vissza

Hírlevél 2011. december 16.

karacsony2011.jpg

Részletekért kattintson a címre, vagy keresse fel a www.korkontrolltarsasag.hu oldalt.

Szavazzanak kedvenc orvosukra!

December 15 és 30 között szavazzon a www.azevpraxisa.hu portálon! Lezárult „Az év praxisa a Kárpát medencében „pályázati időszaka. 218 érvényes ajánlás érkezett, és sajnos több mint 100 érvénytelen. Ezek anonim és egymondatos írások melyek feladói a kért korrekciót- kiegészítést, adatok közlését- már nem végezték el. Számos szívet melengető, megható, szeretettel, emberséggel írt ajánlást- olykor egy-egy praxis melletti valóságos tanúságtételt- olvashattunk. Érkeztek ajánlások Erdélyből, a Felvidékről, de a Vajdaságból is. Az egyik marosvásárhelyi doktornő például férjével együtt alapítványt hozott létre, kötszert, kenőcsöt, fájdalomcsillapítót adományoznak az idős embereknek, ott ahol egyáltalán nem könnyű ezekhez hozzájutni. Ráadásul azokat is ellátja nagy-nagy szeretettel, akik nem az ő körzetéhez tartoznak. Vagy: a székelyudvarhelyi fiatal orvos példát mutat minden családorvosnak lendületével, a gyógyítási trendek, újdonságok követésével és használatával, határozottságával, profizmusával és azzal, hogy nem külföldön, hanem Erdélyben próbál meg helytállni. Van, akihez verset írnak, és olyan is, akiről valóságos novellát. „Elhivatottsága példaértékű, fáradtságot nem ismerve jár a betegeihez, éjjel-nappal, hétvégeken, esőben, hóban, sokszor még betegen is végigjárja a falvakat, kijár a csecsemőkhöz, idősekhez, haldoklókhoz. Az időseket gondozza, élelmet visz nekik és elkíséri őket utolsó útjukra is. Kicsit ő is belehal betegei elvesztésébe, úgy szereti, őket, ragaszkodik hozzájuk, mintha mind a fiókái lennének.” De ne feledkezzünk meg a 80 esztendős, ma is aktív budapesti orvosról sem, akinek életpálya díjat adnának hálás betegei. Most is – csak úgy, mint tavaly – találkoztunk életmentő vidéki orvossal is, ő jókor volt, jó helyen: az utcán élesztette újra infarktusos betegét. Példát mutat a székesfehérvári orvos is, aki nemcsak beszél, az egészséges életmódról gyakorolja is pácienseivel együtt. Ingyenes étkezési tanácsadást, ismeretterjesztő előadásokat, tornaórákat szervez:” Mi több, a sudár, fiatal férfi személyes példát mutatva együtt tornázott velünk, rozoga öregasszonyokkal.„

Ne hízz el, ha mégis: fogyj le!

2011. november 30., szerda

„Az élet célja semmi más, m int jó evés és jó ivás!” A Cigánybáró belépődalát énekelte a Kor Kontroll Társaság és a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság nyílt napján Csák József operaénekes. Nos, a rendezvényen szereplő többtucat orvos pont ezt cáfolta meg az Aesculap Akadémián, a „ Ne hízz el! Rendezvényen. Talán a helyszín sem véletlen, hiszen Aszklepiosz a görög mitológiában a gyógyítás istene, Apolló fia
. A teremben ezúttal nemcsak idősebbek ültek, nagyon sok fiatal, és jó néhány fehérköpenyes néző- a Szent Imre kórház dolgozói- is megjelent. A fiatalabbaknak tán még fontosabb is, hogy megismerkedjenek az egészségtudatos öregedéssel. Bár azt mondják soha nem késő,így a 60-on felüliek is tanulhattak okos tippeket, praktikákat, trükköket.
Mint általában ezúttal is B. Király Györgyi- a Kor Kontroll Társaság elnöke- és Bulla Bianka újságírók voltak a nap házigazdái. Időnként háziasszonyai, konferanszai, mikor mire volt szükség. Dr. Bedros J. Róbert a MOMOT elnöke- a Szent Imre kórház főigazgatója – a társaság megalapításának okairól mesélt elsőként.

A világ legcsodálatosabb sportstadionja

2011. december 15., csütörtök

Sporttörténelmet írt, amikor elindult a csepeli maratonon, addig ugyanis nőknek tilos volt idehaza a klasszikus táv lefutása. A futás nagyasszony tizennégy éven át volt verhetetlen Magyarországon, 1972-ben pedig ő lett a világ legjobb tájfutónője . Monspart Sarolta az első európai nő, aki 3 órán belül futotta a maratoni távot. Ma az Országos Egészségfejlesztési Intézet munkatársaként az egészséges életmódot propagálja- egy kullancs okozta agyhártya gyulladás után bicegve - ahogy ő mondja: másfél-lábasan- de mosolygósan , és hallgatóságát egyéni stílusával mosolyra fakasztva. Teszi mindezt az Őszi Pszichiátriai Napok keretében, Visegrádon, ahol az orvos, a beteg és a természet hármasának exponálása is a témák közé került.

Saci szerint Magyarországon jó helyre születtünk, hiszen a 70 év körüli átlagéletkor - jelenleg a magyar férfiak átlagos életkora 70 év, a nőké 78 év - bár a Japántól messze van, azért nem is olyan rossz. Pláne ha hozzátesszük, hogy a világon közel 6,6 milliárd ember él 28 év átlagéletkorral- a prognózisok szerint 2050 táján pedig várhatóan 9 milliárd ember él majd 38 évvel- akkor örülhetünk is. 120 évig élhetnénk, hogy ebből mennyit sáfárkodunk el, rajtunk múlik. Ne hárítsuk hát a felelősséget az egészségügyi ellátórendszerre, a politikusokra, a génjeinkre, a környezetünkre! Helyette lássuk be a saját felelősségünket! Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a test is tőke.
„ Nem mindegy, hogy a „fene nagy” okos, tanult és intelligens nő fejét milyen test viseli. Lehet akár teltebb alkat is, de legyen edzett „radír” és ne edzetlen „cerka” típus. A rendszeres testedzés az egészség szükséges, de nem elégséges feltétele. Ma már az egészség az első három kívánság között szerepel, hát tegyünk érte. Az edzett ember - többek között - testileg és szellemileg is nagyobb teljesítményre képes, jobban alkalmazkodik, jobb a küzdő- és versenyképessége, ritkábban beteg és jó a közérzete. Más kérdés, hogy hiányzik a tudatunkból, hogy szükségünk van a mozgásra. Nem tudom, hogy ki a főbűnös. Viccesen azt szoktam mondani, hogy talán a Jóisten, mert belénk építette azt, ha éhesek vagyunk, akkor korog a gyomrunk, de nem épített belénk semmit, ami ránk szólna: „te lusta disznó, egy hete, egy hónapja nem sportoltál semmit.” Ezen kívül, hagyományai sincsenek a sportnak.

Úgy egyél, hogy jól legyél!

    

Figyelmébe ajánljuk Dr Filippo Ongaró sokak számára eretnek gondolatokat is tartalmazó könyvét. Ha érdekli önt, hogyan gyógyít egy űrorvos, ne hagyja ki , könyvespolcán a helye.

Mottó: „Étked váljék gyógyszereddé, s gyógyszered legyen az étked.” (Hippokratész)

„Eszébe jutna valakinek homokot tölteni autója benzintartályába? Valószínűleg nem. Pedig majdnem ezt tesszük nap, mint nap saját testünkkel. Életünk során átlagosan 30–60 tonna élelmet fogyasztunk el, ezért nem szabad alábecsülni, hogyan hatnak táplálkozási szokásaink az egészségünkre. De mit, mikor és hogyan együnk? Nehéz jól döntenünk a rengeteg tévhit, közhely és hamis vélekedés mellett.
Űrorvosi tapasztalatai alapján a szerző egészen merész, forradalmian új, személyre szabott programot javasol: Táplálkozzunk génjeinknek megfelelően! A legújabb kutatások alapján meggyőzően érvel arról, hogy a különböző élelmiszerek hogyan hatnak génjeinkre és szervezetünk természetes egyensúlyára, s ennek megfelelően miért és hogyan kell megváltoztatnunk eddigi helytelen életmódunkat, étrendünket és életfilozófiánkat. A könyv elméleti megalapozottsága mellett rendkívül sok tanáccsal szolgál arra, hogy hogyan alakítsuk ki fokozatosan a génjeinknek megfelelő étrendünket, és mindebben hogyan segíthetünk másoknak.”

A férfiakra is rátörnek a ...

2011. december 15., csütörtök

Babusa Bernadett honlapja szokatlanul világos, érthető és összeszedett. Szerkesztője fő szakterülete az evés- és testképzavarok különböző formái. A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének PhD hallgatója 2007-től az INTACT nevű nemzetközi projekt helyi kutatója, azé a szervezeté, amely nyolc európai ország összefogásával segíti az evészavarban szenvedő betegeket.

- A honlap elkészítése során valóban törekedtem arra, hogy világos és letisztult legyen, a fő cél a közérthetőség volt. A klasszikus evészavarok – anorexia és bulimia nervosa – mellett egyre több altípus és újabb kórkép jelenik meg. Ebben a kavalkádban néha nehéz kiigazodni, hiszen ezek a kórképek gyakran egybemosódnak vagy több közös jellemzőben osztoznak. Ezért volt cél a közérthetőség, hogy a laikus is ki tudjon igazodni.

Mi motiválta az evészavarokkal való foglalkozást, volt a környezetében valaki, aki ilyen jellegű problémával küszködött?

- Mondhatnám, hogy az élet sodorta elém ezt a témát. Évek óta járok edzőterembe és az ottani beszélgetésekből tapasztaltam meg azt, hogy a férfiak mennyire elégedetlenek lehetnek a testükkel, hogy a testképzavar – itt most elsősorban az izomdiszmorfiára gondolok – őket is sújtja, és hogy mennyi mindent képesek megtenni a testük átalakítása érdekében. Így a kutatásom fő fókusza a férfiak evés- és testképzavara.

Engem kissé megriaszt, hogy a pszichiátrián belül is mekkora a szakosodás. Száz évvel ezelőtt jó, hogy 1 darab orvos jutott valamennyi szervünkre. 100 év múlva mi lesz? Orrfújás és jobbfülcimpa specialisták hirdetik majd magukat?

Vacak lőréből –finom óbort?

2011. december 15., csütörtök

Hogy működik az Ultrahangos Bor Érlelő? Képes lehet arra, egy üveg éretlen, pocsék borból fél óra alatt több száz fontért eladható, minőségi bort alkosson? Tényleg lehet a vacak lőréből óbort varázsolni?A tudomány és a technika vívmányai – sajnos- a klasszikus módszereknél sokkal gyorsabb eljárásokat használnak az érett borok előállítására. Borszakértőnk ezúttal egy ismert kardiológus Dr. Matos Lajos.

„A bor értéke a kora” – gyakran idézik a mondást és a muzeális borospalackok értéke a különleges múzeumi tárgyak árához hasonlítható. Ez év február 7-én a francia város, Arbois volt helyszíne annak az aukciónak, ahol egy üveg 237 éves bort, Pierre Chevrier szerzett meg a francia, svájci és belga borimádók nevében, 57.000 euróért.
Az aukciós ház az árat méltónak találta, hiszen a bor olyan szőlőből érett ilyenné, melyet akkor szedtek, amikor még XVI. Lajos uralkodott. Ami Monsieur Chevrier véleményét illeti, az ottani lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy igen boldog, mert a legöregebb bor, amit eddig ihatott, ennél 90 évvel fiatalabb volt. A borok értéke életkoruk – érett koruk – során hatványozottan növekszik: néhány hete olvashattuk, hogy a világhírű filmsztár, Alain Delon is árverésre bocsájtja ezerpalackos borgyűjteményét. A borszakértők az értékes italokat gyűjtő színész pincéjének értékét 100 ezer euróra (jelen átváltás szerint 315 millió forint) becsülik. A palackok több darabjának életkorát mindenki tudhatja: Delon a legdrágább pincészetek boraiból vásárolt születésének évéből, 1935-ból eredő italokat. Arra is érdemes figyelni, hogy az esemény rendezésében a Cornette de Saint Cyr árverőház partnere a Shanghai Savour Club, a francia borok fő kínai forgalmazója.

 Kor Kontroll Társaság