vissza

Hírlevél 2011. június 10.

Részletekért kattintson a címre, vagy keresse fel a www.korkontrolltarsasag.hu oldalt.

Olvasd el!

Keresse a facebookon!

Nézze meg a facebookon „ Az év praxisa a Kárpát medencében! „ pályázat spotját!
Persze nem csak itt találkozhat a pályázatról szóló legfrissebb hírekkel, hanem a Napidoktor,
a Dr. Info, vagy éppen a Patika Magazin internetes oldalain is. A nyitó sajtótájékoztatóról készített összeállítást műsorára tűzte: a pécsi, a szolnoki, a kanizsai, a gotthárdi, a miskolci, valamint a Fehérvár , illetve a Hálózat Televízió is. A zsűri tagjainak hozzászólását is tartalmazó tudósítást közli többek között: az első magyar szlovákiai hírportál : a Felvidék. ma, a Beregi Hírlap, az Erdély.ma ,de a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetségének portálja is. Szeretnénk felhívni olvasóink figyelmét arra, hogy számos ajánlás érkezik, tipikus hibákkal. Az ajánló elfelejti aláírni ajánlását, anonim pályázatokat viszont nem fogadhat el a zsűri. Mint ahogy visszaküldjük az egy mondatos ajánlásokat is, és arra kérjük a pályázót , hogy bővítse ki történetét.
Kérjük, ne feledkezzenek meg arról sem, hogy orvosukat illetve a vele dolgozó nővéreket értesíteni szeretnénk arról, hogy szerepelnek portálunkon, ehhez viszont szükségünk van elérhetőségükre, vagyis az orvos e-mail címére, telefonszámára.
Olvassák a www.azevpraxisa.hu portált, és keressék a legújabb ajánlásokat! Olyan megható történettel is találkozhatnak, amelyben az orvos fát vág, szenet hord, hogy a beteg, idős egyedül élő nénike nyugodtan fekhessen ágyában télvíz idején. Várjuk az önök történeteit is!

Keresse a facebookon: Az év praxisa a Kárpát medencében

Olvasd el!

Kötelező diabétesz szűrés?

Az első, országos kockázat-alapú diabétesz szűrés eredményei új megvilágításba helyezik a cukorbetegség népegészségügyi jelentőségét – mondta az Európai Unió soros, magyar elnöksége által támogatott szimpóziumon Winkler Gábor professzor, a Magyar Diabetes Társaság elnöke. A Magyar Tudományos Akadémiai épületében rendezett szimpóziumra az orvos szakma számos jeles képviselője volt kíváncsi. A szűrésben csaknem 700 háziorvos irányításával, több mint 70 000 felnőtt vett részt.  Az először Finnországban alkalmazott „FINDRISK” kérdőíves vizsgálat átütő eredményei és kedvező nemzetközi visszhangja alapján a Magyar Diabetes Társaság is ezt a módszert választotta kockázat-alapú szűrővizsgálatához. / A kérdőívet megtalálják portálunkon, érdemes kitölteni! / A felmérés az egészségügyi kormányzat és a Magyar Diabetes Társaság szakmai irányításával, az Országos Alapellátási Intézet közreműködésével, a 77 Elektronika Kft. és az EGIS Nyrt. logisztikai támogatásával történt.
Mielőtt beszámoltak volna a szűrés konkrét eredményeiről Jermendy György professzor a diabétesz járványszerű terjedéséről beszélt. Ismertette a drámai adatokat, miszerint betegség Amerikában 14 évet vesz el a férfiak, 11 évet pedig a nők életéből. Egyre fiatalabb korban jelentkezik a II. típusú diabétesz. Ennek szemléltetésére egy amerikai folyóirat borítóját mutatta meg, ahol egy 11 éves kövér kislány válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy cukorbeteg vagy? Az is kiderült, hogy nem a gyógyszer kerül sokba, hanem a hospitalizáció vagyis a diabétesz szövődményeinek- vakság, amputáció, keringési betegségek- kórházi kezelése. Magyarországon egészen pontosan 46 milliárd az erre fordított összeg.
A FINDRISK teszt- amire a hazai vizsgálat alapult- nem, életkor, családi és egyéni kórelőzmény, társbetegségek figyelembevétele alapján, a cukorbetegség megjelenésének kockázatára vonatkozó pontszámot mutatja meg.   A fokozott kockázattal - 12 vagy annál több pont felett- rendelkezők körében vércukor meghatározást , azaz laboratóriumi vizsgálatokat is végeztek. A FINDRISK módszer legnagyobb előnye, hogy könnyen és megbízhatóan kivitelezhető, olcsóbb, mint a teljes körű lakossági szűrés, mégis lehetővé teszi a korai felismerést. A számok magukért beszélnek. A 70 ezer vizsgált személy csaknem 59 százaléka - 40 399 fő- alacsony veszélyeztetettségűnek bizonyult, a teszt kitöltésével kevesebb, mint 12 pontot szerzett. A maradék 41 százalék - 28 077 fő- viszont fokozott kockázatú, tehát 12 vagy annál több pontot ért el. Az orális cukorterheléses vizsgálat a fokozott kockázattal rendelkezők 7,66 százalékánál cukorbetegséget, 38,87 százalékánál diabétesz előállapotot mutatott ki, összesen tehát 46,53 százaléknál - 10 600 fő- állapított meg valamilyen szénhidrát anyagcserezavart. Összességében a vizsgálat a 70 000 résztvevő 15 százalékánál, mutatott ki korábban nem ismert glukózintoleranciát, tehát cukorbetegséget vagy azt megelőző állapotot. Az is elhangzott, hogy a tesztet kitöltők körében 15 pont felett minden harmadik , 20 felett pedig minden második számíthat 10 éven belül cukorbetegségre. A vizsgálat itthon is igazolta a kockázat-alapú diabétesz-szűrés hatékonyságát. A diabéteszt megelőző állapotok, illetve a cukorbetegség magas előfordulási gyakorisága ezért indokolttá teszi a rendszeres időközönként végzett lakossági szűrővizsgálat bevezetését a felnőtt lakosság körében. A riasztó vészhelyzetet megelőzheti a célzott szűrés, amiben sokat segíthet az edukáció. A súlyos egészségügyi kockázatok mellett a betegség időben történő felismerése azért is fontos, mert a cukorbetegség szövődményeinek kezelése jelentős anyagi teherrel jár az egészségügy és a család számára is. A statisztikai eredmények alapján a kockázatalapú szűrés háziorvosi rendelőkben történő kötelezővé tételét javasolja a tárcának a Magyar Diabetes Társaság.

B. Király Györgyi

Olvasd el!

Jön a hasmenésjárvány?

Uborka vagy saláta? Észak-németországból indult el 2011. május 22-én az a járvány, amelyet egy újfajta kórokozó, vélhetően a coli baktérium egyik változata okoz, amellyel szemben így korábban nem alakulhatott ki immunreakció a szervezetben. Míg a hasonló járványokban leginkább a gyermekek érintettek, a mostani, esetenként véres hasmenést is okozó fertőzés első sorban a felnőtt lakosságot betegíti meg.
A Parlament egészségügyi bizottságának elnöke, Kovács József arra kérte Paller Juditot, hogy szerdai ülésén tájékoztassa a grémium tagjait arról, mi a valós helyzet a hasmenéses járvánnyal kapcsolatban. Az országos tisztifőorvos elmondta, az április vége óta 412 ezer megbetegedést jeleztek világszerte, a coli baktérium toxikus törzse által megfertőzött emberek közül tízen haltak meg. Hétfői és keddi jelentések szerint Németországban 867 beteget tartottak nyilván, de érkeztek adatok dán, svéd, amerikai, francia és spanyol fertőzöttekről is..
A szakember elmondta, hogy a baktérium első sorban fertőzött élelmiszerekről juthat a szervezetbe, ezért a megelőzésben nagy szerepe van a személyes higiénének. Hazánkban eddig 17 mintát vizsgáltak meg a tisztiorvosi szolgálat laboratóriumaiban, amelyek negatívnak bizonyultak a súlyos, hasmenéses tüneteket okozó baktérium tekintetében: hasmenéses járvány van Magyarországon, de hemolitikus urémiás szindróma (HUS) nincs.
Az Európában, első sorban Németországban dúló hasmenéses járvány súlyos szövődménye a HUS. Míg kezdetben a Spanyolországban termelt, és onnan importált uborkákra gyanakodtak, mint a baktérium hordozóira, addig mára az észak-németországban termelt salátákra terelődött a gyanú. Ám úgy tűnik, egyelőre a német hatóságoknak nem sikerül hitelt érdemlően bizonyítaniuk, milyen fertőzött élelmiszer indította el a járványt. Ellenben münsteri kutatóknak köszönhetően már rendelkezésre áll egy olyan gyorsteszt, amely néhány óra alatt kimutatja, hogy a szervezetben a különleges coli baktérium okozta-e a fertőzést.

forrás: eLitMed.hu

Olvasd el!

Rákot okozhat a mobiltelefon

A mobiltelefonok használata növelheti egyes rákos daganattípusok kialakulásának kockázatát - állapította meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) részeként működő Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC). Becslések szerint közel 5 milliárd mobiltelefon van használatban világszerte. „A mobiltelefon használóinak száma rendkívül magas, és ez a szám még mindig növekszik, különösen a fiatal felnőttek és a gyerekek körében” - írták az IARC munkatársai az Ügynökség sajtóközleményében. 
A szervezet 14 ország 31 tudósából álló munkacsoportja 2011. júniusában ült össze Lyonban, és egy hét alatt átnézte a mobiltelefonok használata és a rák kockázatának kapcsolatát vizsgáló legfontosabb tanulmányokat. A csoport elég bizonyítékot talált arra, hogy a „lehetséges rákkeltő” kategóriába sorolja a mobiltelefonok használatát, ugyanebben a kategóriában szerepel többek között a DDT rovarirtó szer és a gázüzemű autók kipufogógáza is.
Ugyanakkor az IARC hangsúlyozta, hogy a tudományos anyagok áttanulmányozásával készített jelentésük csak lehetséges, nem bizonyított kapcsolatot állapított meg. Az egyik legnagyobb tanulmány 2010-ben jelent meg a mobiltelefonok és a rák kialakulásának esetleges kapcsolatáról, ebben olyan embereket vizsgáltak, akik tíz vagy annál is több évig használták rendszeresen mobiljukat. Egyértelmű kapcsolatot akkor sem találtak, azonban megállapították, hogy megnőhetett a glióma, az agydaganat egy fajtájának kialakulásának kockázata.
A szakértők szerint a gyerekekre nézve különösen veszélyes lehet a mobiltelefonból származó sugárzás. „A gyerekek koponyája jóval keskenyebb, mint a felnőtteké, így a sugárzás könnyebben és mélyebbre jut a gyerekek agyába. A fiatalok agysejtjei sokkal gyorsabban osztódnak, aminek következtében a sugárzás ereje is felerősödik” - mondta Dr. Keith Black, a Los Angeles-i Cedars-Sinai Egészségügyi Központ neurológusa.

Forrás: Medipress

Olvasd el!

Hipertónia az emlőrák ellen?

Azok a nők, akik igen elterjedt vérnyomás-csökkentőket, béta-blokkolókat szednek, nagyobb eséllyel küzdenek meg sikeresen az emlőrákkal – állítják az Anderson Rákközpont kutatói.
Dr. Amal Melhem-Bertrandt és munkatársai megállapították, hogy azok az emlőrákos nők, akik béta-blokkolót szednek, hosszabb ideig élnek, mint azok, akik nem szednek ilyen gyógyszert. Másrészt kisebb az esélye egy agresszívabb daganat kialakulásának is. A béta-blokkolók a szervezet stresszhormonjának, az adrenalin és a noradrenalin jelátvitelét gátolják. A kiinduló megállapítás szerint állatkísérletes körülmények között a stressz fokozta a daganatok növekedését. A kérdés az volt, a stressz gátlása képes-e a daganat csökkentésére.
A Journal of Clinical Oncology hasábjain bemutatott munka során 1400 emlőrákos nő egészségügyi adatait elemezték, akiket sebészeti úton és kemoterápiával is kezeltek. A hölgyek hét százaléka szedett vérnyomására béta-blokkoló hatású gyógyszert, a többi nem. A műtétet követően a két csoport esetén megegyezett a daganat mérete. Hároméves időszakot követően a gyógyszerszedő csoport 87 százaléka volt életben, míg béta-blokkolót nem szedőknél csak 77 százalékos volt a túlélési arány. A béta-blokkoló hatását vizsgáló statisztikai elemzésbe más, lehetséges befolyásoló faktorokat is bevontak, például életkor, daganatstádium, társbetegségek. A hatás még drámaibb volt a tripla negatív típusú, igen agresszív daganatok esetén, amikor a hormonális terápia nem alkalmazható.
Mindazonáltal a vizsgálat csak a kapcsolatot tárta fel, az ok-okozati összefüggést nem. A szakértők jelenleg még nem ajánlják a béta-blokkolókat daganatellenes szerként, ugyanis az eredmények megerősítése további kutatást igényel.

Forrás: Medipress

 Kor Kontroll Társaság

Partnereink