas Elisabeth Blackburn molekuláris biológus hétfőn, a Magyar Tudományos Akadémián, a Quintess Tudásközpont megnyitóján.
Az egészségünk jövőjéért és jövőnk egészségéért mottóval működő nonprofit Quintess Tudásközpont missziója a legkorszerűbb, tudományosan igazolt egészség-megőrzési és egészségfejlesztési módszerek meghonosítása Magyarországon. Eddig Magyarországon nem létezett, de a világban is csak elvétve akad olyan egészségügyi intézmény, amely teljes egészében a preventív medicinára és az emberi élet teljes idejére kiterjedő egészség-megőrzési és egészségfejlesztési programokra fókuszálna. Az intézmény megalapítását az inspirálta, hogy még mindig nem tudatosodott megfelelően a szakmai körökben, a közvéleményben és a politikai közgondolkodásban, hogy a környezet és az életmód meghatározó szerepet játszik számos súlyos betegség kialakulásában. Életmódváltással nem csak a betegségek jelentős része előzhető meg, de akár génjeink működése is módosítható, ami által maga az öregedés is bizonyítottan lelassítható. A Quintess Tudásközpont ismeretterjesztő programokkal, akkreditált és pontszerző egyetemi képzésekkel, tudományos konferenciák szervezésével, valamint úgynevezett rendszerszemléletű megelőző és gyógyító tevékenység meghonosításával támogatja a modern, megelőzésre fókuszált életmód népszerűsítését.

Trükkök hipertónia ellen!

2011. november 10., csütörtök

Kapszulák vagy tabletták rendszeres szedése helyett sokan választanak természetes gyógymódokat és elméletileg igyekeznek úgy élni, hogy ne legyenek betegek, de ezt kevesen hajlandók megtenni. Neves amerikai kardiológusok összefoglalták azokat az életmódszempontokat, amelyek figyelembe vételével a leggyakoribb szív- és érrendszeri betegség, a magas vérnyomás jórészt megelőzhető és kezelhető. A vérnyomás gyakran már gyermekkorban emelkedni kezd, a felnőtteknek pedig az életkor előrehaladásával mind nagyobb hányada szenved magas vérnyomásban. A megfogalmazás pontatlan, mert a vérnyomás emelkedése legtöbbször szenvedéssel nem jár és ha nem mérik, a magas érték ki sem derül, csak amikor infarktus vagy agyi katasztrófa döbbent rá erre a súlyos kockázati tényezőre.

Előbb-utóbb minden harmadik-negyedik embernek magas lesz a vérnyomása. Franz H. Messerli és munkacsoportja áttekintette azokat a táplálkozási, életviteli kérdéseket, melyek ebben a kedvezőtlen változásban szerepet játszanak.
 A média is sokat foglalkozott az általános gonddal: túl sok konyhasót fogyasztunk. Az egészségügy törvényi szabályozása szinte mindenütt magas adókkal igyekszik az élelmiszeripart rászorítani arra, hogy kisebb mértékben sózzák az ételt, de célszerű az ennivalók csomagolásán megnézni a sótartalmat. Napi 2-3 gramm só volna a legjobb, de ennek többszörösét esszük meg naponta. Javasolt a kálium bőséges bevitele. A súlytöbblet emeli a vérnyomást ezért a testsúly megfelelő határok között tartása igen fontos. A rendszeres fizikai terhelés, a mozgás ugyancsak lényeges az egészség megtartása érdekében. Sportolni jó, de a naponta fél-egy órányi bármilyen testmozgás is elég.

Együnk brokkolit!

2011. november 10., csütörtök

Tudta, hogy a brokkoli gátolja a daganatok kialakulását?

Ez a nálunk még csak most terjedőben levő növény a káposztafélék népes családjának a tagja, és akárcsak közeli rokonai, ő is a Földközi-tenger vidékéről – valószínűleg Ciprus szigetéről – származik.

Története

Franciaországban, Olaszországban már régen fogyasztják, és Angliában is megbecsült, mindennapos zöldségféle. Az őshazájában vadon élő és gyűjthető növény vetésterülete világszerte növekszik, mert mélyhűtéssel eredeti külsejének és bel tartalmának megőrzésével nagyon gazdaságosan tartósítható. Az USA-ban a brokkoli termőterülete már nagyobb, mint a karfiolé. Vitaminokban – különösen karotinban és C-vitaminban – gazdag. Sok értékes ásványi anyagot és emészthető rostokat is tartalmaz. Az érzékenyebb gyomrúak is fogyaszthatják, mert a többi káposztafélénél könnyebben emészthető. 100 g brokkoliban 138 kJ (33 kal) „fűtőérték” van. Nálunk jelenleg még a különleges zöldségfélék közé soroljuk. Termelése azonban olyan gyorsan hódít teret a kiskertekben, hogy néhány év elteltével beilleszkedik a házi kertek megszokott zöldség szortimentjébe . Ezt elősegíti az a körülmény, hogy olykor a mélyhűtött brokkolit a kereskedelem is forgalomba hozza és – ritkán ugyan, de – a vendéglők étlapjain is megjelenik.

Vissza a józan észhez!

2011. november 10., csütörtök

Az idei influenza szezont megelőzően, országos tájékoztató kampány indult háziorvosok részére, melynek fő üzenete: „Vissza a józan észhez !” A kampány szakmai támogatója az Országos Alapellátási Intézet, célja, hogy korrekt, valós tényeken alapuló szakmai tájékoztatás nyújtásával kiemelje és segítse az influenza megelőzésének fontosságát, és visszaállítsa a bizalmat a védőoltások alkalmazásának tekintetében.
Szakmai fórumokon előadásokkal, tájékoztató anyagokkal és publikációk megjelentetésével szeretnék elérni, hogy a családorvosok minden szükséges információt megkapjanak még az influenza idény előtt.
Sajnos, az elmúlt két évben a H1N1 vírustörzs megjelenése kapcsán számos olyan információ látott napvilágot, amelynek egy része szándékos félrevezetés volt, más része pedig olyan szakértők által került publikálásra, akiknek nem tartozott illetékességi területükhöz a téma. Ez gyakorlatilag elbizonytalanodáshoz, szakmai megosztottsághoz, és oltási „pánikhoz” vezetett, amelynek eredményeként megnövekedett a megbetegedések száma, a szövődmények száma, és sajnos az értelmetlen halálesetek száma is, különösen a fiatal korosztály és a kismamák esetében. Az influenza elleni védőoltásokkal kapcsolatosan kialakult kaotikus véleményáradat különösen nehéz helyzetbe hozta a háziorvosokat. Egyedüli döntések meghozatalára kényszerültek az oltások alkalmazásának tekintetében.
Az Országos Alapellátási Intézet szakmai támogatásával és közreműködésével segíti a háziorvosok felkészülését az idei influenza szezon előtt, előadásokkal, tájékoztató anyagok kiadásával járul hozzá, hogy a megelőzés még hatékonyabb lehessen, illetve a korrekt információk mindenkihez időben eljuthassanak. Országos szimpóziumot szervez, kiadja a családorvosok lapjának Influenza különszámát, valamint szakmai, tájékoztató anyagot kap minden háziorvos, a megelőzésről és a szezonális védőoltásokról.

 Kor Kontroll Társaság

Partnereink