vissza

Hírlevél 2011. május 17.

Részletekért kattintson a címre, vagy keresse fel a www.korkontrolltarsasag.hu oldalt.

Mozogj és számolj!

2011. május 18., szerda

Május 18-án 11 órától várunk egészségnapunkra!
Lesz személyes tanácsadás orvosokkal, tombola és Karda Bea koncert, valamint stresszmérés, vércukor és koleszterinmérés is!
Helyszín: Klauzál Ház
Budapest. Nagytétényi út 31-33.
Időpont: 2011 . május 18. 11 órától

A rendezvényre a belépés ingyenes!

Tetszik, nem tetszik a 2-es típusú diabétesz: világjárvány. Szeretné elkerülni? Lehet, hogy Ön is a rizikó csoporthoz tartozik? Tudta, hogy megfelelő életmód-változással (testsúly csökkentése, fizikai aktivitás növelése) a cukorbetegség kialakulásának kockázata 58%-kal csökkenthető? Már a testsúly 5-7%-os csökkentése is mérsékli a kockázatot! Az egészségesebb életmód nem csak a cukorbetegség, hanem számos más súlyos betegség, például a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának valószínűségét is csökkenti. Magyarországon a cukorbetegek fele nem tud betegségéről, ön ne tartozzon közéjük! Elmondjuk, hogyan lehet kiszűrni egy egyszerű teszt alapján a nagy kockázatúakat. Így Ön is megtudhatja, mennyi a kockázata annak, hogy 10 éven belül cukorbetegség alakul ki Önnél.

Támogasson bennünket!

Kérjük, adója egy százalékával támogassa a Kor Kontroll Társaságot!
Szeretnénk minél több közönség találkozót, egészségnapot szervezni, hogy Ön minél több praktikus tanácsot kaphasson orvosaitól! És persze szeretnénk minél több érdekes hírrel várni Önt portálunkon!!
Bankszámlaszámunk:
ERSTE Bank: 11600006-00000000-16881606
Köszönjük!

Indul „Az év praxisa a Kárpát ...

Tavalyi sikere után az Országos Alapellátási Intézet hagyományt teremtve második alkalommal hirdeti meg pályázatát, mely „Az év praxisa a Kárpát medencében„ nevet viseli. Ahogyan az idei pályázat elnevezése is mutatja, nemcsak a hazai, hanem a határon túli magyar orvosok és munkatársaik jelölésére is számítanak. Mert ezzel is jelezni szeretnék az összetartozás és a közös munka örömét. A Duna Televízióval karöltve szeretnének lehetőséget teremteni a Kárpát medencében élő magyarság számára, egymás kultúrájának, életének jobb megismerésére, egymás elfogadására, a partneri kapcsolat kialakítására a kölcsönös tisztelet jegyében. „ Bízunk abban, hogy pályázatunk segítségével valamennyien érzékenyebbé válhatunk a másik problémái, körülményei iránt. „ olvasható a megújult portálon – www.azevpraxisa.hu

A zsűriben Buczkó Imre

Buczkó Imre saját bevallása szerint „született és beteges optimista”, és erről csodaszép, élettel teli képei is tanúskodnak, melyek közül három „ Az év praxisa a Kárpát-medencében első helyezettjeinél lel majd otthonra! A művész mosolygó szemmel emlékszik vissza orvosi „kalandjaira”, köztük megismerkedésére bájos háziorvosával…

Bizonyára sokan nem tudják, hogy nekem tulajdonképpen két életem volt, egy műszaki és egy művészi. A zsűribe festőművészként, művészeti íróként kerültem be, de korábban a Ferihegyi Repülőtér főmérnökeként dolgoztam. Volt ott egy kedves, nagyon szorgalmas idős bácsi, aki jócskán túlteljesítette a nyugdíjkorhatárt, de nem küldtük nyugdíjba, mert el kellett látnia kiskorú, árván maradt unokáját. Emlékszem, egyik nap azt a hírt kaptam, hogy Zsiga bácsi rosszul lett. Megijedtem- nagyon szerettem az öreget-, amint megtudtam, hogy az orvosi rendelőben van, rohantam le utána. Legnagyobb meglepetésemre ott találtam egy fehér bőrű, vörös hajú, jó alakú tüneményt. A látvány annyira összezavart, hogy alig tudtam figyelni a hamuszürkévé vált, szemmel láthatóan elég rossz állapotban lévő Zsiga bácsira, és csak annyit kérdeztem a kis tündértől, hogy nem kellene- e az öreget orvoshoz küldeni?! A szépség arca hirtelen elkomorult- kiderült, hogy ő belgyógyász szakorvos, és természetesen addigra már intézkedett Zsiga bácsi ügyében. Így kezdődött a kapcsolatunk, ami a mai napig tart- a hölgy ugyanis immáron több, mint húsz éve a háziorvosom.

Kedves és nem mindennapi történet!

A zsűriben Békés Itala

Békés Italával egy élmény beszélgetni! Részben, mert a Kossuth-díjas színművésznő rendkívül expresszíven fogalmaz és szavai azonnal életre kelnek, másrészt azért, mert nemcsak szavaiból, hanem egész lényéből lüktető energia hömpölyög. Első kérdésemre, hogy fel tudja- e idézni gyermekkori orvosát, egy verssel felel:

Kosztolányi Dezső: A doktor bácsi.

Áldott aranyember.
Világító, nyugodt szemei kékek.
Komoly szigorral lép be a szobába,
szemébe nézek és csöppet se félek.
Borzongva érzem biztos újjait,
ha kis, sovány bordáimon kopog.
Ősz bajusza a fagytól zuzmarás,
hideg kezén arany gyűrűsorok.
Oly tiszta és oly jó. Ő ír medicínát,
keserűt, édest, sárgát vagy lilát.
Az ő kezéből hull a paplanomra
nagynéha egy halvány, szelíd virág.
Rá gondolok, ha szörnyű éjszakákon
párnáimon oly egyedül sirok.
Ő az egészség és a bizonyosság,
titkok tudója és csupa titok.
Gazdag, nyugodt. Nehéz bundája ott lóg,
prémét szelíden prémezi homály.
De elmegy innen és itthágy magamra,
színházba tér, vagy csöndbe vacsorál...
Ilyenkor látom otthon s páholyában,
amint valami víg tréfán nevet.
De kék szeme egyszerre elsötétül,
rám gondol, mit csinál a kis beteg?

A béke ő, a part, a rév, az élet.
Jaj, hányszor néztem jó arcába hosszan,
míg ájuló álomba lengve árván,
kis ágyamon, mint egy bús, barna bárkán,
ködös habok közt ringatóztam.

Igyon egy jó kávét diabétesz ellen!

A kávé szó eredetének megfejtésére két megoldás is kínálkozik. Döntsék el önöknek melyik a szimpatikusabb! Az egyik szerint egy etiópiai vidék, Kaffa nevéből származik, a másik lehetőség alapján az arab kahwa szó – amelyből a mi kávé szavunk ered – a kiindulópont, ez azonban eredetileg bort jelentett. A kávészemek élénkítő hatását egy Káldi nevű etióp pásztor fedezte fel Krisztus előtt 300-ban, aki észrevette, hogy ha a kecskéi a piros bogyókat legelésznek, sokkal élénkebbek lesznek. Elmondta a közelben élő szerzeteseknek, akik rájöttek arra, hogy ha a magokat megpörkölik, ízletes italt készíthetnek belőlük. A másik történet szerint a kávéra egy Phazes nevű arab orvos bukkan reá, aki 900-ban már orvosságként használta. A kávéivás szokását az adeni mufti honosította meg a XV. század közepén Boldog Arábiában. A kávé innen hamarosan eljutott Damaszkuszba, és Konstantinápolyba is, majd az Észak-Afrika felé terjeszkedő török birodalom oda is magával vitte . Az első kávéház az 1600-as évek első felében Velencében nyílt meg . Kíváncsiak arra mennyit iszunk a fekete levesből naponta? Az átlagos fogyasztás: 3,2 csésze. A nők és a férfiak: ugyanannyi kávét fogyasztanak, csakhogy a nőket jobban érdekli a kávé ára, mint a férfiakat. A nők inkább a relaxáló, a férfiak inkább a serkentő hatásáért isszák.

Arabica, vagy robuszta?

 Kor Kontroll Társaság