vissza

Hírlevél 2010. május 18.

Részletekért kattintson a címre, vagy keresse fel a www.korkontrolltarsasag.hu oldalt.

Figyelj a szívedre! Gyere el az Eötvös10-be!

2010. május 21., péntek

A Kor Kontroll Társaság és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Egészség Napja

Helyszín:
EÖTVÖS 10
Eötvös utcai Terézvárosi Közösségi és Kulturális Színtér
VI. Eötvös u. 10.
Időpont: 2010. május 21. péntek
11.00 – 17.00-ig

Kíváncsi rá, hogy vannak a műszívesek? És arra, hogyan tágítják a szívbillentyű szűkületet ballonnal? És azt tudta, hogy tévhit a férfiak nagyobb szívhalálozásáról beszélni, ugyanis a nők vezetnek? Választ kaphat saját kérdéseire is, A gazdag programban bemutatkoznak a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet kiváló orvosai és a tíz éves fennállását ünneplő Gyermekszív Központ is, ahol március-áprilisban egy négy és fél, valamint egy ötéves fiúgyermeken hajtottak végre műszív-beültetést; mindketten donorra várnak. A nyílt napra jönnek felnőtt újszívesek is, hiszen az intézményben egyszerre működik a felnőtt- és a gyermek –kardiológia , méghozzá európai színvonalon!

A Felnőtt Kardiológiai Osztályon az akut és krónikus koszorúérbetegeket kezelik katéteres koszorúér-tágítással, katéteres technikával valamint pacemakerek és kardioverter defibrillátorok beültetésével. Az országban egyedül itt végzik egy helyen a szívátültetésre váró betegek műtéti előkészítését, kezelik és gondozzák a transzplantált betegeket, és a veleszületett szívfejlődési rendellenességben szenvedő felnőtteket. Olyan unikális beavatkozások zajlanak itt, mint pl. a szívbillentyű-szűkületek ballonos tágítása, műbillentyű-beültetés katéteren át , katéteres pitvari fülcsezárás vagy a szívinfarktus szövődményeként kialakuló sövénydefektus katéteres zárása. 2009-ben a szívkatéteres laboratóriumban 5200 beavatkozást, a Felnőtt Szívsebészeti Osztályon közel 1000 szívműtétet végeztek.

A Gyermekszív Központban pedig a veleszületett szívbetegségekben szenvedő gyermekeket vizsgálják ki, illetve műtéti és katéteres eljárásokkal gyógyítják őket. A gyermek-szívtranszplantációs és műszív-program, amely iránt a környező országok szakemberei is érdeklődnek: 2007-ben indult. A nyílt napon szólunk arról is, hogy saját, személyes kockázatukat sajnos mind a férfiak, mind a nők gyakran alábecsülik. Leszámolunk azzal a tévhittel, hogy a férfiak körében aratnak jobban a szív-és- érrendszeri betegségek, a trend megfordulni látszik, ugyanis a betegségben évek óta több nő hal meg, mint férfi. A koszorúér-betegség – hirtelen szívhalál, infarktus - minden esztendőben átlag 3-4 millió nő életét követeli, az agyi katasztrófa, a szélütés pedig átlag három millió nő halálát okozza világszerte. A várható többlet halálozás a kelet-európai országokban a férfiak csoportjában 50%, a nőknél viszont 80%! Csak minden ötödik orvos van tisztában azzal: nagyobb annak a valószínűsége, hogy a nők valamilyen szív-és érrendszeri halállal fejezik be, mint a férfiak. A változás korától a nők „rossz” LDL koleszterin vérszintje magasabb, mint az ugyanolyan korú férfiaké. A cukorbeteg hölgyek szív- és érrendszeri halálozása magasabb, mint az erősebb nem képviselőié. Ha fiatal nő kap szívrohamot, nagyobb az esélye, hogy meghal, mint a hasonló korú férfinak. Szívroham után a nőbetegek világszerte ritkábban kapják meg az optimális orvosi kezelést, mint a férfiak, részben azért, mert legtöbbször ők maguk sem gondolják, hogy a panasz szívinfarktus tünete. Érdemes és kell is változtatnunk életmódunkon, ha szeretnénk elkerülni a szívzűröket, és kiváltó okaikat: a magas vérnyomást, a felnőttkori cukorbetegséget, a magas koleszterinszintet vagy a fölösleges kilókat. Erről is szól a „Figyelj a szívedre!” sok-sok praktikus tanáccsal és szűrővizsgálatokkal.

A mohó sapiens és a fogyókúra

Örökzöld téma a fogyás, pláne a tavasz, meg a nyár közeledtével. Tegyék a kezüket a szívükre, ki szeretné az úszó gumiját mutogatni? Na, ugye, hogy senki.. Így aztán nem csoda, ha a Kor Kontroll Társaság legutóbbi összejövetelén is ez volt a téma. Itt nemcsak laikus fogyókúrázók beszélgettek, hanem szakemberek mondták el véleményüket. Orvos is lehet érintett, így aztán dr. Hubert János tapolcai háziorvos személyesen vallott saját küzdelmeiről. Igaz, előbb B. Király Györgyi erre fel is kérte.

- Örökké fogyókúrázom – mondja Hubert doktor -, bár nem mindegy, hogy elhízásról vagy túlsúlyosságról beszélünk. Én 16 kilót fogytam az utóbbi időben, de, tovább kell küzdenem.. A magyar lakosság 20-24 százaléka elhízott és 40-44 százaléka túlsúlyos. Amikor ilyen problémával keresnek fel az emberek, fáj a szívem, mert tudom, hogy lefogyni nehezebb, mint nem meghízni. Későn kezdtük felismerni a „hízik az ország” tünetet. Felmérést végeztünk egy Veszprém megyei középiskolában, ahol 1200 főből csak 114-nek nem kellett tanácsot adni a súlyával kapcsolatban. A többinél a testtömeg ugyan normális volt, de nem volt izomrétegük.
Györgyi nem hagyja, hogy eltérjen a saját küzdelméről.

- A te történetedre vagyunk kíváncsiak.

- 126 kiló voltam és a vérképem csupa rosszat mutatott. A cukrom, a vérnyomásom a koleszterinem, mind fellázadtak, látótér kiesésem is volt. Gondolhatod mennyire megijedtem! Elkezdtem diétázni, tornázni, és szép lassan minden visszaállt. Sajnos, akik felkeresnek és elmesélem nekik, mit kell tenniük, nem érdekli őket a történetem. Ők azt várják el, hogy adjak egy gyógyszert, amitől meggyógyulnak, tegyem őket én egészségessé!

- De hol tanulja meg az egészséges táplálkozást az ember? – kezdte Mátsik Emese egészségfejlesztő a hozzászólását. – Pedig az a legfontosabb, hogy tisztába legyünk azzal, hogy mit, mikor és hogyan együnk. Emellett persze a mozgás „megtanulása” legalább olyan fontos. Ha ezt fiatalon elsajátítja az ember, rengeteg betegségtől óvja meg magát.
Dr. Forgács Attila pszichiáter, a Corvinus Egyetem Magatartástudományi Intézet igazgatója is a szakértők között foglal helyet. Ő aztán mozog eleget, ide , a felvételre is kerékpárral jött.

Ne engedj a csábitásnak!

Vagyis ne engedjük, hogy gyerekeink energiaitalokat igyanak. A Debreceni Kardiológiai Napokon a hirtelen szívhalálról szóló előadásával tévhiteket döntögetett Dr. Rostás László a Somogy Megyei Tüdõ és Szívkórház főorvosa . Azt állította, hogy az egyébként egészségesnek kikiáltott szója és grapefruit veszélyes lehet. „. Mondjuk, adott valakinél egy kardiológiai eltérés, amihez hozzáadódik egy másik kockázati tényező- ilyen a grépfruitban lévő QT-t nyújtó anyag, amely egy potenciális aritmogén tényező. Tény, hogy a kamrai repolarizáció megváltozik adott mennyiségű fogyasztását követően. A lényeg, hogy egyes ételekben lévő anyagok hátrányosan befolyásolhatják a szívműködést, ha egyéb kockázati tényező is fennáll. Ezek közé tartozik a szója is, amelyről igencsak megoszlanak a vélemények. Úgy tűnik, hogy a pufi-, illetve a hirtelen növő kisgyerekek között sokan fogyasztanak szójababot. Egyes vizsgálatok szerint a szója kifejezetten kedvezőtlenül hat a szívizomra, és ha valaki nagyobb mennyiségben fogyasztja- ez különösen a sportolókat érinti, hiszen a táplálék-kiegészítők jócskán tartalmaznak szójafehérjét-, akkor egyéb káros hatásokkal kiegészülve veszélyes lehet.

- Megdöbbentő volt , amit az energiaitalokról állított…

- Amerikában az utóbbi 5 évben megötszöröződött a fogyasztásuk! Alapvetően nem a koffeinnel van a baj, hiszen átlagosan 80 mg koffeint tartalmaz egy doboz, ami kb. 1 pohár kávénak felel meg. A szakcikkek arra hívják fel a figyelmet, hogy a taurin nevű aminosav lehet igazán veszélyes. Természetesen, a koffein is árthat, ha nagyobb mennyiségben van jelen. Egyes energiaitalok akár 180-200 mg-ot is tartalmaznak. Ha ebből a koncentrációból 6-8adagot elfogyasztunk, az bizonyosan megviseli a szívünket. Pláne, ha egy balkamra hipertrófiás betegről beszélünk, ez ugye nem ritka a sportolók esetében. Főleg ezek a huncutabb tizenéves gyerekek- akik szép nagy izmokat akarnak- ha az anabolikus szteroidok mellett még néhány doboz energiaitalt is megisznak, hogy jobban bírják a terhelést, akkor elképzelhető, hogy az általuk kiváltott a potenciális aritmia veszély fokozódik. Sajnos, ilyen infarktusban elhunyt 22 éves betegünk nekünk is volt. Nem derült fény semmilyen rendellenességre, egyszerűen túl sok energiaitalt ivott, a szíve nem bírta. A másik fontos rizikótényező a kokain. Magyarországon tizenötezer forintért lehet 1 gramm kokaint kapni

Kerüld el az érszűkületetet!

Kérje a boka-karindex mérést! .A perifériás érbetegség, közismert nevén az érszűkület, az általános érelmeszesedés egyik megjelenési formája. Felismerését nehezíti, hogy sokáig tünetmentes maradhat.
A romló alsóvégtagi keringés leggyakoribb, már érezhető tünete a járáskor a vádliban vagy a combban fellépő görcs, fáradtság- vagy nehézségérzet, fájdalom, ami pihenéskor rövid idő alatt megszűnik. Ilyenkor azonban az erek károsodása már szinte biztosan megindult.

Magyarországon az érszűkület mintegy 400 ezer embert érint. Fokozottan veszélyeztetettek, akik dohányoznak, magas a koleszterinszintjük, cukor- vagy magasvérnyomás-betegségben szenvednek. Mint a legtöbb szív- és érrendszeri betegségnél, itt is nagyobb kialakulásának esélye, ha a családban gyakran fordul elő érbetegség.
A perifériás érbetegség több szempontból is veszélyes. Túl azon, hogy a láb keringésének romlása akadályozhatja a mindennapi tevékenységet, késői felismerése akár a végtag amputációjához is vezethet. Az igazi veszélyt azonban az jelenti, hogy normál, tünetmentes társaikhoz hasonlítva, az érszűkületes betegeknek kétszer nagyobb az esélye szívinfarktusra vagy szélütésre, felismerés és kezelés nélkül pedig a betegek közel egyharmada 5 éven belül meghal. Ezeken az arányokon szeretne változtatni a Magyar Hypertonia Társaság az EGIS Gyógyszergyár támogatásával létrehozott EReink Védelmében (ÉRV) program segítségével. A program deklarált célja tehát a tünetmentes perifériás érbetegek felderítése és a körükben tapasztalható kiemelkedően magas szív- és érrendszeri halálozási arány csökkentése.

Az Ereink Védelmében Programban 2007. április 1. és 2008. szeptember 30. között összesen 55 centrum vett részt. 21.892 beteget vizsgáltak.

A bevont betegek 14 százalékánál egyértelműen kimutatható volt a már kialakult perifériás érbetegség, illetve további 15,6 százalékuknál megfigyelhető volt az érszűkület kialakulásának markáns lehetősége.
A Magyar Hypertónia Társaság sajtótájékoztatóján a szakemberek három év eltelte után elsősorban arra keresték a választ, hogy mi történt az említett 15, 6 százalékkal, hogyan változtak a határértéket mutató boka-kar index értékeik.

Az acélipar és a KKT

Semmit nem tudtam róla a találkozás előtt. Csupán annyit, hogy ő a Kor Kontroll Társaság Felügyelő Bizottságának Elnöke. Vajon szőke és szomorú? Vagy ősz és jókedvű? Vajon mindent tud számlákról? A randevúnkon először továbbmegyek, majd visszatérek egy feltűnően egyedülálló úrhoz és megszólítom: Ön Végvári László? Miután igenlő választ kaptam, máris indulunk az első kávézó felé.

- Bocs, de hamar a lényegre térek. Amikor éppen nem a Kor Kontroll Társaság ügyeit intézi, mit intéz? Vagyis mit dolgozik?

- Kereskedelmi igazgatója vagyok egy acélipari termékeket gyártó cégnek. Innen van a vállalkozás orientált beállítottságom, ami sokat segít a Kor Kontrollos munkában is.

- Ragozzuk le a kereskedelmi igazgatóságot. Milyen út vezet oda?

- Ez nem egy szakma, ez egy pozíció, amit el kell, vagy el lehet érni. Több mindennel foglalkoztam előtte is. Majd húsz évig helikopter-pilótaként dolgoztam.

- Hoppá!

- Mindenki csodálkozik rajta, pedig az is „csak” egy munka. Illetve nem is munka, inkább életforma. Átszövi az embernek minden napját, percét. Húsz év után a rendszer kikopott alólam. Sokáig a mezőgazdaságban dolgoztam, és mikor már látszott, hogy ez sokáig nem tarthat, elkezdtünk utas szállítással foglalkozni. Arra viszont nem igazán volt igény. Tudomásul kellett vennem, hogy nem megy tovább.

- Folytassa! Aztán berepülőpilóta lett a NASA-nál?

- Dehogy. Pár évig kerestem az utamat és magamat, aztán kiderült, hogy van egy gépészmérnöki diplomám.

- Hogy derült ki? Takarítás közben rátalált?

- Megfeledkeztem róla. Úgy-hogy elkezdtem az acéliparban dolgozni, először középvezetői szinten, aztán lassan föltornáztam magam. Ma Magyarország egyik meghatározó cégének a Lakatosipari Kereskedelmi és Szolgáltató KFT- nek vagyok a kereskedelmi igazgatója.

 Kor Kontroll Társaság